Eden izmed nas, biografija slovenskega letalca Lojzeta Knapa

Biografija z naslovom Eden izmed nas govori o enem izmed pionirjev slovenskega letalstva. Alojzij Knap (1904–1933) je bil fant, ki je storil tisto, česar si želi vsak otrok. Sledil je svojim sanjam in postal pilot. Roman nam prikazuje svet prvih letalskih trenutkov, svet tragične ljubezni in svet rivalstva. Avtorica Snežana Brumec se je po potopisu Camino, kjer opisuje svoj pohod po Jakobovi poti, lotila življenjske zgodbe svojega prastrica.

Snežana Brumec: Eden izmed nas, založba Beletrina, 156 strani.

O našem letalcu

Lahko bi rekli, da se je še pred njegovimi prvimi besedami videlo, v kaj bo odrastel. Ko ga je oče za njegov šesti rojstni dan leta 1910 odpeljal na letalsko prireditev, je videl in se zaljubil. V Gorici sta si ogledala 40-metrski prelet Edvarda Rusjana z letalom EDA VI. Tako je svoje kratko življenje posvetil letenju in se pri 18-ih odpravil v letalsko šolo Kragujevac. Od tam je z odliko odšel na vojaško letališče v Zemun, Beograd. Tu svoje mesto najde tudi večina knjige in se tu tudi konča z njegovo prerano smrtjo.

O knjigi in našem letalcu

Zaradi tragičnega dogodka, ki mu je zaznamoval življenje, je bil Knap zelo tiha in mirna oseba. Vse to se spremeni, ko spozna čudovito Beograjčanko po imenu Bela. Njuna življenja se ne bi morala bolj razlikovati. Ona je iz bogate in vplivne družine, on je le vojak. A vseeno se zaljubita in skozi napisane besede začutimo ljubezen, ki nam para srce. Že takoj vemo, da sta si usojena en drugemu, a kaj ko jima usoda ni. Tako vidimo tudi kakšno moč so nekoč imeli starši pri izbiri partnerjev in kako hitro pozabimo, da je tudi to del tradicije, za katero se tako borimo.

Vojašnico si je delil z vsemi mogočimi narodnostmi. Rusi, Hrvati, Slovenci in Srbi. Večkrat so si bili na nasprotnih bregovih, a vseeno je vojašnica bila prostor, kjer so se lahko pogovarjali. Pa naj je to bil prijazen pogovor ali pogovor na robu pretepa. Ta prostor je bil kantina. Zdaj pa vprašaj dedka ali očeta, naj ti povesta kakšno zgodbo iz kantine. Brez dvoma bo ena izmed bolj zanimivih.

Biografija Lojzeta Knapa
Biografija Lojzeta Knapa

Zrak pomeni svoboda

Če je imel na trdnih tleh omejitve in pravila, jih v zraku ni imel. Bil je svoboden kot ptica in bil je sam. Za idola je imel Edvarda Rusjana, ki ga Slovenci poznamo zelo dobro. In prav tako dobro bi morali poznati Alojzija Knapa, ki je bil, sodeč po več virih, eden najboljših letalcev na svetu. Lahko da se bo to spremenilo z leti, a zaenkrat je biografija prvi korak k temu.

Snežana Brumec v biografiji čudovito opiše Knapovo ljubezen do Bele. Takratna situacija in časi so jima preprečili res pravljično življenje. Prelepo opiše tudi njegovo strast do letenja in zraka samega. Četudi je umrl premlad, je umrl tako, kot bi si želeli mnogi. Med početjem tistega, kar je oboževal in z mislijo v srcu na tisto, kar je ljubil.

Eden izmed nas je knjiga o slovenski zgodovini, ki bi jo moral prebrati vsak zgodovinarski navdušenec in vsak Slovenec. Ni samo zgodba o zgodovini, ampak je zgodba o prijateljstvu, tragediji, smrti, življenju, ljubezni, upanju in svobodi. Je kratko, a čustev in strasti polno branje, ki ti bo še nekaj časa ostalo v mislih. Če ne drugega, boš želel leteti ali pa se sprehajati po mestu s svojo boljšo polovico.

Recenzijo nam je omogočila založba Beletrina

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekPod vplivom 4. del: Vsaj za trenutek
Naslednji članekGredo tudi študentje nazaj med klopi?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

1 komentar

  1. Žiga, sem neskončno vesela in hvaležna, da tako razumeš mojega (našega) Knapa, enega izmed nas 🙂

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.