Knjigobežnice: Pobeg v svet branja, ki ga lahko postavimo kjerkoli

Knjigobežnice od A do Ž
Knjigobežnice od A do Ž. Primer knjigobežnice, ki stoji v DomžalahFoto: on Visit Domžale

Knjigobežnice so hiške za izmenjavo knjig najrazličnejših oblik, ki jih lahko postavite praktično kjerkoli v vašem lokalnem okolju. Že obstoječi leseni objekti, kot so telefonske govorilnice in avtobusne postaje ali povsem nove unikatne lesene hiške lahko postanejo prostor stalne knjižnice, kjer 24 ur na dan poteka izmenjava knjig podarim-dobim. S tem lahko z minimalnimi sredstvi ustvarimo prostor za povezovanje in druženje članov skupnosti ob branju in knjigah.

Knjigobežnice, berimo skupaj!

Delujejo tako, da vanje prinesemo knjige, ki smo jih že prebrali, ter jih namenimo v uporabo drugim, ki si knjige lahko izposodijo ali jih trajno vzamejo domov. Tudi sami lahko prinesejo kakšno knjigo, ki je ne potrebujejo več.

Knjigobežnice polnijo ljubitelji knjig, ki želijo prebrane zgodbe deliti z drugimi in ne želijo, da bi se na njih nabiral prah ali da bi romale v smeti. Vanje prinesemo knjige, ki so nam všeč in želimo, da bi jih prebrali tudi drugi. V zadnjem času k projektu pristopajo tudi različne založbe, zato lahko v njih najdemo tudi nove knjige.

Branje.
Foto: Silvia on Pixabay

Kje so knjigobežnice?

Knjige v najrazličnejših lesenih hiškah in drugih objektih lahko najdemo že v marsikaterem kraju po Sloveniji. Na zemljevid knjigobežnic je trenutno vpisanih že več kot 170 postaj po vsej Sloveniji, kjer si lahko izposodiš knjigo. Pokukaj vanj – mogoče knjigobežnico v vašem kraju že imaš, pa sploh ne veš za to?!

Kako postaviti knjigobežnico?

Če pa je slučajno še ni, lahko tudi sam organiziraš iniciativo za postavitev knjigobežnice v svojem kraju.

Otvoritveni dogodek lahko vneseš v koledar dogodkov ob Nacionalnem mesecu skupnega branja. Nini Kožar, pobudnici gibanja, pa v Facebook skupino Knjigobežnice pošlji sporočilo s čim bolj natančno lokacijo hiške. Tako se bo tudi tvoja knjigobežnica znašla na zgoraj omenjenem zemljevidu in jo bodo prebivalci kraja hitreje našli. In tudi polnili z zanimivimi zgodbami.

Potopi se v svet besed!

Prejšnji članekOdkriti mesojedi ubijalci, ki so terorizirali na območju Kitajske
Naslednji članekCoffetime.si – prva istrska mikropražarna

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.