Sledimo romanju, sledimo knjigi – Romarska knjižnica

Projekt, ki je nastal iz študentskega projekta Rožna bere: od študentov za študente.

»Knjigo v roke na najbolj nenavadnih mestih, ob najbolj nenavadnih časih,« je v svojem komentarju zapisala v Romarsko knjigo ena izmed udeleženk Romarske knjižnice, tretjega projekta Inštituta za Raziskovanje Inovativnih Umetnosti (IRIU), ki se je pričel julija 2010 pod okriljem Ljubljane – Svetovne prestolnice knjige.
Projekt Romanje knjig je nadgradnja prvega projekta z naslovom Rožna bere, izvedenega leta 2009 s strani ljubljanskih študentov (pesnikov) v študentskem naselju na območju Rožne doline v 14-ih blokih, kot odziv na državne statistike, da branje kot preživljanje prostega časa med slovenskimi študenti in študentkami drastično upada. V okviru projekta Rožna bere se je zbralo 100 leposlovnih knjig in se jih z navodili (bralci so v prebrano knjigo zapisali komentar, jo zatem podarili dalje, 3. imetnik jo vrnil v pripravljen zabojnik) ponoči obesilo na vrata študentskih sob. Odzivi in želja vplivati na bralne navade na način, ki omogoča širšo vključenost bralnih skupin na nacionalni ravni, je bil razlog za osnovanje Romanja knjig oz. Romarske knjižnice v okviru Ljubljane – Svetovne prestolnice knjige.
Romanje knjig ne spodbuja »samo branja«, ampak predvsem omogoča širšo vključevanje oz. »medspoznavanje« posameznikov tako, da se brišejo razlike med bralci, ki se jim podari aktivno vlogo oblikovalcev, snovalcev in spodbujevalcev projekta. Oktobra lani je namreč prijavljene na projekt v njihovih nabiralnikih pričakala knjiga z navodili (tretji prejemnik knjige oz. tretji pisec komentarja jo je vrnil na podlagi priložene kuverte s plačano poštnino), kako knjižno romanje razširiti med čim več »knjigobralnih«. Izmed 1000-ih možnih sodelujočih pri projektu, se jih je prijavilo skoraj 900, od teh jih je približno 150 Romarska knjižnica sprejela naknadno. Na ta način (s trojno menjavo) je 900 knjig doseglo približno 2700 bralcev. Na željo nekaterih bralcev, so knjige odromale tudi v tujino (Belgijo), čemur je IRIU ustrezno prilagodil projekt, da bi lahko ustregli čim širši publiki.
IRIU je za decembrsko zaključno prireditev obljubil razglasitev avtorja najboljšega komentarja. Slednji naj bi prejel vseh 1000 knjig iz projekta, ki se pa bodo glede na prejete odzive sodelujočih, razdelile na 10 paketov (10 nagrajenih komentarjev) po 100 knjig. Zaradi naknadnih prijav se je Romarsko branje podaljšalo na 11. februar 2011, ko je CRP-jevka (Centralna Romarska knjižnica) prejela še zadnje Romarske knjižne povratnice (knjige iz Romarskega obtoka) na podlagi poslanih brezplačnih Romarskih opominov. Tisti, ki knjig niso vrnili (le-teh na srečo ni bilo veliko), bodo morali knjižne prijateljice obdržati za vedno na svojih policah kot Romarski opomin oz. Romarska slaba vest.
Zaključek projekta se bo zgodil na začetku marca letos na katerem si bo lahko sleherni aktivni udeleženec Romarske knjižnice izbral po eno pripravljeno knjigo oz. sorazmerno več, če bo udeležencev na prireditvi manj kot bo pripravljenih knjig. V primeru, da bo udeležencev več, bodo dobili svoj izvod po pošti. Avtor najboljšega komentarja (naključno izbrane si lahko preberete na www.romanjeknjig.com), bo za nagrado prejel možnost izdaje knjige v založbi in studiu Ekslibris (www.ekslibris.si), ki se osredotoča na razvoj avtorju prijaznega in kakovostnega okolja izdaje knjige.
Inštitut za Raziskovanje Inovativnih Umetnosti vodijo in snujejo podiplomski študentje in študentke Univerze v Ljubljani.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.