Trojno poslanstvo profesorja Urbana ni slovenski Bond

Trojno poslanstvo profesorja Urbana

Trojno poslanstvo profesorja Urbana je izšla ob tridesetletnici slovenske osamosvojitve. In nič ni bolj primernega za slovensko bralno občinstvo kot zgodba, ki bi jo moralo poznati veliko več ljudi. No, morda se prav tu skriva uspeh knjige, ki govori o tajnosti, saj nihče ne ve zanjo. Če postavimo šalo za trenutek na stran je knjiga, ki je izšla pri Beletrini, odlično in zanimivo branje o koščku slovenske in jugoslovanske zgodovine.

Vsake toliko se na slovenskih knjižnih policah znajde knjiga, ki jo prebereš in si misliš, zakaj te knjige ne bere cela Slovenija. To je Trojno poslanstvo profesorja Urbana. Podobno kot pred leti roman Eden izmed nas Snežane Brumec, je tudi to knjiga, pri kateri se zaveš, kaj vse ponuja slovenska zgodovina, če ji le prisluhnemo. Kot je to storila knjiga o letalstvu Lojzeta Knapa to stori poslanstvo za diplomate.

Anton Vratuša je bil slovenski politik, diplomat, publicist, borec NOB in slavist. Med letoma 1943 in 1944 je bil kot zastopnik OF in Komunistične stranke Slovenije (KSI) poslan na misijo v severno Italijo, ki so jo zasedali Nemci. V stikih z različnimi političnimi organi je igral vlogo diplomata, ki skuša postaviti politične temelje za tesnejše sodelovanje med slovensko OF in italijanskim odporništvom, predvsem seveda na nacionalno mešanih mejnih območjih. Knjiga nas popelje po njegovih poteh, srečanjih, dejavnostih in razmišljanjih od Mašuna na Snežniku in Vicenze ter Padove v deželi Veneto, »moralne italijanske prestolnice« Milana vse do Bologne na skrajnem jugu okupirane Italije, z večkratnimi vrnitvami na Primorsko in v Trst.

»Vse, kar se mu je zgodilo, je znal prikazati na izredno oseben način, s pogostimi epizodami, anekdotami, opisi ljudi, s katerimi je imel opraviti,« je povedal zgodovinar in avtor Jože Pirjevec, ki ima v knjigi tudi predgovor. Že ta je dovolj zanimiv vstop v življenjsko zgodbo ene najbolj zanimivih oseb 20. stoletja. Le kdo ne bi prebral knjige, ki govori o osebi, ki bi jo lahko poimenovali kar 20. stoletje?

Rojen v verni prekmurski družini je Anton Vratuša hitro napredoval v študijskem pogledu, kjer se je uveljavljal v več družbenih vejah. Z letom 1941 se je včlanil v NOB, dve leti zatem pa je bil poslan v koncentracijska taborišča. In njegov bogati življenjepis so po vojni polnile številne funkcije v vrstah jugoslovanske države, kjer so se pisale neverjetne zgodbe.

Trojno poslanstvo profesorja Urbana: Anton Vratuša in Sandi Volk, založba Beletrina, 328 strani.

Bralec, ki ga zanima novejša zgodovina, bo s knjigo Trojno poslanstvo profesorja Urbana našel pravi zaklad. Za tiste, ki pa niso ravno na ti z zgodovinskimi dejstvi, pa knjiga ponuja napeto branje in dogajanje, podobno romanom Iana Fleminga in legendarnemu vohunskemu zvezdniku. Bi lahko rekli, da je bil Anton Vratuša slovenski James Bond? Ne, ker je bil resnična oseba in kot tak veliko bolj zanimiv.

Recenzijo nam je omogočila založba Beletrina

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekOcena filma: Ljubezni Patricie Highsmith (25. FDF)
Naslednji članekPrihodnost vojskovanja se začenja v Avstraliji
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.