Za dobro fotografijo ne potrebujete drage opreme. Dovolj je že (dober) telefon

Huawei Mate 50 Pro

Pomlad je že pokukala na plano skupaj z zvončki in trobenticami. Bunde in zimske čevlje smo pospravili v omaro in si nadeli lahkotnejša oblačila. Preden se dokončno prepustimo sončnim žarkom nas sicer nas v prihodnjih dneh in tednih presenetiti še kakšna deževna ploha, a dejstvo je, da so nas višje temperature že nekoliko izbezale iz zimskih brlogov. Okoliški hribi so že precej obljudeni, vedno pogosteje pa odhajamo tudi na izlete in obiske drugih krajev. To je seveda tudi odlična priložnost za ovekovečenje lepih trenutkov.

Razgled iz Triglava, posnetek romantičnega sončnega zahoda na obali, družinski sprehod po mestnem parku in piknik na prostem. To so vse prečudoviti momenti, ki jih je vsekakor vredno ohraniti v spominu. In jih tudi podeliti z drugimi. Da bi to naredili pa ne rabimo več drage in profesionalne opreme. Še dragega telefona ne več. Odlične fotografije namreč lahko zajameta že s povsem osnovnimi in cenovno dostopnejšimi telefoni.

Žepu najbolj prijazna rešitev

Eden takšnih je zagotovo Huawei nova 10. Ta namreč zadovolji tudi potrebe zahtevnejših priložnostnih fotografov. Na zadnji strani je opremljen z glavno kamero ločljivosti 50 MP in barvnim filtrom RYYB, ki poveča občutljivost na svetlobo za 40 odstotkov, omogoča takojšnje ostrenje QPD ter ima vključeno tehnologijo zaklopa brez zakasnitve, ki še posebej pride do izraza pri fotografiranju v slabših svetlobnih pogojih. Pri širokih in makro posnetkih pa se aktivno v fotografiranje vključite še ultra široka kamera z ločljivostjo 8 MP in globinsko tipalo ločljivosti 2 MP.

Huawei nova 10

Ker danes radi na popotovanjih radi zajamemo kakšen selfi, so pri Huaweiu upoštevali tudi ta vidik. Zato so v telefon nova 10 na sprednji strani vgradili izjemno kamero ločljivosti 60 MP z 1/2,61-palčnim tipalom 100-stopinjskim vidnim kotom, podporo ločljivosti 4K in izjemno občutljivostjo na svetlobo. Gre za prvo tako napredno kamero v industriji, z njo pa boste lahko zajeli selfije, ki bodo po kakovosti enaki posnetkom glavne kamere. Najboljše pri tem pa je, da za telefon nova 10 ni treba odšteti veliko, saj se uvršča v srednji cenovni razred.

Za zahtevnejše uporabnike, ki ne želijo le funkcionalnosti, ampak tudi modni dodatek

Kdor se s fotografijo ukvarja resneje in inspiracijo najde v različnih motivih, bo verjetneje iskal nekoliko naprednejšo rešitev. Odlična telefona, ki ponujata fotografijo na visokem nivoju in sta poleg tega še zelo zmogljiva pri procesnih opravilih, sta Huawei P50 Pro in P50 Pocket. Gre za zadnja primerka v sloviti Huaweievi seriji P, ki je že od svojih začetkov usmerjena v vrhunsko tehnologijo kamer in fotografijo.

Huawei P50 Pro je ob prihodu na trg prvi predstavil sistem dvojne matrične kamere z lavno matriko, ki vključuje barvni (RGB) objektiv, monokromatski objektiv in večspektralno tipalo svetlobe. Zahvaljujoč temu in tehnologijam True-Chroma Shot, XD Fusion Pro in Super HDR, poskrbi za barvite fotografije, ki so polne podrobnosti tudi v slabih svetlobnih razmerah ter najboljša možna reprodukcija tega, kar vidi človeško oko. Poleg tega pa se P50 Pro lahko pohvali tudi s periskopskim objektivom s 3,5-kratno optično oziroma 100-kratno povečavo.

Huawei P50 Pocket

Tej rdeči niti sledi tudi model P50 Pocket, ki pa celoten paket začini še z edinstvenim dizajnom. Gre namreč za zložljiv telefon s čudovito oblikovanim ohišjem in velikim zaslonom v razprti obliki. Ob tem pa je eden redkih predstavnikov zložljivih telefonov, kjer kamera ni postavljena na stranski tir. Pri Huawei so namreč želeli ohraniti esenco fotografije, saj se zavedajo, da je to eden najpomembnejših gradnikov sodobnih pametnih telefonov. Tako P50 Pocket se tako lahko pohvali z naprednim fotografskim sklopom, ki vključuje 10-kanalno večspektralno tipalo svetlov, večspektralni osvetljevalec, tipalo za lasersko ostrenje, glavno kamero z ločljivostjo 40 MP, ultra širokokotni objektiv z ločljivostjo 13 MP n še kamero Ultra Spectrum, ki skrbi za zajemanje širšega obsega valovnih dolžin svetlobe.

Naslednik v seriji P, ki obljublja še boljšo fotografsko izkušnjo, je sicer že v skorajšnjem prihodu na slovenske trgovske police. Na naša vrata naj bi potrkal v drugi polovici maja.

Sezul bo tudi profesionalce

Vrh ledene gore pa predstavlja telefon Huawei Mate 50 Pro, ki mu v fotografiji trenutno ni para. Ponaša se namreč z vrhunskim fotografskim sklopom, kjer ima glavni objektiv ločljivost 50 MP, spremlja pa ga še 10-stopenjska fizična nastavljiva zaslonka. Ta kombinacija se izkaže za zmagovalno v različnih svetlobnih pogojih in situacijah. Poskrbi za primerno svetlost in podrobnosti v svetlih ter zasenčenih področjih fotografije. Nočni način odlično zajame svetla in temna področja tudi v slabo osvetljenem okolju. Portretni način pa uporabi naravno zamegljeno ozadje, da motiv izstopi, medtem ko kamera s periskopskim objektivom prikaže zelo oddaljene prizore s kar 200-kratno povečavo.

V praksi se je Mate 50 Pro izkazal tudi v najzahtevnejših pogojih, saj ga je priznani jamski fotograf Peter Gedei vzel s seboj na odpravo v globine slovenskih jam … kjer ga je telefon ne le prepričal, ampak naravnost navdušil: »Avtomatika deluje odlično, poleg tega pa dovoljuje tudi nastavljanje pod- ali nad-osvetlitve. Način Pro mi je prišel prav v temi in takrat, ko sem dodatno osvetljeval z bliskavicami. V tem načinu lahko nastavimo vse fotografske parametre, ki jih potrebujemo za izvedbo posnetka, vendar pa izgubimo nekaj prednosti, ki jih prinaša avtomatika. Mate 50 Pro ima zelo pester nabor načinov za fotografiranje najrazličnejših motivov. Poleg osnovnih programov, s katerimi se lahko lotimo vsakodnevnih motivov, so na voljo tudi zahtevnejši za dolge ekspozicije, tu pa je tudi makro način in močan zoom. Nenazadnje lahko svojo kreativnost izražamo tudi s spremenljivo zaslonko, ki pride prav pri stopnjevanju zamegljenosti ozadja. Mislim, da me je najbolj navdušila prav ta vsestranskost mobilnika, s katero sem se lahko lotil fotografiranja.«

Huawei Mate 50 Pro

Dejstvo je, da vsi našteti telefoni ponujajo impresivne zmogljivosti kamere, ki ustrezajo različnim življenjskim slogom. Če ste profesionalni fotograf ali fotografski navdušenec, sta Mate 50 Pro in P50 Pro najboljša izbira. P50 Pocket je idealen za tiste, ki imajo raje kompaktno napravo, ne da bi pri tem žrtvovali zmogljivosti kamere, medtem ko je nova 10 primeren za tiste, ki želijo odlično kakovost slike, ne da rabili odšteti veliko denarja. Ko boste izbrali svojega, nanj samo še namestite želene aplikacije iz trgovine AppGallery in ste pripravljeni na akcijo!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.