Seznam odličnih knjig za praznično branje

book and cup of coffee in hands of girl on winter autumn evening near fireplace
Foto: evgenyatamanenko iz iStock

Branje knjig blagodejno vpliva na naše razpoloženje ter zmanjšuje stres in tesnobo. Lahko izboljša naš besedni zaklad in ohranjanje spomina. Vse, kar preberemo, vpliva tudi na naš način razmišljanja, saj spreminja povezave v naših možganih, zato je zelo pomembno, kaj beremo. Da boš v tem prazničnem času prijetno razpoložen, ti v branje predlagamo nekaj knjig.

Kako je Grinch ukradel božič! – Dr. Seuss

Praznična klasika, ki je sicer zgodba za otroke, napisana v rimanih verzih, a je še kako aktualna tudi za odrasle bralce. Kritizira namreč komercializacijo praznikov in božiča in poudarja, da je božični čas več, kot le darila. Dogajanje je postavljeno v čas božiča, protagonist pa je zeleno osamljeno bitje Grinch, ki poskuša preprečiti praznovanje božiča, saj ga moti hrup, ki ga povzroča praznovanje. Prebivalcem Whovilla zato ukrade božična darila. Mu zato uspe ukrasti tudi božič?

Božična pesem – Charles Dickens

Novela je nastala v obdobju raziskovanja in ponovnega vrednotenja božične tradicije in božičnih pesmi. Osrednji lik zgodbe Scrooge ali Skopušnik je zloben, skop in zagrenjen londonski poslovnež, ki prezira božič. Na božični večer ga obiščejo trije duhovi, ki mu prikažejo njegovo preteklost, sedanjost in prihodnost. Scrooge ugotovi, da ga čaka temna prihodnost, če ne postane boljši človek. Mu bo uspelo spremeniti temno prihodnost?

Woman resting with glass of red wine and book near fireplace
Foto: AlexRaths iz iStock

Harry Potter – J. K. Rowling

Za praznično branje so knjige o čarovniku Harryju Potterju zelo primerne, saj je na voljo serija sedmih romanov, s katerimi si lahko krajšaš čas. Ob branju se pridružiš mladim čarovnikom Harryju, Ronu in Hermioni na šoli za čarovnike, Bradavičarki. Skupaj se zoperstavite zlobnemu čarovniku Mrlakensteinu, ki namerava postati nesmrten in si podrediti čarovnike in »bunkeljne«. Katera knjiga iz zbirke pa je tebi najljubša?

Male ženske – Louisa May Alcott

Prikupen roman o odraščanju štirih sester, te bo popeljal v dogajanje velike družine March. V ospredju je vzgoja sester March v ljubeče ženske, ki rade pomagajo ljudem v stiski. Kateri izzivi in lepi trenutki spremljajo sestre skozi življenje, pa si lahko prebereš v romanu Louise May Alcott.

Open book with magic lights. Concept of wisdom, religion, reading, imagination, winter holidays
Foto: 8213erika iz iStock

Kako si pridobiš prijatelje – Dale Carnegie

»Vsak človek, ki ga srečam, je v čem boljši od mene in se od njega lahko kaj naučim.« in »Kdor se zna vživljati v druge in stvari gledati z očmi drugih, temu se nikoli ni treba bati za svojo prihodnost.« sta citata, ki sta se marsikoga še posebej dotaknila in jim dala povod za globok razmislek. Dale Carnegie pa v svojem delu s tabo deli še več citatov in koristnih nasvetov za osebnostno rast ter lepši pogled na svet.

Junior novinar

Prejšnji članekSlasten praznični prigrizek, ki bo presenetil tvoje goste
Naslednji članekNov dokumentarec Harry & Meghan na Netflixu
Monika Martinc

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.