Beef, Netflixova črna komedija je adrenalinski vlakec smrti

Serija Beef je Netflixov hit leta 2023
Serija Beef je Netflixov hit leta 2023 Foto: on netflix

Beef je Netflixova serija v kateri glavni vlogi igrata Steven Yeun in Ali Wong. Črna komedija iz desetih delov se je tudi v Sloveniji ekspresno hitro zavihtela na prva mesta najbolj gledanih na Netflixu in bi tam znala ostati kar nekaj časa. Kaj je tisto, s čimer je Netflix presenetil? Je to zgolj povezava s studijem A24, kar v zadnjih letih že po difoltu pomeni kakovosti, ali se za vsem skupaj skriva nekaj drugega?

»Kuj železo, dokler je vroče,« si misli Netflix vsakič, ko se južnokorejska mojstrovina zavihti na seznamu najbolj gledanih in najbolje ocenjenih serij na platformi. Beef je ustvaril Korejec Lee Sung Jin, ki je v preteklosti napisal nekaj epizod za serije Dave, Silicijeva dolina, Mrhi za šankom (2 Broke Girls) in V Philadephiji je zmeraj sončno (It’s Always Sunny in Philadelphia). Tako viri navajajo, da se je za njegovo serijo že pred več kot dvema letoma vnela bitka za pravice med pretočniki, ki pa jo je dobil Netflix. Tako je v začetku aprila 2023 serija Beef uradno ugledala luč sveta.

Serija Beef, maščevanje je sladko

Danny Cho (Steven Yeun) in Amy Lau (Ali Wong) se v svojih vozilih sredi parkirišča skoraj zabijeta, sledi pa obdobje nore jeze na cesti. Oba sledita reku »milo za drago« in gledalca popeljeta v obdobje vzpenjajočega maščevanja ob katerem postajata vse bolj vpeta v življenje drug drugega.

Steven Yeun je v zadnjih letih dokazal za kako izjemnega igralca gre. Vse od njegove prikupne in nadvse moralne vloge »raznašalca pic« v seriji Živi mrtveci (Walking Dead) do oskarjevske vloge v filmu Minari, s katero je postal prvi Američan azijskega rodu z nominacijo za glavno moško vlogo. Ali Wong pa je stand-up komičarka, ki do tega trenutka ni imela prave priložnosti pokazati svojega igralskega talenta – saj ne da je bilo sumiti, da obstaja. Ampak prav Ali Wong je prva zvezdnica serije, kar sloni precej na nepričakovanju njene ganljive in fantastične igre ter vloge.

Steven Yeun v Netflixovi seriji Beef
Steven Yeun v Netflixovi seriji Beef Foto: on netflix

Ob glavnem duetu so tu še Amyjin mož George (Jospeh Lee), Dannyjev brat Paul (Young Mazino), Dannyjev bratranec Isaac (David Choe) in Georgeva mama Fumi (Patti Yasutake), ki tvorijo rahlo razširjeno glavno zasedbo. Tu pa so potem še preostali liki, kot je Amyjina hči ali Dannyjeva starša. Vsi tvorijo celoto, ki tako ali drugače vpliva na njuno percepcijo celotnega dogajanja.

Murphyjev zakon v desetih epizodah

Prav nepričakovanje, ki bi ga morali pri izdelku A24 nekoliko pričakovati, je tisto (ena od tistih reči), kar serijo potiska daleč v ospredje po kakovosti in predvsem iznajdljivosti. Lahko bi jo opisali kot efekt snežne krogle, ki se iz povsem nedolžne kepice spremeni v gromozanski plaz. Ko se njuna cestna jeza razvije v vse hujše trenutke, so ti nepričakovani, saj se nam ne zdi, da bi lahko Danny in Amy vse to dejansko storila. A bolj kot spoznavamo njuni osebnosti, bolj nam je jasno, kaj se dogaja in kaj se še bo zgodilo.

Ami Wong zablesti v vlogi svoje kariere
Ami Wong zablesti v vlogi svoje kariere Foto: on netflix

In če je Murphyjev zakon za kaj veljal, potem velja za to serijo, a le iz vidika ene osebe, nikakor ne obeh. Ko gledamo iz ene perspektive, lahko zlahka spregledamo njihove napake, ki so glavni povod za retribucijo drugega. Bolj kot se ukvarjamo z vprašanjem, kdo je bil kriv na parkirišču, bolj nas preseneti dejstvo, da se v enem od naslednjih prizorov avto poliva z bencinom. In brez strahu, to ni dejanski kvarnik serije.

Gledalec je prepuščen zmožnosti lastne empatije, ko opazuje nesmiselne odzive in nejasne razlage okolice. Lika sta razčlenjena do te mere, da lahko njune odločitve in čustva povežemo z večimi dogodki v njunem otroštvu in odraščanju. Tu serija blesti. Bolj nore kot so stvari, bolj razumemo oba lika. Blizu sta nam, četudi so odločitve nore, se zdijo strašljivo oprijemljive, če bi (mi) nekoč spustili svojo noro stran »za volan«.

Serija se ukvarja z zapletenimi vprašanji, ki se porajajo vsakemu izmed nas. Sem zadovoljen v svojem življenju? Bi moral vse pustiti in začeti znova? Se je sploh vredno truditi? Bo življenje vedno proti meni? Redke serije in filmi tako natančno in impresivno prikažejo kronično depresije in utrujenost od družbe kot to stori Beef. Po samem napovedniku bi sicer lahko povlekli nekaj vzporednic s filmom Besen (Unhinged, 2020), v katerem igra Russell Crowe, a se te hitro zaključijo in vnovič pokažejo, kako dovršena serija je v lasti Netflixa.

Ami Wong in Joseph Lee v seriji Beef
Ami Wong in Joseph Lee v seriji Beef Foto: on netflix

Beef je pri vrhu najboljših Netflixovih serij vseh časov

Brez kančka dvoma lahko zapišemo, da je Beef izvrstna serija od prve do zadnje minute. Enako pravšnja bi bila hvala, da gre za eno najboljših Netflixovih serij od nastanka pretočne platforme. Vzeti precej pogosto in vsakdanjo premiso ter iz nje izvleči več kot maksimum je zavidanja vreden dosežek, ki ga serija doseže in preseže.

S pomočjo dveh fantastičnih igralskih predstav Yeuna in Wongove, ki imata več trenutkov v katerih zasijeta, je Beef serija, ki bo dolgo ostala v spominu. Čeprav naj bi imel Lee Sung Jin na zalogi še dve sezoni, bi tu lahko Netflix potegnil svojega asa iz rokava ter serijo po eni sezoni klasično skenslal in posledično ustvaril eno najboljših sezon vseh časov (če bi bognedaj druga in tretja sezona pokvarili vtis).

Steven Yeun navdušuje vse od svoje kariere picopeka v Živih mrtvecih
Steven Yeun navdušuje vse od svoje kariere picopeka v Živih mrtvecih Foto: on netflix

Serija bo v prihodnjih mesecih povod za ničkoliko videov na YouTubu in drugih platformah, kjer bodo vedno znova skušali zajeti celotno poanto serije, a jim to ne bo uspelo zaradi njene kakovosti in večplastnosti. Tako kot ta prispevek ala recenzija.

Beef je sveža, izvrstna, močna, izvirna in kakovostna serija, ki jo moraš videti.

BEEF | Official Trailer | Netflix

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekTa evropska mesta ti izplačajo veliko nagrado, če se priseliš vanje
Naslednji članekOcena filma: Peter Pan in Wendy

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.