Ozri se v nebo in poišči kačenosca!

Zdaj je pravi čas za iskanje kačenosca, ki ga nekateri vidijo kot 13 znak zodiaka. Trenutno obdobje ponuja možnost iskanja velikega, vendar slabo videnega ozvezdja Ophiuchusa oziroma kačenosca. Ptolemej je v drugem stoletju zabeležil izvirnih 48 ozvezdij in kačenosec je eden izmed njih. Točne povezave med ozvezdjem in mitom ne poznamo.

Morda gre za Apolona, ki se bori s kačo, ki je ščitila preroke v Delfiju; morda gre za Apolonovega sina Asklepij, ki je videl, kako je ena kača ozdravila drugo z zelišči; morda gre celo za Laokoona, ki so ga ubile morske kače, potem, ko je želel opozoriti na slavnega trojanskega konja.

Ljudje gledajo v nebo

Kačenosca lahko tako kot Oriona vidimo na obeh poloblah, pišejo v The Guardianu. Kačenosca pogosto zasledimo v novicah kot trinajsti znak zodiaka. Njegov južni del se namreč konča med strelcem in škorpijonom. Nekateri privrženci astrologije verjamejo, da bi tudi kačenosca morali vključiti v zodiak. Pod to astrološko znamenje naj bi spadali vsi, ki so rojeni med 30. novembrom in 17. decembrom.

Če bi si ozvezdje kačjenosca želel ogledati sam, se orientiraj po zgornji nebesni karti. Za ogled zvezd je najboljša jasna noč, nekje v naravi, kjer nisi obkrožen z umetno svetlobo. Pomagaš si lahko z daljnogledom ali teleskopom, vendar ozvezdje lahko vidiš tudi s prostim očesom.

Urednica revije Študent

Prejšnji članekMislite kot menih in najdite svoj mir
Naslednji članekAli lahko baterija pametne ure prav zares zdrži 3 tedne?

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.