Štirje letni časi Stephena Kinga v knjigi Pomlad, poletje, jesen in smrt

Knjiga Pomlad, poletje, jesen in smrt je zbirka zgodb Stephena Kinga. Po (pre)dolgem čakanju smo jih končno dobili v slovenščini in to kar na kupu. Tri od njih bo oboževalec Kingovih romanov prepoznal tudi kot zelo uspešne filme, ki so jih posneli pred leti. Štiri različne, a v grobem tematsko podobne zgodbe, ki nam simbolično prikažejo štiri letne čase. Lahko jih preberemo v kosu ali pa danes eno zgodbo in jutri naslednjo. Zbirka štirih njegovih zgodb nam da odlično možnost, da se ob vsaki zamislimo.

Drugačni letni časi v stilu Stephena Kinga

Stephen King je širši javnosti poznan kot eden največjih pisateljev vseh časov in morda celo največji, ko pogovor zaide v žanr grozljivk. Mačje pokopališče, Carrie, Izžarevanje, Tisto in Cujo so ga zacementirali na prestol avtorja grozljivk. Med več kot 350 milijoni prodanih knjig pa se najdejo tudi fantastični naslovi, ki padejo v žanr fantazije in dramatike. Njegove knjige so na vrhu seznama tistih, ki jih je in bo doletela filmska predelava. Carrie, Tisto in Cujo so filmi, ki spadajo med klasike filma. Kaznilnica odrešitve in Zelena milja pa sta poznana kot dva izmed najboljših filmov vseh časov, kar ne bi postala brez izjemne knjižne predloge. In za tiste bralce ter gledalce, ki so seznanjeni z delom Stephena Kinga, je nova zbirka knjig pri Beletrini, kot nalašč zanje.

Pomlad, poletje, jesen in smrt: Stephen King, prevedel Marko Košan, založba Beletrina, 636 strani.

Pomlad, poletje, jesen in smrt je zbirka štirih zgodb Stephena Kinga in lahko za nove bralce predstavlja odličen prvi korak v Kingov svet pisanja. Štiri tematsko različne, a hkrati dovolj stilsko podobne zgodbe, da iz njih izbrskamo rdečo nit avtorja. Za tiste, ki pa ste z njegovim delom že seznanjeni (na filmski ali knjižni način) pa je to odlična priložnost za ponovno navdušenje in vstop v um enega največjih pisateljev vseh časov. Drugačni letni časi kot se imenuje originalna različica knjige, je tista avtorjeva knjiga, ki si jo želi prebrati nekdo, ki mu avtor ni poznan, a si želi malo degustacije.

Kaznilnica odrešitve je eden izmed najboljših filmov posnet prav po zgodbi, ki je v tej knjigi
Kaznilnica odrešitve je eden izmed najboljših filmov, ki je bil posnet prav po zgodbi iz te knjige

Stephen King preprosto obvlada več žanrov

Štirje letni časi predstavljajo štiri zgodbe, ki se med seboj ne povezujejo, a ohranjajo veliko skupnega. Pomlad budi upanje (Rita Hayworth in kaznilnica odrešitve), Zlorabljeno poletje (Vzoren učenec), Jesen izgubljene nedolžnosti (Truplo) in Zimska pravljica (Tehnika pravilnega dihanja) bralca popeljejo po poti človeka in njegove duše. Prav zaradi Kingove neizmerne domišljije, se vsaka izmed njegovih zgodb bere brez premisleka in dvoma v dogodke. Četudi vemo, da se te stvari niso zgodile, slepo verjamemo, da se to dogaja pred našimi očmi. Poznani simboli prijateljstva, sovraštva, upanja, ljubezni, brezupa in končnega navdiha, nam slikajo čudovit portret človeškega življenja, ki je minljivo. Ampak, če je minljivo s 636 stranmi Stephena Kinga, potem sem za.

Recenzijo nam je omogočila založba Beletrina.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekSloni zaradi krivolova na robu izumrtja
Naslednji članekZnanstveniki odkrili, zakaj so človeški možgani tako veliki

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.