Ta evropska mesta ti izplačajo veliko nagrado, če se priseliš vanje

scilla, calabria, italy
Foto: Walkerssk iz Pixabay

V številnih podeželskih predelih je staranje prebivalstva vse večji problem, saj se številni mladi raje odselijo v večja mesta, nekateri pa nimajo otrok. Da bi nekoliko obrnili trend odseljevanja, so se zato ponekod odločili za spodbujanje tujcev k priseljevanju s pomočjo denarnih nagrad. Nekateri kraji poleg privlačne nagrade ponujajo še prelepe razglede. Te zanima, kje te plačajo, da postaneš njihov prebivalec?

6Albinen, Švica

Beautiful view on the Oeschinensee in Switzerland on a sunny summer day with a lot of mountain flowers in front

V osrčju švicarskih Alp, v kraju Albinen, prebiva manj kot 250 ljudi. Dodatna prednost za vse smučarske navdušence je dobro uro vožnje oddaljeno smučarsko letovišče Verbier. Majhna občina družinam, ki bi se preselile v kraj ponuja preko 50.000 evrov. Odrasli, mlajši od 45 let za selitev prejmejo 25.000 švicarskih frankov (25.300 evrov), za vsakega otroka pa še dodatnih 10.000 frankov (10.120 evrov). A ne veseli se prehitro, saj nagrade veljajo le za državljane Švice oziroma tujce, ki v Švici prebivajo že toliko časa, da so pridobili dovoljenje za bivanje C. Poleg tega se morajo zavezati, da bodo v kraju ostali vsaj deset let in se vselili v dom, vreden vsaj 200.000 švicarskih frankov (202.310 evrov).

5Ponga, Španija

Beyu Pen path in the Ponga Natural Park in Asturias. Spain
Foto: JaviJ iz iStock

Za razliko od Švice tu nagrade ne prejmejo domači prebivalci, temveč britanski priseljenci. Mestece v severozahodnem delu Španije s 600 prebivalci ponuja Britancem po 2.600 britanskih funtov (2.971 evrov) za selitev. Za vsakega rojenega otroka v Pongi prejmejo nadaljnjih 2.600 funtov. S prejemom nagrade se priseljenci zavežejo, da bodo v kraju ostali vsaj pet let. Ker se kraj nahaja v neposredni bližini UNESCO-vega rezervata v osrčju gora, je pravi raj za pohodnike. Le uro vožnje pa ga loči od obale.

4Rubia, Španija

Close-up of a Spanish flag blowing in the wind in Spain Square (Plaza de Espana), Madrid downtown, Spain, southern Europe.

Vas v Galiciji plača po 150 evrov za vsak mesec, ki ga preživiš tam. S tem ciljajo predvsem na družine in upajo, da bodo z ukrepom uspeli povečati število otrok v lokalnih šolah. Iz vasi na severozahodu Španije z avtomobilom v dveh urah in pol prideš do znamenitega kraja Santiago de Compostela.

3Calabria, Italija

Scilla, Italy on the Mediterranean coast at twilight with seasonal flowers.

Selitev v vas z 2.000 prebivalci na jugozahodu Italije ti lahko prinese do 28.000 evrov. Pogoj je, da nisi starejši od 40 let in selitev opraviš v 90 dneh od odobritve prijave. Poleg tega moraš pri tem odpreti podjetje ali se zaposliti.

2Presicce-Acquarica, Italija

bandiera, d'italia, italiana
Foto: RGY23 iz Pixabay

Občina, ki jo sestavljata mesti Presicce in Acquarica del Capo, se nahaja v južni italijanski regiji Puglia. Obdana je s podeželsko pokrajino in številnimi oljčnimi nasadi. Novim prebivalcem bo izplačala do 30.000 evrov, ki pa jih morajo porabiti za nakup in prenovo ene izmed nenaseljenih nepremičnin v tem območju – teh seveda ne manjka. Za vsakega novorojenega otroka družina prejme nadaljnjih 1.000 evrov.

1Sardinija, Italija

sardinia, italy, mediterranean

Italijanski otok je poznan po peščenih plažah in turkizni vodi. A kljub lepoti se sredozemski raj sooča s padajočo populacijo, saj si mladi vse raje delo iščejo v tujini. Tamkajšnja vlada se je zato odločila kar 45 milijonov evrov nameniti spodbudi novim priseljencem. S tem bodo izplačali 3.000 nagrad po 15.000 evrov. Nagrado prejmeš, če se priseliš v občino na Sardiniji z manj kot 3.000 prebivalci. Denar moraš porabiti za nakup ali prenovo doma, pri čimer dobljeni znesek ne sme presegati polovice stroškov nakupa oziroma prenove. V roku 18 mesecev od prihoda moraš v Sardiniji tudi prijaviti stalno prebivališče.

VIReuronews
Prejšnji članekImaginarni svetovi Edgarja Kaosa: Iskrene misli o knjigi Julije Lukovnjak
Naslednji članekBeef, Netflixova črna komedija je adrenalinski vlakec smrti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.