Recenzija biografije: Naša hiša je v plamenih: Greta Thunberg z družino

Naslov književnega dela je, priznajmo, precej nenavaden. Vzet je iz Gretinega govora na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu januarja 2019. Govor je aktivistka začela z besedami: »Naša hiša je v plamenih. Prišla sem vam povedat, da je naša hiša v plamenih, da gori.« Gretine besede dovolj izčrpno opišejo idejo književnega dela. Knjiga o življenju Grete Thunberg in njene družine ni samo biografija, je veliko več. Gre za krik na pomoč.

Zgodba o življenju švedske družine

Zgodba je razdeljena na prizore, ki so kratki in vsebinsko členjeni. Tok pripovedovanja skače med življenjsko zgodbo in ozaveščanjem bralca s podnebno problematiko. Večkrat se tudi poglablja v razmišljanje.

 

Večino zgodbe izvemo skozi pripovedovanja Malene Ernman, Gretine matere. Na prvi strani se je izrazila tako: »To je zgodba, ki sva jo s Svantejem napisala skupaj z najinima hčerkama in govori o krizi, ki je doletela našo družino.«

Na prvi pogled so Thunberg-Ernmanovi povprečna švedska družina. A iz pripovedovanj izvemo, da so vse prej kot to. Malena je operna pevka, ki nastopa po celem svetu. Z možem Svantejem sta se jima rodili dve hčerki: Greta in Beata. Skozi pripovedovanja izvemo, da ima Greta diagnoze aspergerjev sindrom, obsesivno-kompulzivna motnja in selektivni mutizem. Redno obiskujejo Kliniko za otroško in adolescentno psihiatrijo, med drugim tudi zaradi motenj prehranjevanja. Družina se prevaža s kolesi in z električnim avtomobilom, prehranjujejo se vegansko in ne letijo.

 

Thunberg-Ernman družina ni bila vedno okoljsko usmerjena. Greta in njena sestra Beata sta svoja starša poučili, kaj pomeni podnebna kriza in s kakšno hitrostjo človeštvo drvi v pogubo. Šele takrat je Malena pustila kariero operne pevke, saj je vsakodnevno potovala z letali, ki so največji onesnaževalci ozračja in porabniki fosilnih goriv.

Čeprav je knjiga zasnovana kot biografija, je največji del teksta namenjen ozaveščanju bralca s podnebno problematiko. Dejstva so spretno zavita v zgodbo o pogumnemu dekletu, ki se postavi po robu politikom in gospodarstvenikom. Zgodba ponuja svež pogled na podnebno krizo skozi oči dekleta, ki se boji za svojo prihodnost.

Greta se bori za našo prihodnost

Mlada podnebna aktivistka vsakodnevno posluša opazke v smislu »zakaj se sploh trudi, v šolo naj hodi, se izuči in postane podnebna strokovnjakinja, šele takrat jo bodo ljudje jemali resno.« Greta jim odgovarja, da bo takrat že prepozno, da bi rešili planet. Zato se je usedla pred parlament na Švedskem in pričela s šolsko stavko. V knjigi je opisan vsak detajl začetkov stavke in kako se je Greta nanjo pripravljala. Izvemo tudi, kako ji je uspelo doseči nepojmljivo število ljudi (sploh mladih), tako na Švedskem, kot tudi po celem svetu preko medijev in družbenih omrežij. Dnevno seznanja sledilce s tem, kar počne in za kar se bori. V kratkem času je postala obraz boja proti podnebnim spremembam in uspela se je postaviti po robu najbolj vplivnim svetovnim voditeljem.

Težava naše generacije je, da krize nikoli nismo obravnavali kot krizo, čeprav dnevno izginjajo živalske vrste, čeprav se ozračje vztrajno segreva, čeprav doživljamo vedno več naravnih katastrof (požarov, poplav), čeprav mladi aktivisti vztrajajo z ozaveščanjem, čeprav v mnogih državah ne vidijo več modrine neba, čeprav se izpusti toplogrednih plinov višajo, čeprav …

Na koncu knjige je Izbor govorov Grete Thunberg ob različnih priložnostih. Osupljivo se zdi, da dekle s selektivnim mutizmom nagovarja ves svet.

 

Ves zaslužek od knjige bo na zahtevo Grete in Beate podarjen skandinavskim in svetovnim okoljskim organizacijam, kot so Greenpeace in WWF.

Komu priporočamo branje?

Knjigo priporočamo v branje vsakomur, ki biva na planetu Zemlja. Branje na trenutke postane moreče, saj nam nastavlja ogledalo, vendar je tematika tako aktualna in tako pomembna, da bi moral biti z njo seznanjen vsak zemljan. Naša prihodnost, predvsem prihodnost mlade generacije, je odvisna od tega, kako in kdaj bomo začeli ukrepati. Spremembe so mogoče in spremembe so nujne. Ne jutri, danes.

In še Gretine besede: »Leta 2078 bom praznovala svoj petinsedemdeseti rojstni dan. Če bom imela otroke, bodo ta dan morda preživeli z mano. Morda bodo povpraševali po vas, po ljudeh, ki so živeli daljnega leta 2018. Morda me bodo spraševali, zakaj niste ukrepali, ko je bilo to še mogoče

Preberi knjigo Naša hiša je v planenih in mi sporoči svoje mnenje v komentar.

Greta Thunberg, Svante Thunberg, Beata Ernman in Malena Ernman: Naša hiša je v plamenih; Življenjska zgodba in izbrani govori mlade švedske podnebne aktivistke. Prevedli Danni Stražar in Ana Mestek, Učila International, Žepna knjiga, 345 strani.

Recenzijo nam je omogočila založba Učila International.

Prejšnji članekNajboljši seks položaji za čas v karanteni
Naslednji članekZanimiva dejstva o WC papirju

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.