Selma Skenderović: 5 knjig, ki jih priporoča

Selma Skenderović priporoča
Selma Skenderović priporoča

Selma Skenderović je pisateljica, pesnica, študentka in še mnogo drugega. Njena knjige Zakaj molčiš, Hava? je bila prevedena v več jezikov s področja bivše Jugoslavije, v Sloveniji pa je postalo nujno branje. In od koga je lepše slišati, kaj ji pomenijo knjige in branje, kot od mlade avtorice?

Selma nam je izdala tudi 5 knjig, ki jih priporoča vsakomur. Kaj vse nam je poleg tega še povedala pa v intervjuju.

Kaj ti pomeni branje in kaj ti pomenijo knjige?

Odkar se spomnim, so bile knjige vedno z mano. Mama mi je pogosto kupovala knjige, ki so bile tudi v cirilici in sva jih brali skupaj. Že ko sem bila majhna se je vzpostavil odnos do knjige in razmišljanja o njih. Mogoče to ni bila moja lastna odločitev ampak bolj vpliv staršev. Brez tega da pa se sam ne zanima za to, nima smisla siliti v branje. Sama sem se angažirala v to smer, knjige pa so bile vedno neke vrste komunikacija. Enako je s pisanjem, ki se mi zdi najboljša vrsta komunikacije, saj ko pišeš imaš več časa in lahko razmisliš o vsem. Branje se mi zdi zelo pomembno, saj je nekaj, kar te vzgaja in s tem dobiš več pogledov. Veliko stvari o katerih danes razmišljam se ne bi znašlo v mojih mislih, če tega nebi nekje prebrala.

Ta odnos do knjig bi bilo težko razložiti nekomu, ki ne bere rad. Mislim, da je to ena vrsta umetnosti in sporočanja, ki ni blizu vsakemu. Če si predstavljaš, da si sam s knjigo, se moraš poglobiti vanjo in začeti razmišljati kot liki in te knjiga v to tudi prisili.

5 knjig, ki jih priporoča

  • Émile Zola – Beznica
  • Hans Fallada – Vsakdo umre sam
  • Ladislav Fuks – Sežigalec trupel
  • Dušan Mitana – Pasji dnevi
  • Charles Bukowski – Ženske
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekTrajnostni izrazi, ki jih moraš poznati!
Naslednji članekOdkritje, ki bo spremenilo svet protetike
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.