Je lesna biomasa dejansko obnovljiv vir energije?

background, biomass, crop
Foto: PublicDomainPictures iz Pixabay

Biomasa je masa vseh rastlin, živali, ki rastejo, živijo na določenem področju (Fran). Lesna biomasa je stisnjen skupek odvečnih delov in ostankov, ki nastajajo v lesno predelovalni industriji. Govorimo tudi o poškodovanem ali nizkocenovnem lesu in bolnih ali s paraziti naseljenih vejah. Gre torej za lesne odpadke. Zakaj bi njihova uporaba za gorivo pomenila nekaj slabega?

Gre pri biomasi za resnično čisto energijo?

Obstajajo tudi druge vrste biomase, ki se lahko proizvajajo iz organskih odpadkov hrane, rastlin ali živalskih izločkov. Pri njenem proizvajanju gre za anaerobne procese, ki ustvarjajo energijo. V primerjavi z vetrno ali sončno energijo je biomasa vedno na voljo. Toda če jo primerjamo s premogom, v procesu proizvajanja energije nastane več izpustov CO2 . Ravno zato jo v resnici ne moremo označiti za nizkoogljičen ali ogljično nevtralen vir energjie.

Avstralija spremeni klasifikacijo lesne biomase

biomass heating power plant, werl, germany
Foto: WikimediaImages iz Pixabay

Avstralija je klasificirala lesno biomaso kot neobnovljiv vir energije. Medtem ko se druge države ne zmenijo preveč za številke izpustov CO2-ja, je ta otoška država priznala, da jim pridelava energije iz lesne biomase ne more pomagati njihovega okoljskega cilja uporabe obnovljivih virov. To odločitev zagovarjajo in k njej spodbujajo tudi strokovnjaki v Evropski uniji.

Bob Debus, predsednik organizacije Wilderness Australia je izjavil: »To je velika zmaga za skupnost, ki si želi čimprej dekarbonizirati sektor električne energije in ne želi videti, da se domorodni gozdovi sekajo, da bi omogočili, da bi generatorji namesto premoga žgali gozdove

Nas bodo rešile alge?

hd wallpaper, nature wallpaper, phytoplankton
Foto: FotoshopTofs iz Pixabay

Ne, ne govorim o morski travi, ampak o mikroalgah oziroma fitoplanktanu. Za razliko od lesne biomase se mikroalge hitreje producirajo in se ponašajo z visokimi številkami sposobnosti produkcije biomase. Njihovo vzgajanje je preprosto in ne zahteva več kot sončne svetlobe, hranila, ogljikov dioksid in vodo – algakultura. Morda so primernejša in bolj trajnostna alternativa, o kateri moramo v tem trenutku začeti resno razmišljati.

Biomass: How clean is energy from waste and plants really?

Prejšnji članekPrihodnost vojskovanja se začenja v Avstraliji
Naslednji članekZa dobro fotografijo ne potrebujete drage opreme. Dovolj je že (dober) telefon

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.