Romana Lare Paukovič

Lara Paukovič romana

Lara Paukovič je slovenska pisateljica in novinarka, ki ima pri rosnih šestindvajsetih izdana že dva romana. Gre za zgodbi, ki sta prepričljivi in življenjski in ki ju z lahkoto prebereš v nekaj dneh. Ne glede na to, ali si star približno toliko kot glavni junakinji ali nekaj desetletij več.

Poletje v gostilni

Larin prvi roman, Poletje v gostilni, se spogleduje s predsodki o južnjakih, a skozi oči (nekoliko nadute) Slovenke. Nastja je študentka v zgodnjih dvajsetih, ki jo okoliščine prisilijo v delo v tipični srbski restavraciji. Tam se mora soočiti z vsem, kar ji gre na živce: lenimi delavci, slabo slovenščino, srbsko glasbo in krivico. Tistih nekaj tednov točenja pijače in prerekanja s sitnimi sodelavci in strankami nekaj v Nastji spremeni – v dobrem smislu.

Malomeščani

V romanu Malomeščani se srečamo z nekaj let starejšo Anjo, uspešno mlado žensko. Na nek način je Anja potencirana različica Nastje z začetka prejšnjega romana: nima le predsodkov o ljudeh, ki ne živijo in mislijo tako kot ona, temveč meni, da je veliko boljša od večine ljudi. Poskuša se imeti lepo v svojem svetu prestiža, ki si ga je s trudom zgradila. Nato pa se brezglavo zaljubi v glasbenika, ki je v vseh pogledih popolnoma drugačen od nje in pod vprašaj postavi vse, kar Anji veliko pomeni, a ne v romantičnem smislu. To ni ljubezenski roman.

Romana sta zanimiva predvsem zato, ker glavni junakinji nista tipično pozitivni: obe sta naduti, nesramni in velikokrat neprijetni. Kljub temu pa se z njima ni težko poistovetiti. Lahko se je najti v katerem od njunih predsodkov, še lažje pa je razumeti občutek praznine in večnega vprašanja, zakaj nismo srečni in ljubljeni in kako to srečo in ljubezen doseči.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši ime
Prosim vpiši svoj komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.