Podarimo knjigo za darilo

Bliža se čas obdarovanj, ko že razmišljamo, kaj bomo komu podarili za božič ali novo leto. Zakaj ne bi letos svojim bližnjim za praznike podarili knjigo? Knjiga, kakršnakoli že je, je lahko najlepše in najbolj osebno darilo.
Knjiga je namreč neminljiva. Platnice se že ogulijo in listi porumenijo, vsebina pa ostaja večna, besede, ki smo jih vsrkali med branjem, se nam za vedno vtisnejo v spomin. Za vsakega lahko izberemo knjigo, ki mu je pisana na kožo, slej ko prej se bo našla primerna knjiga za vsakogar, pa četudi ne vemo, kaj točno si oseba želi. Knjiga je še posebej čudovito darilo, če na prednjo stran napišemo posvetilo ali pa dodamo še unikatno, doma narejeno knjižno kazalko. Tudi če obdarovancu knjiga mogoče ne bo takoj všeč, jo bo lahko čez čas še vedno prijel v roke in prebral, lahko da mu bo več pomenila šele čez leta. Če pa mu bo všeč že sprva, pa jo bo prebiral vedno znova in znova in ne bo izgubila svoje vrednosti. Z izbrano knjigo obdarovancu pokažeš, da izbira ni bila le prva, ki je prišla pod roko, ampak je skrbno izbrana knjiga, na kateri se ne bo le nabiral prah.

Včasih se vprašamo, če je knjiga primerno oz. smiselno darilo. Je. Vsekakor za knjigožerce, ki jih z užitkom prebiramo, pa naj bo to znanstvena fantastika, kriminalka, romantična zgodba, (avto)biografija, klasika, poezija za nežne dušice ali pa strokovna literatura, za vsakega se nekaj najde. Tudi za tiste, ki malo manj radi berejo, se najdejo knjige, ki jih bodo veseli. Za tiste, ki radi rešujejo križanke in uganke, je lepo darilo ugankarski slovar, tistim, ki radi vrtnarijo, lahko podarimo vrtnarski priročnik ali knjigo z rožami, za tiste, ki radi sučejo kuhalnico, pa bo vedno dobrodošla nova kuharska knjiga. Lahko pa posežemo po presenečenju in tistim, ki niso tako spretni za štedilnikom ali pa nimajo časa kuhati, podarimo knjigo z enostavnimi recepti za vsak dan. Za večne popotnike lahko poiščemo knjigo z njegovo naslednjo ali najljubšo destinacijo, mladi po srcu se bodo vedno razveselili klasičnih pravljic ali pripovedk. Naši najmlajši bodo navdušeni nad novo slikanico ali knjigico, ki piska, ima mehke platnice iz blaga ali pliša. Za posameznike, ki bodo znali to ceniti, lahko izberemo duhovno knjigo, ki nam daje neko življenjsko vodilo ali nasvete za premagovanje takšnih in drugačnih težav.

S knjigo ne podarimo samo knjige, ampak del sebe, neko doživetje, ki ga vsak posameznik drugače doživlja. Knjiga vedno nosi neko sporočilo in je primerno darilo tudi zato, ker lahko sporoči tisto, kar nekomu želimo povedati, pa morda ne najdemo pravih besed.

Sanda Gajsar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.