Sloni zaradi krivolova na robu izumrtja

Trgovina s slonovino, izguba življenjskega prostora in globlje razumevanje slonje biologije so pripomogli k temu, da nam je postalo jasno, kako ogroženi so afriški sloni. Najbolj kritično ogroženi so afriški gozdni sloni, pa tudi savanski. IUCN (International Union for the Conservation of Nature – Mednarodni sindikat za ohranitev narave) ocenjuje, da v Afriki živi zgolj 415 000 slonov.

Vse manj slonov v Afriki

Število gozdnih slonov se je v zadnjih treh desetletjih zmanjšalo za kar 86 %. Število savanskih slonov pa se je v zadnjih 50 letih zmanjšalo za najmanj 60 %. Situacija je sicer različna po državah. V Botswani naj bi bilo denimo toliko slonov, da naj bi jih bil ekosistem nezmožen naravno podpirati. Če pogledamo celotno celino, pa ugotovimo, da sloni izumirajo.

Slonji mladič se z rilcem dotika obraza večjega slona

Dr Ben Okita, sopredsednik specialistične skupine za slone v IUCN pravi, da zadnja ocena vzbuja alarme. Čeprav je leta 201 prišlo do izboljšanja, krivolov zaradi slonovine poslabšuje položaj. Je pravzaprav eden glavnih razlogov, pravi. Obenem obstajata še tiha morilca, ki se jima moramo posvetiti – to sta okoljska degradacija in razdrobljenost.

To predstavlja še poseben izziv za živali, ki potrebujejo veliko prostora. Divje živali ne poznajo mednarodnih mej. Zato je potrebno sodelovanje med državami. Na območju, kjer se nahajajo divje živali, se moramo prilagoditi. Dr Okita je glede tega zelo optimističen, saj se zaveda, da ljudje na teh območjih sobivajo z živalmi.

Slonji mladič teče po savani, za njim hodi večji slon

Možnosti za napredek

Isla Duporge iz Raziskovalnega oddelka za ohranitev divjih živali Univerze v Oxfordu meni, da je ločitev živali tudi pozitivna. Na bolj zgoščeni ravni lahko nekaj ukrenemo in več informacij, kot imamo, boljše je. Amy Fraenkel, izvršna tajnica Konvencije za ohranitev migrantskih vrst divjih živali upa, da bo to vodilo k večji ohranitvi obeh vrst slonov. Zlasti gozdni slon je v zadnjih desetletjih utrpel velike izgube.

Isla Duporge pravi, da si prizadevajo zaščititi življenjske prostore v Afriki, saj je to najpomembnejše pri zaščiti živali. To so tiste organizacije, ki jim lahko podarimo denar, je izjavila.

Urednica revije Študent

VIRBBC
Prejšnji članekAli se lahko prepišem izven predvidenih rokov in ali moram štipendijo vrniti?
Naslednji članekŠtirje letni časi Stephena Kinga v knjigi Pomlad, poletje, jesen in smrt
Katja Stojić

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.