Nakupi iz fotelja

Še nedavno je bilo nakupovanje preko spleta tabu in nezaupanja vredno, sedaj pa se vse več ljudi odloča za udobno nakupovanje preko spleta.
Ugodno!?
Nakupovanje preko spleta ponuja dosti ugodnosti, ena izmed njih je tudi udobje domačega naslonjača. Z nakupovanjem preko spleta prihranimo na gorivu, nepotrebnem skakanju od trgovine do trgovine in brezpotrebnem zapravljanju dragocenega časa. Preko spleta lahko danes kupimo dobesedno vse, od gospodinjskih aparatov, oblačil, daril, nakita, tehnologije do potovanj in prehrambenih izdelkov … Poleg tega splet ponuja hitro in preprosto primerjavo cen med sabo, tako da se lahko res prepričamo, da dobimo najcenejši izdelek. Nakupujemo lahko kadar nam srce poželi, ponoči in podnevi, saj so spletne trgovine odprte nonstop. Poleg tega pa nam kupljeno blago pripeljejo dobesedno do vrat.

Pomemben je občutek!
Pri spletnem nakupovanju je pomembno, da zaupamo instinktu. Če nas nekdo sili v takojšen nakup, brez da bi stvar preverili, je boljše, če tega ne kupimo. Na internetu poleg primerjave cen obstajajo tudi spletne strani, kjer se je za ceno potrebno pogajati ali pa jo dvigovati glede na ponudbo drugih kupcev, zato se je potrebno pred nakupom pozanimati o avkcijah. Cene, ki so predobre, da bi bile resnične, so sumljive. Pred nakupom si pazljivo preberemo pravno obvestilo. Če spletna stran, na kateri kupujemo, nima pravnega obvestila, potem raje ne kupujmo.

Priporočljivo je, da se pozanimamo o pogojih vračila denarja, pakiranja in dostave, kot tudi o drugih stvareh, ki so povezane z nakupom. Pred nakupom se prepričajmo, ali je internetna povezava, preko katere nakupujemo, varna.

Preden oddamo podatke (TTR, št. kreditne kartice), preverimo, da se ta izvaja preko t. i. varne povezave. Pri nakupu uporabimo najbolj varno možnost plačevanja preko interneta. Če plačujemo s kreditno kartico, se moramo prepričati, da se spletni naslov, na katerem se vpisuje številko, začne s https in da je trgovec vreden zaupanja. Pred nakupom si natisnimo splošne pogoje in jih označimo z datumom. Poleg tega je dobro, da si natisnemo tudi opis artikla, informacije o podjetju, potrditvena email sporočila, vse kar beleži morebitni nakup. Preverimo tudi način dostave kupljenega artikla. Ko dobimo paket, ga prekontroliramo, če ugotovimo, da gre za napako, čimprej kontaktirajmo prodajalca in zahtevajmo postopek zamenjave artikla ali povračila denarja.

Med slabosti nakupovanja preko spleta pa sodijo možnost zlorabe podatkov o bančnih karticah, običajno težje vračilo blaga, morebitne težave pri dostavi ter pomanjkanje osebnega stika in svetovanja.

Sanda Gajsar

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.