Gredo tudi študentje nazaj med klopi?

Log

Po razglašeni epidemiji covida-19, so se 16. marca zaprle tudi vse vzgojno-izobraževalne ustanove v Sloveniji. S ponedeljkom se otroci vračajo v vrtce, med klopi pa nekateri šolarji. Teden za njimi še nekaj drugih. Tri slovenske javne univerze pa so za študente odredile naslednje sklepe.

Univerza v Ljubljani

Stavba Univerze v Ljubljani
Foto: Željko Stevanić

Sklep, ki ga je sprejel rektor Igor Papič, stopi v veljavo 18. 5. 2020 in velja do preklica.

V sklepu je določeno, da se študijski programi tega študijskega leta, kjer je to možno, izvedejo preko spleta. Pedagoško delo, ki je nujno za dokončanje obveznosti, vendar ga ni mogoče izvajati preko spleta, se lahko izvede ob fizični prisotnosti študentov.

Pri delu v živo pa je treba zagotoviti fizično distanco najmanj 1,5 metra, zagotoviti ustrezno higieno roko, uporabljati zaščitno opremo, prezračevati prostore, upoštevati priporočila Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in ostala pravila za preprečevanje širjenja okužbe.

Preverjanja znanj in veščin je priporočljivo izvesti preko spleta, in sicer v obliki ustnih izpitov oziroma zagovorov zaključnih del. Izvedba izpitov s fizično prisotnostjo je dovoljena le, če drugače ni mogoče izvesti preverjanja znanja. Pri tem morajo biti izpolnjeni pogoji za preprečevanje širjenja okužbe.

Od ponedeljka bo kožna tudi uporaba fakultetnih knjižnic. Te pa morajo delovati po priporočilih za knjižnice, ki jih je izdal NIJZ.

Univerza v Mariboru

Stavba Univerze v Mariboru

Na Univerzi v Mariboru so za spopadanje z epidemijo izdali Načrt Univerze v Mariboru za zagotavljanje kontinuiranega dela v času pojavljanja koronavirusa, ki ga dopolnjujejo skladno s potrebami.

Kjer je to možno, univerza do preklica izvaja študijske dejavnosti na daljavo. Če obveznosti ni mogoče opravljati na daljavo, se izvedejo v prostorih univerze, pri čemer je treba upoštevati preventivne ukrepe, odrejene s strani vlade, NIJZ in Univerze v Mariboru.

Fakulteta mora v tem primeru pripraviti varnostni protokol izvedbe dela z navodili za izvajalce in študente.

Študenti morajo med zadrževanjem v prostorih univerze:

  • uporabljati zaščitne maske,
  • redno razkuževati roke,
  • upoštevati varnostno razdaljo 1,5 metra,
  • zapustiti prostore čim hitreje po končani obveznosti,
  • upoštevati navodila izvajalcev in ostale ukrepe.

Ostala zbiranja, kot so prireditve, se v fizični obliki ne izvajajo.

Univerza na PrimorskemUniverza na Primorskem, Koper

Tudi Univerza na Primorskem je sklenila, da se pedagoški proces in preverjanje znanja izvaja prilagojeno – na daljavo, kjer je mogoče.

V kolikor učne ustanove, kot so bolnišnice, domovi starejših občanov, šole in podobno, ne omogočajo izvajanja usposabljanja, učenja in oblik poučevanja v skupinah, se te aktivnosti prestavi na kasnejši čas. Prestavi se tudi dogodke in obštudijske dejavnosti.

V prostorih univerze so dovoljene oblike pedagoškega dela, ki jih ni mogoče izvesti spletno, kot je praktično delo. Dovoljeno je tudi delo z mentorjem, klinično in praktično usposabljanje v učnih ustanovah, če to omogoča učna ustanova, raziskovalno delo in priprave na učni proces zaposlenih.

Izvajanje pisnega preverjanja je dovoljeno, kjer tega ni mogoče ustrezno nadomestiti z drugimi oblikami preverjanja znanja.

Dovoljene aktivnosti izvajajo skladno z Navodili za izvajanje dela v prostorih univerze, v katerih so navedene točne usmeritve glede delovanja v stavbah univerze. Vključena so navodila za delovanje od vstopa v stavbo do laboratorijskih vaj in knjižnice.

V stavbe univerze sicer lahko vstopajo le zdravi študenti in zaposleni, ki tudi podpišejo izjavo, s katero jamčijo, da so zdravi. Kontakt s strokovnimi službami še naprej poteka preko spleta ali telefona. Za morebitne nujne zadeve pa se morajo študenti predhodno dogovoriti za termin srečanja.

Vse študente in zaposlene na univerzi pozivajo k dosledni higieni rok, spoštovanju splošnih higienskih ukrepov za preprečevanje širjenja bolezni, spremljanju preverjenih in uradnih informacij – predvsem NIJZ in Svetovne zdravstvene organizacije.

Sabina Zorman
Sabina Zorman

Spet se sonce svetlika skozi steklo slaščičarne, simfonija sambe simbolno slika solze sadja. Sreča. Svoboda.

Ti je prispevek všeč? 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (8 ocen, povprečje: 4,00)
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši ime
Prosim vpiši svoj komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.