Preporod slovenske kriminalke

Hit letošnje bralne sezone so tudi kriminalke, ki so na slovenskem trgu ponovno vzniknile kot gobe po dežju. Če si že trikrat prebral vse zgodbe o Herculu Poirotu (Agatha Christie) ali Sherlocku Holmesu (Arthur Conan Doyle) in nujno potrebuješ ideje za nove knjižne poslastice, je tu par predlogov knjig slovenskih avtorjev. Te so v zadnjem času zelo brane in nagrajene, nekatere izmed njih pa so bile uprizorjene tudi na televizijskih ekranih.

Avgust Demšar: Primeri inšpektorja Vrenka

Mariborski avtor Tomaž Zupančič, ki piše pod psevdonimom, je svoj prvi kriminalni roman Olje na balkonu izdal leta 2007. V njem je prvič predstavil detektiva Martina Vrenka, ki se poslužuje najrazličnejših nekonvencionalnih metod pri razreševanju umorov. Osrednji lik je dobil še pet nadaljevanj, v sedmi knjigi pa se mu je pridružil še inšpektor Miloš. Klasične detektivske zgodbe tipa kdo je storilec so postavljene v realno okolje mesta Maribor. Trenutno piše že enajsto knjigo z delovnim naslovom Tajkun, zadnjo je izdal lani (Cerkev). Januarja letos je luč ugledala tudi šestdelna serija Primeri inšpektorja Vrenka, ki temelji na avtorjevih prvih treh romanih (Olje na balkonu, Retrospektiva in Tanek led) in je bila premierno predvajana na RTV Slovenija.

Igralec Dario Varga
Dario Varga je Martin Vrenko v seriji Primeri inšpektorja Vrenka.

Tadej Golob: serija detektivk o Tarasu Birsi

Naslovnica knjige Virus
Virus je najnovejši roman Tadeja Goloba.

Pravi razmah slovenske kriminalke se je zgodil tudi z izdajo kriminalk Tadeja Goloba. Ta je do sedaj izdal štiri romane Jezero, Leninov park, Dolina rož in Virus. Spremljamo včasih zagrenjenega detektiva Tarasa Birso skozi reševanje umorov, sprva pod okriljem Policijske postaje Ljubljana, nato pa kot samostojnega detektiva. Zgodbe so napete, družbeno aktualno odstirajo čas, v katerem živimo, razstirajo pa tudi medosebne odnose in probleme posameznikov. Avtor trenutno piše svojo peto knjigo, ki se bo ukvarjala s tem, kaj se zgodi z detektivom, ko se zbudi iz nepričakovane kome. Po Jezeru so že leta 2019 posneli šestdelno serijo, ki bo kmalu dobila tudi nadaljevanje v ekranizaciji romanov Leninov park in Dolina rož.

Mojca Širok: Trilogija Rim-Ljubljana-Bruselj

Kriminalni roman Pogodba je prvi izmed trilogije Rim–Ljubljana–Bruselj novinarke Mojce Širok, ki se že bolj osredotoča na organizirani kriminal. Prikazuje resnično preiskavo o domnevnem sodelovanju med mafijo in italijansko državo v času atentatov na protimafijska tožilca, ki jih je kot dopisnica iz Rima avtorica pokrivala tudi sama. Na omenjeno resnično ozadje pa je dodana izmišljena zgodba, ki se odvija med novinarji, politiki in preiskovalci. Nedavno je Širokova izdala že drugi roman iz omenjene serije Evidenca. Ozadje pranja denarja sicilijanske mafije je postavljeno v slovenske igralnice. Tretji del se bo dogajal v Bruslju. Nekateri njena dela označujejo tudi kot srhljivke.

Panorama mesta Rim.

Irena svetek: Rdeča kapica

Naslovnica knjige Rdeča kapica.Gre za prvi roman v avtoričini seriji psiholoških kriminalk. Izpostavi predvsem posledice vzgojnega zanemarjanja otrok in problematiko samomorov. Razkriva temne in sprevržene plati človeške narave, obenem pa družbi nastavlja ogledalo, v katerem odsevajo daljnosežne posledice zlorabe otrok. Kot glavni lik nastopa okrožni državni tožilec Mio Aurelli, zasvojenec z igrami na srečo.

Prejšnji članekSlovensko literarno delo leta 2021?
Naslednji članekMaša Kastelic: »Rdeča češnja je zgodba o ljubezni«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.