Imaginarni svetovi Edgarja Kaosa: Iskrene misli o knjigi Julije Lukovnjak

Imaginarni svetovi Edgarja Kaosa
Imaginarni svetovi Edgarja Kaosa Foto: levanevsky on pixabay

Imaginarni svetovi Edgarja Kaosa je prva knjiga v zbirki Julije Lukovnjak, ki bo navdušila slehernega oboževalca fantazijskih svetov in literature. Kako se je mlada avtorica že s svojim prvim delom serije zapisala v zgodovino slovenske fantazije?

Imaginarni svetovi Edgarja Kaosa: Julija Lukovnjak

Imaginarni svetovi Edgarja Kaosa niso knjiga za bralca, ki nima časa. Razlog za to je povsem preprost, saj lahko govorim iz osebnih izkušenj, ki bodo tudi velik pridih celotnega prispevka. Na svoji knjižni polici imam preko tristo naslovov med katerimi jasno prednjači fantazija. Po več načetih tujih vstopov v svet fantazije se je zdelo, da moram žanr za nekaj časa odložiti, saj je bilo vse že prebrano, vse jasno in vse predvidljivo.

Žanr, ki sem ga ljubil, je izgubil svoj čar. Delno ga je vrnila Zrcalka francoske avtorice Christelle Dabos, a branje ni bilo tako kot sem se ga spominjal. Zato sem za predolgo ali pa za ravno prav časa odložil branje skoraj šesto strani fantazije slovenske avtorice Julije Lukovnjak. Knjiga se ni skrila, saj me je vedno opazovala iz te ali one knjižne police – če ne drugje v knjigarnah, kjer sem jo hvalil brez da bi jo že prebral. Vedel sem, da bo to knjiga, ki mi bo vzela veliko časa, saj fantazijo najrajši preberem strnjeno v enem kosu (beri dnevu ali dveh). Toliko časa pa nisem mogel podariti branju, česar ne želim več izkusiti – grozno je ne brati. Potem pa je prispel dan, ko je padla odločitev, da bom začel brati Imaginarne svetove Edgarja Kaosa. Strpno sem se izogibal drugim mnenjem, avtoričinim intervjujem, zapisom o knjigi in vsemu, kar bi mi morebiti pokvarilo doživetje in vstop v nov fantazijski svet.

Branje fantazije mi je v otroških in najstniških letih omogočilo pobeg drugam, v svet, kjer sem lahko postal karkoli sem želel. V težkih trenutkih sem pobegnil med strani knjige. »Želim govoriti s Smrtjo,« so prve besede knjige in bile so noro primerne za takratno počutje tega bralca.

Brez spomina na svojo preteklost se petnajstletni deček znajde v primežu nenavadnih čarobnih bitij in nepoznanih pošasti. Po nenavadnem spletu usode, ko se znajde povezan z edino zmajsko dušo Inkrematere, se mora nepomembni in negotovi človeški fant soočiti z dejstvom, da je edini, ki lahko premaga skupne sovražnike vseh živih čarobnih bitij. Poln nezaupanja se znajde v primežu zla, kjer se kmalu začne izgubljati v labirintu iluzij, laži, prevar in spletk.

Knjige včasih prispejo v pravem trenutku, spet drugič bodo boljše, če jih preberemo čez nekaj let ali celo desetletij. Včasih, ne vedno, ampak včasih, pa prispejo ob pravem času. Izbereš jo. Odločiš se, da jo boš prebral. Tvoja je in odpelje te na potovanje. Enako je s prvo pustolovščino Edgarja Kaosa.

Že po prvih sto straneh je predstavljen fantazijski svet, razdelana so pravila sveta, liki imajo razdelano globino in vse bolj je jasen zaplet. Branje steče brez težav, kot reka, ki je na njeni poti ne omejuje nič. Kmalu se znajdeš na odprtem morju in iz strani v stran upaš, da se Nočni mori nič ne zgodi in da načrti B, C ali A ne uspejo.

Po teh sto in nekaj prebranih straneh sem si rekel, da moram izvedeti več o avtorici. Potreboval sem informacije o tem, kdo stoji za knjigo, ki je v nekaj straneh postala ena najljubših v mojem življenju. Na koncu knjige je segment O meni, avtorici. Že ta je spisan tako, da te pusti odprtih ust ali pa s polnim nasmehom. Jasno je, da za knjigo stoji nekdo, ki ljubi knjige in svet, ki ga je ustvaril. Klik na internet razkrije, da je svet nastal pri njenih enajstih letih (morda šestnajstih) in tu si lahko samo še izbuljenih oči ter odprtih ust, saj ti ne preostane nič drugega. Tudi če bi šlo za avtorico z ducat izdanimi knjigami, je knjiga fantastična. Tako tu ne gre za hvalisanje avtoričinih let pri ustvarjanju sveta, ampak dosežka in izdelka, ki presega preproste številke. Čeprav se v širšem pogledu vidijo povezave z nekaterimi drugimi fantazijskimi knjigami, bi morala vsaka knjiga iziti pred tremi stoletji, da bi bila dejansko izvirna.

Imaginarni svetovi Edgarja Kaosa: Julija Lukovnjak, založba Sanje, 560 strani.

 

Julija Lukovnjak je zvezda slovenske fantazije

Julija Lukovnjak je ustvarila fantastičen svet, zanimive like, napeto dogajanje, ki ga bom z velikim veseljem spremljal dokler pač bom in se ne uresničijo prve besede Imaginarnih svetov Edgarja Kaosa. Še bolj kot to pa je knjiga, ki navdihuje s svojo izvirnostjo in kakovostjo.

In ko sem malo poprej omenil izvirnost oziroma bolje rečeno podobnost s preteklimi knjigami, se je pri tem pomembno vprašati nekaj drugega. Kaj pisatelj oziroma pisatelj stori z nečim, kar nam je znano? In lahko rečem, da ustvari popolnost. Subjektivno popolnost, a tako pri knjigah pač je. Nekatere knjige prispejo ob pravem času in postanejo popolne. Imaginarni svetovi Edgarja Kaosa so izjemna knjiga za vsakega ljubitelja fantazije, za pisca tega prispevka pa ena najboljših in predvsem najbolj pomembnih knjig v življenju.

Recenzijo nam je omogočila založba Sanje

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekNeredno spanje ima velik vpliv na razvoj bolezni, razkriva študija
Naslednji članekTa evropska mesta ti izplačajo veliko nagrado, če se priseliš vanje

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.