Najboljše knjige za mladostnike

One caucasian boy lying on the floor at home in day reading a book front view copy space real people education concept
Foto: Miljan Živković iz iStock

Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo (del Mestne knjižnice Ljubljana) v sklopu projekta Zlata hruška vsako leto podeli znamenja kakovosti najboljšim mladinskim leposlovnim knjigam v slovenščini. Znaki kakovosti se podeljujejo za izvirna in prevedena dela preteklega leta.

Knjige nam razlagajo svet na drugačen način, kot ga doživljamo sami, in marsikatera stvar nam je bolj jasna, če jo vidimo z drugega zornega kota. V literaturi se tako pogosto najdejo teme, ki se jih v življenju izogibamo ali nam je ob njih neprijetno, kot so nasilje, spolnost in smrt. Če prosti čas preživljaš s knjigo v roki, izvoli nekaj z zlato hruško nagrajenih predlogov za branje.

Jaap Roben: Bratov kožuh

Je zgodba o bratski ljubezni, tematizira pa tudi skrb za otroke s posebnimi potrebami.

Naslovnica
Foto: on Mladinska knjiga

Irena Androjna: Modri otok

Kot pripadniku generacije, ki odrašča z večjim zavedanjem o nevarnosti podnebnih sprememb, ti bo ta fantazijski roman morda blizu.

Naslovnica
Foto: on Mladinska knjiga

Svetlana Makarovič: Baladne pravljice

V zbirki so zgodbe o odraščanju, ki v sebični in okrutni družbi ni vedno pravično. Zapisane so v baladni obliki, snov pa avtorica črpa iz staroslovanskega in staroislandskega izročila.

Naslovnica
Foto: on Mladinska knjiga

Angie Thomas: Vse se vrača

Morda si si že ogledal film THUG (The Hate U Give). Posnet je po tem romanu, ki je zdaj preveden še v slovenščino. Starr Carter lovi ravnovesje med dvema svetovoma, ko ji pred očmi ubijejo prijatelja.

Naslovnica
Foto: on Mladinska knjiga

Suzana Tratnik: Ava

Ava je že v otroštvu obsojena na življenje na socialnem dnu. Prijateljica Vesna ji pomaga pretrgati spone nasilne preteklosti.

Naslovnica
Foto: on Mladinska knjiga
Prejšnji članekŽivljenje v dijaškem domu je ena najlepših izkušenj
Naslednji članekIzšla je knjiga Nike Kovač o gibanju #MeToo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.