Prihaja zima. In z njo Kralj Noči!

Izšla sta že dva kratka napovednika za osmo in tudi zadnjo sezono epske fantazijske serije Igra prestolov. Ta je posneta po knjižni uspešnici Pesem Ledu in Ognja (Song of Ice and Fire) pisatelja George R.R. Martina.

Do premiere zadnje sezone, ki bo 14. aprila, je še kar nekaj časa. Predlagam, da ga zapolnimo s prebiranjem knjig in raziskovanju fantazijskega sveta v katerem se nahaja Westeros s svojimi sedmimi kraljestvi.
Predstavil vam bom nekatera manj znana ampak zanimiva dejstva, ki jih serija izpusti. Upam, da bom pritegnil k branju tiste, ki uživate le ob seriji.

Game of Thrones | Season 8 | Official Tease: Crypts of Winterfell (HBO)

Knjižna zbirka Pesem Ledu in Ognja (Song of Ice and Fire)

Serija si je izposodila naslov Igra prestolov iz naslova prve knjige v seriji, ki je izšla že daljnega leta 1996. Sledile so Spopad Kraljev (Clash of Kings, 1998), Vihra Mečev (Storm of Swords, 2000), Vranja Gostija (Feast for Crows, 2005) in Ples z Zmaji (A Dance with Dragons, 2011).

Napovedani sta še dve knjigi, ki jih ljubitelji nestrpno pričakujemo že več let. Prva je Vetrovi Zime (Winds of Winter), druga pa Sanje o Pomladi (A Dream of Spring).
TV serija je z zgodbo šla že naprej od izdanih knjig. Po besedah pisatelja Martina, ki aktivno sodeluje tudi pri ustvarjanju serije, se bo zgodba zaključila enako ali vsaj podobno kot v knjigah, le da naj bi do tam vodile drugačne poti.

Zgodovina na kratko

Pisatelj da veliko pomena na zgodovino Westerosa, kar je razvidno tako jih zbirke knjig kot tudi serije. Uradno štetje let v Westerosu se začne z Aegonom Zavojevalcem Targaryenom (Aegon The Conqueror). Ko si pokori vsa kraljestva se začne štetje, ki ga označimo kot AC (after conquest). Po osvojitvi.

 • Zora Časa (12.000-10.000 BC)

  V Westerosu živijo Otroci gozda (Children of the Forest), ki pa so jih izpodrinili Prvi Možje (First Men). Ti so naselili Westeros iz dežel Essosa, preko morja.

 • Era Herojev (8000-6000 BC)

  Začne se gradnja znamenitega Zidu, prvič se pojavi Kralj Noči. O njem bomo pisali kasneje. To je tudi čas v katerem živi legendarni Azor Ahai, kateri vihti meč Lightbringer. Tudi o njem več v nadaljevanju.

 • Invazija Andalov (6000-2000 BC)

  Andali po dolgoletnih vojnah izrinejo Prve Može na sever, s sabo pa prinesejo svojo religijo, ki se razširi po večini Westerosa. To je Vera sedmih.

 • Era Valyrije (8000-114 BC)

  V Essosu na polotoku Valyria v vulkanih tamkajšnji pastirji najdejo zmaje in si jih podredijo pod svojo oblast. Valyria cveti z magijo in zmaji na tisoče let. Nekoč ima Daenys Targaryen  preroške sanje, da se Valyriji bliža konec. Družina pobere svoje imetje in se s svojimi zmaji odpravi na otoček na vzhodni obali Westerosa. Za svoje domovanje zgradi famozni grad Dragonstone. Čez dve leti se zgodi propad Valyrije (Doom of Valyria), kot je bilo prerokovano. Seizmične sile zrušijo Valyrijo v ruševine in pokončajo zmaje.

  Stara Valyria
 • Dinastija Targaryanov (2 BC-280 AC)

  Močna vladavina Targaryenov traja, dokler tudi njim ne umre poslednji zmaj. Z zmaji umre tudi starodavna čarovnija, ki jih spremlja.

  Zmaji Vermithor, Caraxes in Vhagar uničujejo Dorniško ladjevje
 • Propad Zmajev (281-283 AC)

  Robert Baratheon se upre kralju Aerisu II, kjer v znameniti bitki na Tridentu porazi princa Rhaegarja. V zavezništvu z Nedom Starkom in Tywinom Lannisterjem prevzame Železni prestol.

  Robert v boju z Rhaegarjem.
 • Vladavina kralja Roberta (284 – 297 AC)

  Robert Baratheon vlada sedmim kraljestvom Westerosa in zavzame Dragonstone, še zadnjo trdnjavo Targaryanov.

 • Pesem Ledu in Ognja (298 – 300 AC)

  Sedanjost

Podrobnejšo zgodovino Westerosa in ostalega sveta si lahko preberete v knjigi: Svet ledu in Ognja: Nikoli povedana zgodba Westerosa in Igre prestolov.

In pa v lani izdanem prvem delu zgodovine Targaryenov, Ogenj in Kri (Fire and Blood). Knjiga opisuje zavojevanje in združitev sedmih kraljestev Westerosa in njihovo vladavino pod dinastijo Targaryen. Podrobneje so opisane vse vojne, bitke in pripetljaji, ki jih prej poslušamo le skozi zgodbe, pesmi in pripovedi likov v knjigah.

foto: A. Krapež

Tu je še trilogija knjig The Tales of Dunk and Egg, katero sestavljajo tri novele. The Hedge Knight (1998), The Sworn Sword (2003), and The Mystery Knight (2010).
V zgodbah spremljamo avanture “Dunka” bodočega poveljnika Kraljeve garde, Duncana Visokega (Duncan the Tall) in pa “Egga“, bodočega kralja Aegona V Targaryena.

 

Zanimive naključne drobtinice iz knjig

 

 • Kralj Noči (Night’s King)

  Po legendi se Kralj Noči prvič pojavi v Eri Herojev (Age of Heroes), kmalu po tem, ko je zgrajen Zid. Bil je izvoljen kot 13. vrhovni poveljnik Nočne straže. Zaljubil pa se je v žensko izza zidu, ki jo opisujejo kot bledolično z modrimi očmi. Četudi je bila njena koža hladna kot led, se je z njo ljubil in ji dal svoje seme in dušo.
  Pripeljal si jo je na svoj grad Nightfort in se razglasil za kralja in tako neodvisno vladal 13 let. Skozi njegova leta vladanja so bile storjene nezaslišane grozote, o katerih se govorijo zgodbe še dandanes.
  S prestola sta ga vrgla takratni Kralj Zime Brandon Stark in Joramun, Kralj-izza-zidu. Govori se, da je Kralj Noči žrtvoval Drugim (najverjetneje enako kot Craster).
  Za tem, so se o Nočnem Kralju izgubile vse sledi.
  Kot zanimivost, od takrat so na vseh gradovih na Zidu prepovedana obzidja na južno stran.

  Kralj Noči in njegova kraljica
 • Valirijski meč Longclaw

  V lasti hiše Mormont, dokler ga Jon Snow dobi v dar, se ironično imenuje “Pankrt” (Bastard sword). To pa zato, ker ga je mogoče vihteti tako z eno roko kot z dvema. Meč meri približno 120 cm. Dolgi meči, kot je bil na primer Led (Ice) Neda Starka, dolžine 165 cm, se običajno vihti z dvema rokama.

  “Bastard”

 

 • Kamnosrčna gospa (Lady Stoneheart)

  Catelyn Stark umorijo na Rdeči svatbi (Red Wedding) in njeno truplo odvržejo v reko. Po treh dneh jo najdejo Rdeči duhovnik Thoros in Beric Dondarrion z Bratovščino in jo skozi moč boga svetlobe R’hollorja oživi. Ženska, ki oživi pa ni prav nič podobna dobrosrčni in plemeniti Catelyn. Je le razpadajoče truplo s prerezanim vratom, ki le hrope, iz oči pa ji veje sovraštvo. Brez milosti obeša vse s priimkom Frey, Lannister ali Bolton. Gluha je za  vse razloge, zato se med žrtvami znajdejo tudi nedolžni.

  Catelyn kot Lady Stoneheart
 • Grad Eyrie v dolini Arryn

  Velja za enega neosvojivih trdnjav v Westerosu. Postavljen na vrhu gore do katere vodi samo ena ozka pot, ki jo branijo Krvava vrata (Bloody Gate). Zatem še trije gradovi, ki si sledijo v goro eden za drugim. Z vojsko ga je praktično nemogoče zavzeti, razen z zračno superiornostjo. Kraljica Visenya Targaryen jo je definitvno imela, saj je na svojem zmaju Vhagarju priletela direktno na dvorišče gradu in Eyrie osvojila brez prelite kaplje krvi.

  Visenya na Vhagarju osvoji Eyrie
 • Skriti pomeni

  Pisatelj v knjige rad skriva t.i. “Velikonočna jajčka”. Eno takih o Harryu Potterju najdemo v četrti knjigi, ko spremljamo poglavje o Brienne:

  “She has ridden over Harry Sawyer and broken Robin Potter‘s helm, giving him a nasty scar…”

  Martin citira J.R.R. Tolkiena, kot enega najljubših avtorjev in veliko imen in krajev je povezanih z Gospodarjem prstanov in Hobitom.
  Hiša Wyl of Wyl nosi na ščitih Črnega gada, kar je poklon istoimenski seriji z Rowanom Atkinsonom.

Črni gad, Hiše Wyl
 • Princ Aegon Targaryen

  Aegon je drugi otrok in prvi sin Rhaegarja Targaryena in Ellie Martell in bi bil za Viserysom naslednik za prestol. Do pete knjige smo prepričani, da je mrtev. Umorjen kot dojenček, skupaj z njegovo sestro Rhaenys in materjo Ellio, med Robertovim Uporom. Kot vemo, naj bi jih ubil Gregor “The Mountain” Clegane.
  Izvemo pa, da naj bi Lord Varys princa zamenjal z drugim dojenčkom in ga poslal čez lužo v Pentos k prijatelju Iliryu Mopatisu, ki ga skriva pod imenom Mladi Griff. Varys in Iliryo, stara prijatelja, bi rada na prestolu spet videla Targaryene, zato naredita vse, da bi nekomu uspelo. Ali bo to Daenerys ali Aegon, ni važno.
  Sprva, bi jih rada združila, vendar jima Dany zameša plane in Aegon se odloči, da bo sam zavzel Westeros. Če je Robertu uspelo brez zmajev, lahko tudi njemu. Še posebej, ker ima za seboj Zlato Četo (Golden Company), 10.000 izurjenih plačancev, ki si želijo nazaj domov v Westeros.

  Da je Aegon v resnici Targaryen, ni nikjer zagotovo potrjeno. Obstaja teorija, da je sin Ilyria in njegove žene Serre, ki izvira iz družine Blackfyre, ki je nižja veja Targaryenov. Tako naj bi  Iliryo želel družino Blackfyre spet narediti pomembno.  

Princ Aegon Targaryen, skriva se pod imenom Mladi Griff
 • Železni prestol
Železni prestol, podobno kot si ga je zamislil pisatelj
 • Azor Ahai, legenda in teorije

  Legenda pravi, da ko je nad deželo padla tema in zlo, je bil heroj Azor Ahai izbran, da se zoperstavi. Potreboval je orožje, da bi se boril proti zlu, zato se je odločil skovati meč. Delal je 30 dni in 30 noči, toda ko je potisnil žareči meč v vodo je počil.
  Začel je znova in delal 50 dni in 50 noči, tokrat je meč porinil skozi levje srce, toda tudi tokrat se je jeklo razletelo.
  Vedel je kaj mora storiti. V tretje je meč koval 100 dni in 100 noči in ko je bil meč narejen, je poklical svojo ženo Nisso Nisso. Z vročim mečem ji je prebil srce in njena duša se je združila z jeklom. Nastal je Lightbringer, goreči meč Herojev.

  Prerokba pravi, da ko bo spet viden rdeč komet na nebu, ko se bo poletje končalo in bodo zapihali hladni vetrovi, bo bojevnik iz ognja potegnil goreči meč, Lightbringer. Ta bojevnik bo Azor Ahai, prerojen.

  Nekateri verjamejo, da je to Stannis Baratheon, toda Maester Aemon pove, da njegov meč ne oddaja toplote, četudi žari kot sonce. Po njegovem se prerokba nanaša na Daenerys, saj ugotovi, da star Valyrijski jezik v katerem govori prerokba nima spola in je lahko tudi ženska.
  Spet drugi pravijo, da prerokbe ne smemo jemati tako dobesedno. Azor Ahai naj bi bil že Rhaegar Targaryen, Lightbringer pa ni meč ampak oseba. Jon Snow, oziroma Targaryen, sin Rhaegarja in Lyanne Stark.

  Azor Ahai vodi svoje može v boj, vihti pa legendarni meč Ligtbringer. Ilustracija: Jordi Gonzales Escamilla

 

*op.a. Se opravičujem bralcem slovenskih knjig in Boštjanu Gorencu-Pižami, kot prevajalcu, ker nisem uporabljal uradnih prevodov, saj si lastim le knjige v originalu. 🙂

Klikni na kratko anketo o članku, ki ste ga prebrali. 😉

VIRZbirka knjig pisatelja R.R. Martina
Prejšnji članekOsupljive koristi poljuba
Naslednji članekUsposabljanja na Slovenski filantropiji

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.