Luka Zorenč s knjigo Ris vrača spoštovanje vojakom

Luka Zorenč in knjiga Ris

Ris je knjiga Luke Zorenča, nekdanjega pripadnika specialnih sil in medic na bojišču. V knjigi opiše svojo zgodbo, ki jo napolni z resničnostjo. Ta je včasih lepa, včasih kruta in včasih ji skoraj ne upamo verjeti. Skozi oči vojaka slovenske vojske spremljamo osebo, ki se v življenju še išče do osebe, ki drugim pomaga, da se lahko sami najdejo. Luka Zorenč podre in obenem potrdi stereotipe vojaka. Ris je knjiga, ki je vabilo in vpogled v slovensko vojsko.

Slovenska vojska v službi domovine

Tudi tisti, ki se nis(m)o odločili za vstop v vojsko, se spomnimo tega nagovora oziroma citata. In tako kot je bil povod za vključitev v vojsko za nekatere ta reklama oziroma nagovor, bi znala biti knjiga Ris eden izmed novih povodov. Knjiga je točno tisto, kar je slovenska vojska v tem trenutku potrebovala in Luka Zorenč je ustvaril ultimativno vabilo v službo ljudem in državi.

Vseeno pa to ni knjiga, ki bi stvari olepševala, ampak jih opiše take, kot so. V vojski, kot v življenju, ni vse lepo, vseeno pa si vsaka dobra zgodba zasluži nekaj olepšav. To pa ne pomeni, da je knjiga popolnoma čista. V knjigi so preklinjanje, žalitve, rušenje ega, hudi napori in še mnoge druge stvari, ki pa nekaterim osebam ležijo. Vojak, v tem primeru Zorenč, preko tega najde svoje mesto. Mesto, ki ga zasede oseba, ki jo velikokrat opišemo z besedo odpadnik ali »outcast«. Temu ni tako.

Vsaka prebrana stran knjige nam da vpogled v osebnostno rast, sprejemanje drugačnosti, lastna prepričanja in druge poglede na življenje, ki jih bo vsak bralec našel sam. In v tem je tisti čar Risa. Ne rabiš oboževati vojske ali njenega poslanstva, da v knjigi najdeš tisto nekaj, kar te bo zaznamovalo po tem, ko boš knjigo odložil.

Knjiga je v moje roke prišla ob koncu leta 2020 in po nekaj novicah, ki sem jih prebral o knjigi, sem knjigo močno pričakoval. Brez dvoma je Ris ena najboljših knjig leta 2020 ter nudi izjemen vpogled v življenje nekoga, ki ne želi obstati in se vedno uči. Luka Zorenč je napravil ogromno uslugo vojski, napisal odlično knjigo, porušil stereotip vojaka, podrobno predstavil življenje vojaka in medica ter s tem povedal Sloveniji naj najde izgubljeno spoštovanje do tistih, ki so življenje namenili reševanju in obrambi ljudi. Če pa že ne bo spoštovanja, potem naj bo vsaj razumevanje dela, ki ga opravljajo.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKdaj bomo dobili solidarnostni dodatek?
Naslednji članekDržava, ki ne ve, kaj je covid-19, bo kmalu dosegla precepljenost

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.