Top 5 predlogov za zimsko branje

Zima je čas, ko se marsikdo izmed nas odloči, da bo mrzle večere preživel kar v udobju svojega doma. Namesto druženja s prijatelji, ki je v trenutni situaciji žal v vsakem primeru omejeno, lahko svoj čas raje namenimo prebiranju kakšne kvalitetne knjige. Že imaš ožji izbor čtiva za hitrejše minevanje hladnih zimskih dni? Če ne, smo ti pripravili seznam top pet raznolikih predlogov za zimsko branje.

Moja resnična zgodba – Juan José Millás

V mladinskem romanu, španskega pisatelja Juana Joséja Millása, spoznamo najstnika, ki v prvoosebni pripovedi opisuje, kakšno hudo nesrečo je povzročila nedolžna frnikola, ki jo je nekega dne, ko se je vračal iz šole, pomotoma spustil na cesto. Krivda, ki ga spremlja že odkar je bil mali deček, se skozi odraščanje le še stopnjuje, poleg tega pa se spopada še z razpadom družine. Španski roman želi v bralcu ustvariti razmislek o tem, kaj lahko povzročijo majhne, na videz nepomembne stvari.

Normalni ljudje – Sally Rooney

Delo govori o neobičajni vezi med Marianne in Conellom, ki se začne spletati že v njunih srednješolskih letih. Intimna pripoved o dvema intelektualcema nam približa njuno krmarjenje med družbenimi pritiski, osebnimi krizami in individualnimi pričakovanji. Irski roman nam z nekronološko pripovedjo in vračanjem v preteklost pojasni njuno neprestano igro zbliževanja in oddaljevanja. Roman je prejel številne nagrade, poleg tega pa je bil uvrščen na Guardianov seznam 100 najboljših knjig 21. stoletja.

Ogenj in kri – George R. R. Martin

Fantazijski roman prvič podrobno razkriva celotno zgodovino targaryenske dinastije. Roman je prava zakladnica za ljubitelje Igre prestolov, saj je bogato obložen s podatki, ki zelo natančno povzemajo dogajanje tristo let pred omenjeno fantazijsko literaturo. Osrednje mesto v delu, dolgem slabih šesto strani, predstavlja hiša Targaryean. To je edina zmajevska rodbina, ki je preživela pogubo starodavne Valyriji, in že od konca veka junakov kroji podobo Zahodnjega in Sedmih kraljestev.

Zapisi o živčnem planetu – Matt Haig

Psihološka knjiga z naslovom Zapisi o živčnem planetu je kot nalašč za trenutno obdobje, v katerem živimo. V knjigi spoznamo, da je življenje na našem planetu brez dvoma hitro, morda celo prehitro. Tempo našega življenja nas navdaja s strahom, kljub temu če se tega morda ne zavedamo. Britanski pisatelj Matt Haig nam želi v svojem delu približati občutek, ko se podira svet okoli nas in celo v nas samih. Skozi duhovite, iskrene ter kratke zapise pisatelj razmišlja o velikih in malih rečeh, ki so vzrok za rušenje našega duševnega miru.

Otroci z vlaka – Viola Ardone

Italijanska pisateljica Viola Ardone v svojem delu Otroci z vlaka pripoveduje o prisilni ločitvi in izgubi identitete, ki sta med letoma 1945 in 1952 usodno zaznamovali številne italijanske otroke. Okoli 70.000 otrok je moralo po koncu druge svetovne vojne zapustiti svoje domove in oditi v popolnoma nov, nerazumljiv svet. Zgodovinski roman je skozi prvoosebno pripoved sedemletnega fantka Ameriga pretresel bralce po vsem svetu. Amerigo združuje glasove resničnih tragičnih zgodb, ki brez dvoma ne smejo utoniti v pozabo.

Prejšnji članekIščeš ideje? To so letošnji božični trendi okraševanja!
Naslednji članekZakaj se pojavlja vedno več alergij?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.