Izšla je knjiga Nike Kovač o gibanju #MeToo

Vihar, ki je pretresel svet je knjiga Nike Kovač
Vihar, ki je pretresel svet je knjiga Nike Kovač

Izšla je nova knjiga slovenske antropologinje in politične aktivistke Nike Kovač, ki deluje tudi kot direktorica Inštituta 8.marec, z naslovom #MeToo:Vihar, ki je pretresel svet. V njej so zbrana pričevanja žensk, žrtev spolnega nadlegovanja ali nasilja, ki so se po pomoč obrnile na inštitut.

S knjigo želi spodbuditi nadaljnja osveščanja družbe na tem področju in spodbuditi odprti dialog o še vedno zelo tabuiziranih problematikah, ki zaradi stigme ostajajo prevečkrat zamolčane: »Želim si, da je knjiga vodnik po vprašanjih, povezanih s spolnim nadlegovanjem in nasiljem, sopotnica in glas številnih, ki so nam zaupali svoja pričevanja tekom kampanj, zaveznica žrtev in spodbuda za nove družbene boje na tem področju,« je o novi knjigi povedala avtorica.

#jaztudi

Gibanje #MeToo se je začelo v ZDA leta 2017 in se je s pomočjo družbenih omrežij razširilo po svetu. Kot je povedala avtorica na predstavitvi knjige, se je gibanje v Sloveniji #jaztudi začelo na pobudo nekaterih posameznic, to pa je sprožilo val pričevanj.

Ključnik #metoo (in njegove variante v različnih jezikih sveta) je zelo kratka beseda. A je beseda, ki ima izjemno moč. Žrtvi spolnega nadlegovanja in nasilja podeljuje glas. Glas, ki ji je bil z dejanjem nasilja odvzet. Glas, ki so ji ga odvzeli še mnogokrat po tem, ko je bilo dejanje storjeno. Glas, ki so ji ga odvzeli tisti, ki bi morali kaznovati storilca, in tisti, ki so odvrnili pogled.

Razlogov zakaj žrtev nasilja ne prijavi je več: lahko gre za strah, med drugim pred tem, kako se bo odzvala okolica, lahko za ekonomsko odvisnost od partnerja. Pogosto tudi niso informirane o tem, kaj bo po prijavi sledilo, postopek pa je lahko zelo mukotrpen, saj ob tem nasilje podoživljajo vedno znova.

Domestic violence man against woman clenched fist black and white image
Foto: Paul Gorvett iz iStock

Nasilje ni izoliran pojav, nekaj kar se dogaja v nevarnih delih mest

Kot nam predstavi avtorica Nika Kovač, se spolno nadlegovanje in nasilje največkrat ne pojavljata le v temnih predelih ulic, s strani neznancev. Največkrat je nasilnež žrtvi bližnja oseba, ki jo zelo dobro pozna; nanjo ima velik vpliv in s pozicije moči nadrejen. Avtorica jasno pokaže, da smo kot skupnost odgovorni prisluhniti žrtvam in jim olajšati prijavo tega kaznivega dejanja, če ga že ne moremo povsem preprečiti.

Knjiga podaja definicijo spolnega nadlegovanja in nasilja, opisuje gibanja in kampanje, ki jih je sprožilo gibanje #metoo, in spremembe, ki jih tovrstne akcije prinašajo. Dodatno je problematika orisana tudi preko pretresljivih zgodb in izpovedi, ki so vpletene v knjigo, ter preko ilustracij Samire Kentrić.

Prejšnji članekNajboljše knjige za mladostnike
Naslednji članekSmo na poti do še enega množičnega izumrtja?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.