Slovensko literarno delo leta 2021?

V letu 2022 bodo že tretjič podelili Cankarjevo nagrado za izvirna literarna dela. Prijave za nagrado so možne do 5. januarja 2022, predlagani so lahko tisti ustvarjalci, ki so s svojim literarnim delom, napisanem v slovenščini in izdanem v koledarskem letu 2021, trajno obogatili slovensko kulturno zakladnico.

Cankarjeva nagrada …

ivan cankar
Cankarjeva nagrada se bo prihodnje leto podelila tretjič. Vir: Wikipedija.

… je dvoje: je poklon velikemu slovenskemu književniku in hkrati priznanje za najboljše izvirno literarno delo minulega leta v slovenskem jeziku, izdano v knjižni obliki v koledarskem letu, v katerem je objavljen javni poziv, so zapisali na uradni spletni strani. Podeljuje se vsako leto spomladi – v času umetnikovega rojstnega dne (10. maj), na Vrhniki.

 

Pesniška zbirka, roman, drama?

Za nagrado so lahko predlagani avtorji pesniške zbirke, romana, dramskega dela, zbirke kratkih pripovedi ali esejev – torej z delom s kateregakoli področja Cankarjevega ustvarjanja.

Pri dramskem delu, ki ni bilo knjižno objavljeno, je taki objavi enakovredna praizvedba v slovenskem jeziku, izvedena v koledarskem letu 2022, dodajajo organizatorji.

Doslej nagrajena dva romana

knjiga
Doslej sta bila nagrajena romana.

Cankarjevo nagrado za leto 2021 je prejel Gašper Kralj za roman Škrbine, ki je izšel leta 2020 pri založbi *cf, za leto 2020 pa Sebastjan Pregelj – nagrajeno delo je bil roman V Elvisovi sobi. Nagrado bodo tako podelili tretjič.

Nosilec Cankarjeve nagrade je Slovenski center PEN. Soustanoviteljice nagrade so Univerza v Ljubljani, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti ter Slovenska akademija znanosti in umetnosti.

Prejšnji članekOdlične pametne ure Huawei Watch GT 3 na voljo v Sloveniji
Naslednji članekPreporod slovenske kriminalke

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.