Prihodnost vojskovanja se začenja v Avstraliji

science fiction, military, soldier
Foto: GBTaylor iz Pixabay

Avstralska vojska je demonstrirala vodenje robotskega psa z mislimi. Sistem, ki deluje na osnovi Microsoftovih očal HoloLens 2, so razvili na Univerzi za tehnologijo Sydney (UTS).

Kot iz znanstvenofantastičnega filma, je narednik Chandan Rana s hologramskimi očali vodil robotska psa, ki je spremljal vojake pri vaji. Senzorji na zadnji strani glave so mu omogočili, da je z očmi in mislimi psu dajal ukaze.

Sistem ki povezuje človeške možganske valove in računalniško vodenega robota, sta razvila profesorja Chin-Teng Lin in Francesca Iacopi z Univerze v Sydneyu. Hkrati sta tesno sodelovala z avstralsko vojsko, natančneje, z Australian Army and Defence Innovation Hub. Tako je nova tehnologija ugledala luč sveta kot vojaška oprema, vendar se bo v prihodnosti gotovo uveljavila tudi v splošni robotiki in zdravstvu.

robotski pes
Narednik Candan Rana v ozadju kontrolira robotskega psa z mislimi. Foto: www.defence.gov.au

Uporabniku prijazna in intuitivna telepatija

Velika prednost te specifične tehnologije je v tem, da ne potrebuje invazivnih možganskih čipov, kot na primer Muskov sistem Neuralink. Z modernim materialom iz grafena in silikona so ustvarili senzorje, ki so dovolj občutljivi, da zaznajo možganske valove na zadnji strani glave, hkrati pa dovolj robustni za praktično uporabo. Uporabnik si tako le nadane očala skupaj s senzorji in se poveže z robotom.

Hologramska očala preko nosilčevega vidnega polja razporedijo utripajoče bele kvadratke. Uporabnik se potem z očmi le skoncentrira na določen kvadratek in senzorji zaznajo možganske valove iz dela možganov odgovornega za vid. Možganske valove napreden računalnik prevede v binarni računalniški jezik in ukaz, ki ga razume robot.

Upajmo, da nova tehnologija ne ostane le v službi vojske

Demonstracija avstralske vojske je bila uspešna. Robotski pes se je pravilno odzval na Chandanove želje v 94 % primerov. Telepatski tehnologiji se tako obeta svetla prihodnost. Sicer je strašljivo pomisliti na morebitne vojne prihodnosti, ki bi bile nekje med Avatarjem, Terminatorjem in Warhammer 40.000, vendar vojska ni vse. Vmesnik med človeškimi možgani in »robotskimi rokami« bo uporaben pri vseh mogočih opravilih. Še posebej bi bil učinkovit v zdravstvu. Morda bi kirurgi operirali na daljavo. Gibalno ovirani pa bi z mislimi upravljali voziček in prostetične okončine.

Brain Robotics Interface

Prejšnji članekTrojno poslanstvo profesorja Urbana ni slovenski Bond
Naslednji članekJe lesna biomasa dejansko obnovljiv vir energije?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.