Mislite kot menih in najdite svoj mir

Mislite kot menih je knjižna uspešnica Jaya Shettyja, ki je veliko slavo požel preko družbenih omrežij. S svojo težko in navdihujočo zgodbo se je želel dotakniti življenj ljudi in jim s tem pomagati. Kot bivši menih se je lotil pisanja knjiga, kjer bi rad ljudem razložil, zakaj je boljše razmišljati kot menih. Svoje izkušnje je zapisal v knjigo, ki ti bo pomagala najti mir, se fokusirati, najti smisel in vse, kar pritiče taki knjigi. Je kaj drugačna od ostalih in zakaj je taka uspešnica?

Zgodba bivšega meniha in odvisnika

Jay Shetty je bivši menih, ki je v zadnjih letih zaslovel preko družbenih omrežij. Ustvarjal je čudovite video intervjuje z zvezdami, se pojavljal na mnogih pogovornih oddajah in postajal vse večji zvezdnik Instagrama in drugih svetov. Njegova zgodba o odvisnosti, drogah, robu življenja in nenadnem preobratu je fantastična. Ta se lahko prebere oziroma posluša v katerem koli izmed njegovih intervjujev, nekaj koščkov pa dobimo tudi v njegovi knjigi.

Jay Shetty, nekdanji menih in eden največjih vplivnežev na družbenih omrežjih na svetu, v tej svetovni uspešnici z nami deli brezčasne modrosti, ki jih je spoznal kot menih. Te modrosti nam podaja v praktičnih korakih, tako da lahko tudi sami svoj um naučimo, da vsak dan najde mir in smisel.

Odločitev, da knjigo začne s posvetilom ženi, ki meniški um razume bolje kot ga bo on kadarkoli, se mi zdi precej duhovita. Mogoče bo pri nekem bralcu to zbudilo kanček dvoma v njegovo znanje, če ima ob sebi osebo, ki ve več o temu, kar piše. Humoren začetek, ki nima nič z dejansko knjigo, ampak je bolj manjša opazka.

Kar pa se tiče dejanske knjige, bom rekel, da je na trenutke identična kot vse ostale o osebnostni rasti. Na nekoliko drugačen način z drugačnimi potezami opisuje kako priti do istega cilja. Duševno ravnovesje, mirnost, ljubezen do življenja in podobno. Vsak odsek knjige nam ponudi tudi nekaj izbranih citatov, dihalnih vaj, vaj za meditacijo in drugimi orodji za samopomoč.

Mislite kot menih res »ne odkriva tople vode«, kar se tiče teh korakov. Vseeno pa je branje teh poglavij zanimivo iz nekaj razlogov. Shetty razdeli svojo knjigo na tri glavna poglavja. Odpuščanje, rast in dajanje. Poglavja so eden brez drugega nepopolna in dokaj nesmiselna. Prebrana morajo biti vsa poglavja, brez dvoma pa je najbolj pomembno prav prvo. Sploh lahko kaj dosežemo brez odpuščanja sebi ali drugim?

Prednost te knjige pred drugimi v tematiki

Trije koraki do popolnega življenja, katerim Shetty dodaja izkušnje iz svojega življenja. Sam ve, da ni popoln in to je prednost njegovega pisanja. Zaveda se svojih napak in uči skozi nje. Govori nam, da je iskanje popolnosti izguba časa. Lahko smo le najboljši mi in to bi moralo zadostovati, če bi se vsi držali tega.

Mislite kot menih: Jay Shetty, prevedla, založba Primus, 316 strani.

Menjavanje anekdot iz odvisniškega in meniškega življenja, ki ni bilo predolgo, a ravno pravšnje, da ga lahko razumemo tudi navadni bralci. V tem menjavanju in povezovanju teh anekdot ter zgodb, je knjiga najboljša. Je modernejši, nekoliko bolj aktualen naslednik knjige o menihu, ki je prodal svojega Ferrarija. Prednost, ki jo nosi Mislite kot menih, pa je enostavna. Večina knjig o osebnostni rasti se distancira od navadnega človeka, saj je glavni junak uspešen zdravnik ali poslovnež. Jay Shetti ni bil nič od tega. Ne govori iz vidika bogatuna, ki je dojel kako malo pomeni denar. Govori z očmi bivšega reveža in odvisnika, ki je po težavah veliko bolj podoben večini bralcev. In zato je njegovo zgodbo lažje približati vsakdanjemu bralcu, ki se naokoli vozi s Citroenom ali pa kolesom.

Kdor je oboževalec knjig o osebnostni rasti in izpopolnjevanju življenja, mu bo knjiga brez dvoma všeč. Verjetno še bolj kot mnoge druge. Mislite kot menih bo brez dvoma postala tista knjiga, ki jo kupujejo za darila ljudem, ki radi berejo take knjige. Go-to knjiga za redne bralce tematike in lep vstop v to tematiko, če se zanj odločaš. Sam osebno nisem v knjigi našel nič novega, kar se tiče tematike o osebnosti rasti. Veliko bolj zanimive so mi bile, že večkrat omenjene anekdote iz njegovega življenja.

Recenzijo nam je omogočila založba Primus.

How To READ A Book A Day To CHANGE YOUR LIFE (Read Faster Today!)| Jay Shetty

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekDela Jožeta Plečnika na Unescov seznam svetovne dediščine
Naslednji članekOzri se v nebo in poišči kačenosca!
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.