Nov dokumentarec Harry & Meghan na Netflixu

Harry in Meghan v seriji na Netflixu
Harry in Meghan v seriji na Netflixu Foto: on netflix

Januar 2020 je že daleč, Megxitu pa še kar ni konca. Na Netflixu so 8. decembra izšle prve tri epizode dokumentarne serije Harry & Meghan. V času od njunega odhoda se je marsikaj spremenilo. Princ Filip in kraljica Elizabeta II. sta pokojna in na prestol je sedel Karel III., Harryjev oče. Harry in Meghan zaradi dokumentarca naj ne bi bila dobrodošla na junijskem kronanju.

Ko Oprah, knjige in podkast niso dovolj

Harry in Meghan, vojvoda in vojvodinja Susseška, sta 8. januarja 2020 na Instagramu oznanila, da se odrekata kraljevim dolžnostim. 19. februarja 2021, po izteku časa, ki so jima ga dodelili za razmislek, je Buckinghamska palača njun odstop potrdila. Ker odstop s sabo prinaša finančno neodvisnost, o tem poslušamo še danes. Lanskemu intervjuju z Oprah, večim objavljenim člankom, knjigam in podkastu Arhetipi je tako sledila 100 milijonska pogodba z Netflixom.

Najina zgodba po najino, vnovič

Serija bo izšla v dveh sklopih. Prve tri epizode so od 8. decembra že na Netflixu, zaključna polovica pa bo izšla 15. decembra. Vse dele je režirala Liz Garbus. V dokumentarcu zakonca obnovita svojo ljubezensko zgodbo, preden jo je omadeževala kraljeva družina. Pred kamerami se pojavi Meghanina mati Doria Ragland, nečakinja Ashleigh Hale, igralska kolegica Abigail Spencer, s suhoparno izjavo ji v bran stopi celo Serena Williams. Spomine na prijateljstvo in sodelovanje s Harryjem obuja princ Seeiso iz Lesota.

Bomo izvedeli kaj novega?

V večji meri je obravnavana rasna problematika, tako v smislu Meghaninega odkrivanja identitete na podlagi lastnega mešanega porekla kot z vidika nestrpnosti kraljeve družine. Sklicevanje na pokojno princeso Diano je pretirano in na meji dobrega okusa, vendar pričakovano – osrednji krivec v dokumentarcu niso monarhi, temveč mediji. Žal napeta montaža in glasbena spremljava zaenkrat vse skupaj težko rešita. Ko gledalec misli, da bo izvedel kaj novega, ga zgolj obletavajo sovražne naslovnice starih novic.

Harry & Meghan kot serija na Netflixu
Harry & Meghan kot serija na Netflixu Foto: on netflix

Neskladnost izjav in scefrana rdeča nit

Prav gotovo so nekatere digresije nepotrebne. Res je, da so dragoceni artefakti marsikatere države padli v roke Angležem in so zdaj sporno hranjeni v britanskih muzejih – a kdo še danes tega ne ve? S prstom se kaže v vse smeri. Gledalec se na trenutke vpraša, o čem naj bi serija pravzaprav govorila. Zgodba ali vsaj njeni fragmenti so bili v zadnjih dveh letih že mnogokrat slišani, brani in predelani, zato kakšno neskladje niti ni nepričakovano. Kogar res zanima, si lahko celo sliko ustvari s spremljanjem vseh projektov zakoncev. Za druge je pogled na razneženega Harryja ob Meghan, ki razlaga, kako zelo ameriška je in kako se je bila prisiljena naučiti soprogovo državno himno, dovolj. Obtožb prikrajanja resnice je vseeno preveč, da bi jih kar zavrgli, a več o tem po izidu celotne serije.

Harry & Meghan | Official Trailer | Netflix

 

Prejšnji članekSeznam odličnih knjig za praznično branje
Naslednji članekZ vetrno energijo do nižjih stroškov zdravstva

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.