Prihaja dan evropskih avtorjev!

A group of young women bow their heads and pray with bibles.
Foto: justinkendra iz iStock

Evropska komisija je letos prvič dala pobudo za obeležitev dneva evropskih avtorjev, ki bo 27. aprila. Z njim želijo mlade ozavestiti o pomenu branja knjig in spodbuditi k odkrivanju raznolike evropske literature.

Kaj je dan evropskih avtorjev?

Glavni namen »novega« praznika je ozaveščanje mladih o pomenu bralne kulture ter tudi o tem, kako lahko branje kakovostne literature prispeva k njihovemu celostnemu razvoju. Dodatno pa je to priložnost za osvetlitev projektov, programov in dejavnosti, ki spodbujajo branje in že delujejo v posameznih državah EU, tudi v Sloveniji.

K sodelovanju in praznovanju dneva evropskih avtorjev sta ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko in minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda povabila vse vzgojno-izobraževalne zavode in kulturne ustanove.

Knjiga.
Vabilu na praznovanje se pridružujejo tudi slovensko Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje ter Javna agencija RS za knjigo.

Kaj priporoča Evropska komisija?

Sestavili so seznam zelo različnih bralnih dejavnosti, ki jih šole lahko organizirajo oz. se obstoječim iniciativam priključijo:

  • osnovne in srednje šole po vsej Evropski uniji vabijo v skupnost eTwinning, da organizirajo branje z evropskimi avtorji;
  • šole lahko k branju povabijo pisatelje ali druge znane osebnosti (igralce, športnike ali vzornike v skupnosti), lahko organizirajo skupno branje s študenti, starši ali pa v razredu z učitelji in knjižničarji;
  • po bralnem dogodku vabijo šole, da delijo svojo izkušnjo;
  • Turneja evropskih avtorjev: Evropska komisija organizira turnejo evropskih avtorjev, ki bodo obiskali šole, knjižnice in knjigarne ter prebrali del svojih del in spodbujali mlade k odkrivanju drugih evropskih avtorjev.

Več informacij o pobudi in prijavi aktivnosti vzgojno-izobraževalnih zavodov in kulturnih ustanov najdete na spletni strani Evropske komisije o dnevu evropskih avtorjev.

Kako je za branje poskrbljeno pri nas?

V Sloveniji dajemo velik poudarek spodbujanju branja med vsemi starostnimi skupinami, še posebej med mladimi, tako v okviru formalnega kot neformalnega izobraževanja. V skladu s smernicami je vlada leta 2019 potrdila tudi Nacionalno strategijo za bralno pismenost 2019-2030.

Knjige.
S tem strateškim dokumentom je Vlada prevzela svoj del odgovornosti za razvoj bralne pismenosti prebivalcev in prebivalk Slovenije.

Od leta 2008 deluje Javna agencija RS za knjigo (JAK), ki skrbi za razvoj programov in projektov bralne kulture na nacionalni ravni. Veliko različnih dogodkov se vsako leto zvrsti tudi v Nacionalnem mesecu skupnega branja, ki vsako leto poteka v septembru in oktobru.

Številne dejavnosti izvajajo tudi slovenske splošne knjižnice, aktualnim informacijam kulturnih ustanov z vseh področij kulture pa lahko slediš na portalu Kulturni bazar.

Prejšnji članekNasveti za zdravo prehrano med študijem
Naslednji članekKateri srednješolski izobraževalni programi so na voljo?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.