Ocena filma: Peter Pan in Wendy

Peter Pan in Wendy
Peter Pan in Wendy Foto: on disney+

Peter Pan in Wendy je nova Disneyeva predelava legendarne klasike, za katero lahko rečemo, da je bila za mnoge (žal) na poraz obsojena že pred izidom. Več kot očitno je, da je filmsko občinstvo naveličano predelav, ki so narejene z napačnim ciljem v mislih. Kljub temu pa je tu in tam nastala super predelava, kot je Pete in njegov zmaj (Pete’s Dragon, 2016), a bi tudi zanjo rekli, da je nastala celo večnost nazaj. Peter Pan in Wendy pa je imel majhno prednost, ki jo povezujemo prav s celo večnostjo. Že dolgo ni bilo dobrega filma o Petru Panu. Pa je to pripomoglo?

Peter Pan in Wendy obsojen na propad še pred začetkom

Prvi napovednik je ustvaril odziv, ki bi zahteval ne enega temveč več prispevkov, ki bi hitro nastali študija ali raziskovalna naloga, če bi želeli zajeti celoten pomen odzivov. Zelo laično bi te odzive umestili v dve angleški besedi: woke in anti-woke. Zdaj verjetno že veš, kaj vse to pomeni tudi v filmskem svetu. Kako pa se Peter Pan in Wendy drži izven vsega tega? Roko na srce, precej slabo.

Zvončica v filmu Peter Pan in Wendy
Zvončica v filmu Peter Pan in Wendy Foto: on disney+

Režiser David Lowery je zaslužen za film Pete in njegov zmaj, poleg tega pa še Starec in pištola (The Old Man & The Gun, 2018). Seveda pa je tu še Zeleni vitez (Green Knight), eden najboljših filmov leta 2021. Mogoče je ravno dejstvo, da je film režiral Lowery celo večje razočaranje, kot to, da niso uspeli zajeti fantazijske zgodbe knjige oziroma animiranega filma iz leta 1953.

Film skuša biti resen, kar kaže tudi bistvena sprememba likov Petra Pana (Alexander Molony) in Wendy (Ever Anderson). Želja je očitna – dodajanje globine glavnim likom, kjer mislim tudi na Kapitana Kljuko (Jude Law). Žal pa nič od tega ne uspe, saj tudi duhoviti trenutki niso smešni, čustveni trenutki pa padejo plosko na obraz. Naivno bi lahko rekli, da bi delovale, če bi se nekaj obrnilo tu in tam, a po vojni je lahko vsak general. Tak kot je, film preprosto ne deluje, kot bi si želeli.

Peter Pan in njegova druščina
Peter Pan in njegova druščina Foto: on disney+

Maslo, razvlečeno na prevelik kos kruha

Vse se zdi pusto, od dežele Nikolikje, ki je videti kot dolgočasna puščava, pa do akcijskih prizorov, ki so očitno narejeni za otroke, a navkljub temu slabi. Tako je tu na mestu stavek, da ne glede na to, da je Peter Pan in Wendy dejansko film za otroke, ne pomeni, da ne sme biti predmet kritike, saj so bili njegovi predhodniki tudi za odrasle pogosto dobri (odlični!). Tu padeta v oči predvsem originalni animirani film in Spielbergov Kljuka (Hook, 1991) z Robinom Williamsom kot Petrom Panom.

Bodo otroci uživali v filmu, ki traja 109 minut? Morda, a je veliko trenutkov, ki se močno vlečejo in ustvarijo enega bolj dolgočasnih filmov izpod taktirke Disneya. Bodo v filmu uživali odrasli? Mogoče, če bodo vrteli naprej na trenutke s Kljuko, kjer Jude Law uživa kot že dolgo ne.

Jude Law kot Kapitan Kljuka v filmu Peter Pan in Wendy
Jude Law kot Kapitan Kljuka v filmu Peter Pan in Wendy Foto: on disney+

Peter Pan in Wendy ni dober film, vprašamo se lahko celo, če ni ena najslabših Disneyevih predelav, kar pove veliko. Ponovno je uresničen rek, da Disney v predelavah izvleče vso dušo in izvirnost iz temeljne zgodbe. Peter Pan in Wendy je v bistvu šala, ki ni smešna, na trenutke celo žaljiva.

Peter Pan & Wendy | Teaser Trailer | Disney+

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Peter Pan in Wendy
Prejšnji članekBeef, Netflixova črna komedija je adrenalinski vlakec smrti
Naslednji članekMesečni horoskop: Maj 2023

Urednik portala Student.si

ocena-filma-peter-pan-in-wendyPeter Pan in Wendy je nova Disneyeva predelava legendarne klasike, za katero lahko rečemo, da je bila za mnoge (žal) na poraz obsojena že pred izidom. Več kot očitno je, da je filmsko občinstvo naveličano predelav, ki so narejene z napačnim ciljem v mislih....

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.