Jungov Razvoj osebnosti tudi za bodoče starše

Pri Beletrini je izšla zbirka Jungovih del o otroški psihologiji. V prevodu Alfreda Leskovca in Barbare Štuhec, je knjiga izšla pri Beletrini. Jung razglablja o vplivu staršev in učiteljev na otrokov razvoj, vse to pa podpre z resničnim primerom punčke in njenih staršev. Zakaj bi moral biti prav Razvoj osebnosti ena izmed tistih knjig, ki jih preberejo bodoči starši? Ker je boljša kot vodiči o starševstvu na nepreverjenih spletnih straneh.

Jungova poglavja o razvoju naše osebnosti

Carl Gustav Jung je brez dvoma eden najbolj pomembnih psihologov našega časa. Skladno s tem pa so njegova dela obvezno branje. Ne le za študente psihologije ali pedagogike, ampak za vse ostale. Zelo preprosto bi lahko rekli, da se otrok največ nauči prav od staršev, kar je dokaj logična ugotovitev. Kaj pa se zgodi v primeru, ko mu starša zakona in razmerja ne prikazujeta na pravi način? Prav to dokazuje Jung v nekaj poglavjih te knjige. Knjigo želim predstaviti brez spuščanja v njene podrobnosti, saj bi ji delal kvečjemu krivico, če bi na kratko opisoval vse nauke.

Jungova psihologija se ne nanaša samo na odraslo obdobje življenja, pač pa tudi na otroštvo. Knjiga Razvoj osebnosti je zbirka Jungovega dela o otroški psihologiji. Jung je pri otrokovem razvoju vseskozi poudarjal pomen psihologije staršev in učiteljev in ugotovil, da je nezadovoljiv psihološki odnos med staršema lahko pomemben vzrok motenj v otroštvu, po drugi strani pa je lahko podlaga za proces zorenja in rasti, zlasti pri nadarjenih otrocih. Trdil je, da učinkovito izobraževanje otrok potrebuje učitelje, ki ne znajo le učiti, temveč so zmožni tudi spodbujati lasten osebnostni razvoj. V nekaj poglavjih se Jung posveča otrokovemu razvoju in individuaciji ter teorijo otrokovega razvoja oriše preko čudovitega primera iz življenja deklice Anne in njenih staršev. V spodbudni zadnji razpravi kot psihološki odnos analizira zakonsko zvezo, ki je lahko ovira ali pa pomoč pri posameznikovi samorealizaciji.

V času, ko se mladi starši vedno bolj obračajo h knjigam in člankom o vzgoji otrok, so še vedno zelo aktualne knjige. Če starši iščejo vodiče o vzgoji, ki so bolj na ravni zbirke Vzgoja otrok za telebane, bi jim lahko predlagali Jungov Razvoj osebnosti. Ni najboljše delo o otroški psihologiji in razvoju, a je vsekakor pravi vstop v ta svet branja in izobraževanja. V Junga ne dvomimo, tudi ko gre za otroški razvoj ne, saj precej kvalitetno opisuje določene segmente odraščanja.

Nastajanje otrokove osebnosti, psiho-socialni razvoj, soočanje s problematičnimi otroki in z ultra talentiranimi. Vsako poglavje se spopade z določeno tematiko tega odraščanja. Po prebranem Razvoju osebnosti pa pridejo na vrsto še Piaget, novejša Siegler in Siegel ter celo Freud in Foucault. A do tam je še dolga pot. Odvisno kje boš začel brati.

Razvoj osebnosti: C.G. Jung, prevedla Alfred Leskovec in Barbara Štuhec, 228 strani, založba Beletrina.

Razvoj osebnosti bo razveselil študente primernih smeri na družboslovnih fakultetah po Sloveniji. Ne da se razložiti, kako pomembno je imeti prevode del velikih avtorjev. Prav v tem tiči skrivnost te knjige, ker rabimo take knjige. Nauk je v njej, le prebrati jo bo treba in jo razumeti. Vsekakor ni mišljena le za tiste, ki jih zanima ta segment kot služba ali študij, ampak za starše. Komu bo najbolj prišla prav knjiga o otrokovem razvoju, če ne prav staršem?

Recenzijo nam je omogočila založba Beletrina.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekSlovenija, napolnimo Kongresni trg za male borce – 4. 9.
Naslednji članekOcena filma: Glavni junak

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.