Najboljši zgodovinski romani

Dolgi večeri so pred nami in zakaj ne bi namesto Netflixa raje preživel nekaj časa v družbi dobre knjige. Zgodovinski romani so kot nalašč za to obdobje, zato ti spodaj predstavljamo bisere tega žanra, v katerih se boš kar izgubil.

Sarah Waters – Žeparka

Sarah Waters je kraljica zgodovinskih romanov. Vse njene knjige so debele, ampak z razlogom. Mojstrica je pri ustvarjanju vzdušja in transportu bralca v preteklost. Ena njenih najboljših knjig je Žeparka, ki se dogaja v drugi polovici devetnajstega stoletja. Sirota Sue Trinder odrašča med malimi tatovi pod varstvom ge. Sucksby in njene družine. Usoda Sue pa je povezana z usodo neke druge sirote, ki odrašča v bližnjem mračnem dvorcu. Zgodba je zapletena in polna preobratov, s tabo pa bo ostala še nekaj časa. Knjiga je bila nominirana za nagrado Man Booker.

Naslovnica

Kate Mosse – Labirint

Še ena kraljica zgodovinskih romanov, ki se odvijajo v Franciji. Gre za prvi del trilogije, Kate Mosse pa je znana po tem, da zgodbo v sedanjosti prepleta z zgodbo v preteklosti. Labirint govori o dveh ženskah, ki ju ločujejo stoletja, veže pa ju usoda in skrivnost francoskega srednjeveškega mesteca Carcassonne. Arheologinja Alice Tanner v sodobnem času odkrije vzorec labirinta in prstan, ki v njej sproži videnja preteklosti. Njena duša dvojčica pa je Alaïs, ki je v Carcassonnu živela v letu 1209. Sekto, ki ji je pripadala, je Katoliška cerkev razglasila za heretično, zato so njeno mesto napadli križarji. Alaïs mora varovati knjigo, povezano s svetim gralom, ki jo mora zaščititi pred lastno sestro. Napeta zgodba, ki ti ne bo pustila spati.

Naslovnica

Anna-Marie Crowhurst – The Illumination of Ursula Flight

Če bi rad bral zabaven zgodovinski roman, je tale pravi zate. Ursula Flight je samosvoje dekle, rojeno na noč kometa. Kljub pričakovanjem tedanje družbe Ursula uživa v branju, pisanju in astrologiji. Po srečanju s slavno igralko želi postati scenaristka, pot za žensko v tedanjem času pa ni ravno postlana z rožicami. Sreča se tudi s prvo ljubeznijo, pričakovanji družbe in odraščanjem. Zelo zabavna zgodba, ki je odlična tudi v audio obliki.

Naslovnica

Mary Ann Shaffer in Annie Barrows – Guernseyjsko društvo za književnost in pito iz krompirjevih olupkov

Uf, kakšen naslov. Tak, ki ga kar težko izgovoriš. Sama knjiga pa je čudovita zgodba o moči prijateljstva in knjig v času nemške okupacije. Pisateljica Juliet po koncu druge svetovne vojne išče novo temo za svojo naslednjo knjigo. Ko prejme pismo moškega iz Guernseyja, ki ga nikoli ni spoznala, se začne njuno dopisovanje. Kmalu odide na otok, ki je bil med vojno pod nemško okupacijo in spozna ljubitelje literature ter njihove zgodbe. Kratek roman, ki ti bo ogrel srce.

Naslovnica

Kate Morton – Pozabljeni vrt

Še ena legenda zgodovinskih romanov. Za Kate Morton je značilen preplet različnih zgodb in časovnih okvirjev. V Pozabljenem vrtu spremljamo tri med seboj povezane zgodbe. Prva se odvija pred prvo svetovno vojno, ko štiriletna deklica po plovbi iz Anglije v Avstralijo ostane sama na pomolu. Spomni se samo tega, da ji je skrivnostna Pisateljica obljubila, da bo pazila nanjo, vendar se je izgubila. V letu 1975 se Nell odloči potovati v Anglijo, da bi odkrila resnico o svoji družini. Pot jo pripelje do graščine Blackhurst v Cornwallu. Leta 2005 Cassandra, Nellina vnukinja, po babici podeduje kočo na pečini, ki stoji na posestvu Blackhurst. Kako so te tri zgodbe povezane in kaj leži v ozadju? Čudovita zgodba, o kateri razmišljam že tri leta, vse odkar sem jo prebrala.

Naslovnica

Dodie Smith – I Capture the Castle

Roman v obliki dnevnika se dogaja v letu 1934, ko sedemnajstletna Cassandra Mortmain piše o svoji nenavadni družini. Živijo namreč v propadajočem gradu, njen oče pa je slaven pisatelj, ki ga že leta pesti pisateljska blokada. Družina je na robu preživetja, ko posestvo, na katerem stoji njihov dom, preide v roke dveh mladih ameriških bratov. Cassandra in njena starejša sestra se znajdeta v vrtincu ljubezenskih zapletov, smešnih prigod in ganljivih odkritij. Po knjigi je posnet tudi film, v katerem igrajo Romola Garai, Henry Cavill in Bill Nighy.

Naslovnica

Markus Zusak – Kraljivka knjig

Ta knjiga z razlogom velja za enega najboljših zgodovinskih romanov. Pisanje je tako čudovito, da lahko občuduješ prav vsak odstavek. Pripovedovalka je Smrt. Tako je, Smrt. Zgodba je postavljena v drugo svetovno vojno, glavna junakinja je Liesel Meminger, ki živi pri rejniški družini. Njeno mamo, komunistko, so namreč transportirali v Dachau. Liesel ne zna brati, kljub temu pa na pogrebu svojega brata prvič ukrade knjigo, in sicer srhljivi priporčnik za grobarje. Njen rejniški oče jo nauči brati in knjige postanejo njena strast. Med bombnimi napadi jih deli z drugimi, razmere pa se zaostrijo, ko njena družina v kleti začne skrivati Žida.

Naslovnica

Taylor Jenkins Reid – Vseh sedem mož Evelyn Hugo

Že naslov te knjige je tak, da te kar pritegne. Hollywoodska ikona Evelyn Hugo se v starosti odmika od oči javnosti, končno pa je pripravljena povedati resnico o svojem življenju. Za to nalogo izbere neznano novinarko Monique Grant. V zgodbi spremljamo igralsko pot Evelyn Hugo, vse od preteklega blišča Hollywooda do današnjega dne. Hkrati pa odkrivamo resnico o njenih ljubezenskih sopotnikih. Čudovita knjiga, ki ti bo pričarala blišč Hollywooda v petdesetih letih.

Naslovnica

Urednica revije Študent

Prejšnji članekVinski slovar – Od mošta do vina s terminologijo v malem prstu!
Naslednji članekKako do zaposlitve v času koronske krize?

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.