Smrt ni hec, izguba skozi najstniške oči

Smrt ni hec je knjiga švedskega pisatelja Karla Modiga o najstniškem soočanju z izgubo bližnjega. Knjiga prikazuje Josefa, njegovo sestro, očeta in mamo, ki se po smrti Josefovega brata s tem soočajo na svoj način. Se je možno skozi vso to bolečino prebiti s humorjem? Prav to ugotavljamo in vidimo skozi Josefove oči, ki manevrira med žalovanjem, popivanjem, stand-upom in prvo pravo službo po dolgem času.

Smrt ni hec, razen, če ti je smešno

Dokaj običajno najstniško življenje Josefa Koroljova, mladega in nadobudnega komika, preseka tragedija. Kako se spoprijeti z novim vsakdanom? Josef se odloči za izdatno popivanje, kratke avanture in črni humor. Toda kruta resničnost kljub vsemu ne izgine …

Josef je v knjigi Smrt ni hec dokaj normalen mladenič, ki je podoben vsaj eni osebi v našem življenju. Rad se zabava, rad seksa in se zaljublja, rad se s humorjem prebija skozi resne situacije, a vse ni tako, kot se zdi na prvi pogled. Njegov oče je popolnoma odtujen. Njegova mati slepo želi stvari vrniti na svoje mesto. Njegova sestra je zapadla v depresijo. Po samomoru njegovega brata se trudi spet najti smisel v življenju in hkrati pomagati družini ter samemu sebi. Zlomljen posameznik, ki se skrivoma krivi za bratovo smrt je lahko izjemen literaren lik.

Smrt ni hec: Karl Modig, prevedla Danni Stražar, založba Miš, 188 strani.

Lahko povem tudi, da lik Josefa spada v tisto kategorijo posameznikov, ki ne želijo velikega življenja, temveč želijo le priti skozi in končno zaživeti normalno življenje. Pri izpolnitvi takega življenja in njegovih sanj, da bi mu uspelo v stand-up komediji, mu pomagajo mnogi. Kot pa se v življenju zgodi, ta pomoč pride v posrednih malenkostih tistih ljudi, ki so blizu nas. V Josefovem primeru so to lahko mama, ki si želi stvari ohraniti v navidezni normali, sestra, ki se zelo počasi postavlja na noge in oče, ki se po dolgih letih življenja v senci spet najde. Nobena izmed teh stvari pa Josefu ne pomaga direktno, saj se mora sam odločiti, da bo ponovno užil življenje.

Pogovor o izgubi je pomemben
Pogovor o izgubi je pomemben trenutek v procesu žalovanja

Pot ni lahka, a se izplača

Do trenutka, ko bo ponovno nasmejan in poln življenja, pa ga spremljamo na njegovi poti. Pot je polna seksa, alkohola, težav s puncami, ukvarjanja z družino in resne zaposlitve. Prav slednja mu da morda še največ smisla, a to je pot, ki jo mora z Josefom doživeti vsak posamezen bralec.

Smrt ni hec je knjiga, ki lepo krmari po družinskih težavah, srečanju s samomorom in izgubo, alkoholom, najstniško ljubeznijo in iskanju večjega smisla v preprostem življenju. Čeprav se zdi, da je iskanje smisla v življenju že razpeto in večkrat prebrano, uspe Karlu Modigu z odličnim in večslojnim likom, to zgodbo predstaviti tako, kot se spodobi. Karl Modig je spisal knjigo o poznanih temah na nov način, s poznanimi, a zelo všečnimi liki.

Recenzijo nam je omogočila založba Miš.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekNov doktorski študijski program na Univerzi v Mariboru
Naslednji članekZačel se je Teden ljubiteljske kulture #MLADINA PRED MISIJO (ne)MOGOČE

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.