Začel se je Teden ljubiteljske kulture #MLADINA PRED MISIJO (ne)MOGOČE

21. maja se je začel Teden ljubiteljske kulture, ki bo trajal do 30. maja. Po vsej Sloveniji  se bodo v desetih dneh zvrstili številni dogodki, prireditve in razstave. Na osmem tednu ljubiteljske kulture (TLK) pa je izpostavljena literatura z bralno kulturo. Kot ambasadorka se letos predstavlja Irena Yebuah Tiran, funkcija častnega pokrovitelja pa je pripadla predsedniku RS Borutu Pahorju. Velik pomen je letos na povezovanju in udejstvovanju mladih na kulturnih prireditvah.

Teden ljubiteljske kulture

»Prednostna naloga našega delovanja je skrb za dostopnost kulturnih dobrin in možnost aktivnega kulturnega udejstvovanja vseh, ne glede na starost, geografsko, etnično ali kakršno koli drugo pripadnost. V času epidemije je bila naša osnovna skrb spodbujanje posameznikov k ustvarjalnemu delu ter ohranjanje stika z ustvarjalci, ki so pri nas res številčni. Okoli 110.000 ustvarjalcev, ki delujejo v okviru 5.000 kulturnih društev, na letni ravni pripravi okoli 25.000 prireditev,« je na novinarski konferenci ob otvoritvi TLK povedala Metka Šošterič, direktorica JSKD.

Začenja se Teden ljubiteljske kulture
Začenja se Teden ljubiteljske kulture, ki bo trajal do 30. maja

Vodja projekta TLK Maja Papič, pa je poudarila pomen kulture in obiskovanja kulturnih dogodkov: »Ljubitelje kulture in ustvarjalce vseh generacij, umetnike, kulturna društva in skupine, zveze kulturnih društev, še posebej pa mlade, vabimo k obisku oziroma spremljanju številnih dogodkov, pa tudi k aktivnemu soustvarjanju programa TLK. Spodbujamo jih, da prijavijo svoje dogodke v TLK dogodkovnik na spletni strani jskd.tlk.si ali pošljejo umetniške stvaritve, nastale v času epidemije, ki bodo na ogled na družbenih omrežjih JSKD. Čeprav sta letošnji vodilni temi literatura in instrumentalna glasba, so v TLK vključeni ustvarjalci z vseh področij kulturno-umetniškega udejstvovanja v okviru JSKD – poleg literature in instrumentalne glasbe so to gledališče in lutke, film, ples, folklora, zborovsko petje in likovna dejavnost.«

MLADINA PRED MISIJO (ne)MOGOČE - otvoritev Tedna ljubiteljske kulture 2021 v Novem mestu.

Kaj se bo dogajalo?

V prihajajočem tednu se bodo zvrstili razni dogodki, ki jih lahko najdeš v dogodkovniku TLK. Razstave, prireditve in dogodke lahko iščeš glede na zvrst (glasba, film, literatura, ples …) in kraj dogajanja (izbereš regijo in občino).

Kaj je TLK?

Teden ljubiteljske kulture skrbi za večjo dostopnost in mobilnost kulturnih dobrin. Vseslovenska akcija je namenjena podpori ustvarjalcev in promociji ljubiteljske kulture po vsej Sloveniji in zamejstvu. Projekt je zasnovan po zgledu podobnih projektov v drugih evropskih državah, ki vsako leto opozorijo na pomen, kakovost in množičnost ljubiteljskega ustvarjanja.

Od 21. maja do 30. maja si priskrbi svojo dozo kulture!

Vseslovenski Teden ljubiteljske kulture zaznamujejo kulturni dogodki, ki se odvijajo po vsej Sloveniji in v zamejstvu v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Slovenije in območnih izpostav JSKD skupaj s številnimi kulturnimi društvi in njihovimi zvezami, kulturnimi zavodi, lokalnimi skupnostmi, šolami, vrtci, knjižnicami, muzeji, posamezniki …

Vseslovenski Teden ljubiteljske kulture se vsako leto začne z nacionalnim odprtjem v enem od slovenskih središč, nadaljuje z večjimi regijskimi dogodki, ki se povezujejo z več kot 1.000 lokalnimi dogodki po vsej Sloveniji.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekSmrt ni hec, izguba skozi najstniške oči
Naslednji članekPostanite magister psihologije na mednarodni Univerzi Sigmunda Freuda Dunaj – podružnica Ljubljana

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.