Dr. Andraž Teršek predstavlja Boj za ustavnost in zakonitost

Dr. Andraž Teršek v svoji knjigi Boj za ustavnost in zakonitost nadaljuje, kar je pričel v Zapisi ustavnika v karanteni
Dr. Andraž Teršek v svoji knjigi Boj za ustavnost in zakonitost nadaljuje, kar je pričel v Zapisi ustavnika v karanteni Foto: pixel2013 on pixabay

Dr. Andraž Teršek je bil v letih koronavirusa med najbolj opaznimi posamezniki v Sloveniji. Njegove eseje in zapise na dnevni ravni prebira na tisoče bralcev in edino prav je bilo, da prejmejo tudi knjižno obliko. Po knjigi Zapisi ustavnika v karanteni so se njegove misli zbrale v knjigi Boj za ustavnost in zakonitost.

Dr. Andraž Teršek predstavlja nove zapise ustavnika

Zapisi ustavnika v karanteni so zbrali zapise dr. Andraža Terška, knjigo pa smo prebrali tudi mi. »Z neizprosnostjo se loteva vseh nezakonitih in protiustavnih ukrepov, ki jih sicer ne zaničuje, a jasno pove, da niso ustavni in kršijo eno ali celo več pravic. In prav zaradi tega je prišel pri nekaterih ljudeh na slab glas, razlog pa obenem enako znan kot nepoznan. Kljub temu pa je nadaljeval s svojim pisanjem s katerim je v ožji sliki opozarjal na dogodke, ki so ga zmotili, v širši slike pa glasno povedal kje smo kot država. Nismo se znašli na razpotju ampak na hodniku z vsaj tremi vrati. Trenutki karantene so naše odločitve, strahove in prepričanja še poglobili in onemogočili opazovanje obeh strani,« smo zapisali v recenziji knjige Zapisi ustavnika v karanteni.

Knjiga najuglednejšega in najbolj priljubljenega slovenskega ustavnika je izšla v zbirki Dokumenta in sodi med nujna družbenokritična besedila v času velikih družbenih pretresov. Boj za ustavnost in zakonitost je logično nadaljevanje in stopnjevanje knjižne predhodnice Zapisi ustavnika v karanteni in vsebuje zapise, ki so nastali med jesenjo 2020 in poletjem 2021. Obsežno delo zajema tudi prvi širši javnosti dostopen slovenski prevod enega temeljnih zakonikov človekovih pravic: Nürnberški kodeks. Avtorjeva misel je odločen poziv k prisebnosti, budnosti ter k samoobrambi.

Zdaj je na vrsti obsežnejša, bolj podrobno in še bolj natančna zbirka zapisov Boj za ustavnost in zakonitost. Predgovor Gora je samo velika skala je ponudila Sabina Senčar, dr. med., ki so jo mnogi spoznali v predsedniški dirki, kjer je dosegla presenetljiv uspeh. A dovolj o tem. »Moja varna skala na samotni poti je profesor dr. Andraž Teršek. Njegova etika, čut za pravilnost, ki izvira iz enakosti med ljudmi, mi v vsakem trenutku pomeni zavetje. Ni samo moj korak varen v zavetju stabilne skale. Profesor Teršek se z javnim delom in držo razdaja vsem, nesebično, brez pričakovanja nagrad,« je del predgovora, katerega pozornost je na Teršku kot osebi in ne ustavniku in javni podobi.

Bolj raznolika in še bolj polna knjiga zapisov

Knjigo otvori izsek iz Nürnberškega kodeksa, natančneje o dovoljenih medicinskih poskusih. In ker je začetek tako jasen in prodoren, je lahko nadaljevanje lep vstop v zapise. Tu se zares začne Boj za ustavnost in zakonitost. Ker so zapisi nastajali med jesenjo 2020 in poletjem 2021 je velika večina vezana direktno na situacijo glede koronavirusa oziroma covida-19. Ukrepi, karantene, teorije zarot in resnice. Kar pa si je lahko tokratna zbirka zapisov privoščila in si prva ni mogla, je raznovrstnost zapisov. Četudi jih je večina vezana na koronavirus, se nikoli ne zdi, da je nasičena s tem.

Raznolikosti zapisov je dovolj, da bralec nikoli ne bo miselno utrujen. Morda zaradi tematike zapisov niti ne bi smel doživeti padca koncentracije ali pa bi ga lahko ravni zaradi tega. Za novo ero bralcev je morda odlična novica prav to, da je večina zapisov spisana na način, ki krasi FB zapise. Hiter blitzkrieg k bistvu. In tak je prav vsak zapis, ki da misliti ob tem pa spodbuja kritično misel. Tudi ta je še kako potrebna, ne glede na avtorja in resničnost zapisov.

Andraž Teršek: Boj za ustavnost in zakonitost, založba Sanje, 352 strani.

Vse od nošnje mask do zračenja prostorov in tja do božjega kompleksa tistih, ki niso bogovi. Dr. Andraž Teršek je ponovno sestavil zbirko zapisov, ki se poigra z ustavo in zakoni oziroma tistimi, ki jih prilagajajo svojim željam in ob tem pozabijo na nekaj bistvenega. Na ljudi. Kot je v spremni besedi zapisal Rok Zavrtanik, »Andraž stoji v obrambo človeku«. Knjiga se zaključi z zapisom, ki pravi, da pilota ni več v letalu. K sreči se mu pridruži še neuradni slogan zapisov, Narod si bo sodbo pisal sam.

Recenzijo nam je omogočila založba Sanje.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekV kinu novembra: Liffe, Wakanda in Spielberg
Naslednji članekSe nam obeta okoljska katastrofa iz Afrike?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.