5 stvari, za katere je vredno zapraviti denar

Woman holding in hands wallet with euro money. City girl is taking out money from wallet
Foto: dragana991 iz iStock

Prva plača prične obdobje, ko zares začneš sam razpolagati z lastnim denarjem. To ti hkrati daje občutek svobode in odgovornosti, saj moraš sam poskrbeti, da ne zapraviš vsega. Na splošno je sicer dobro biti nekoliko bolj premišljen in varčen, a to še zdaleč ne pomeni »škrtarjenja« na vseh področjih. Spodaj si preberi, za katere stvari je dolgoročno dobro »zapraviti« denar.

5. Lastno zdravje

boy in blue long sleeve shirt drinking from a feeding bottle

»Zdravje je največje bogastvo.« je resda star rek, a še kako drži. Tako psihično kot fizično zdravje potrebujeta tvojo pozornost, da ti bosta omogočala neovirano delovanje na vseh področjih, ki te veselijo. Zato investiraj v svoje zdravje in sredstva, ki ti omogočajo skrb za zdravje. Naj bo to dodaten obisk pri zobozdravniku (ja, zaradi dolgih čakalnih vrst boš morda moral izbrati celo zasebno ambulanto), psihoterapevtu ali pa bolj zdrava prehrana in novi športni copati, v prihodnosti ti ne bo žal.

4. Dom

relaxing, lounging, saturday

Dom je več kot le streha nad glavo. Zato je vredno nekoliko več denarja nameniti prostoru, kjer spiš, ješ, se učiš in sprostiš po napornem dnevu. Tudi ob izbiri stanovanja ali celo gradnji hiše je bolje razmišljati dolgoročno in ustvariti dom, ki ti bo služil kot odlično izhodišče za aktivnosti, ki ti v življenju veliko pomenijo.

3. Garderoba

Zapravljanje denarja za nova oblačila je torej dobro? Ne, če vsak konec tedna pomerjaš nova oblačila ali jih celo impulzivno nakupuješ prek spleta, to ni najbolj racionalna poraba denarja. Nameniti nekaj denarja za kakovostna oblačila pa še zdaleč ni neumno. Kakšen vtis narediš na delovnem mestu je na primer precej odvisno od oblačil, ki jih nosiš. To seveda ne velja le v službi, temveč v skoraj vseh situacijah. Poskrbi, da imaš za vsak tip priložnosti primerna oblačila. V posnetku lahko izveš še več o vlogi, ki jo oblačila igrajo v našem življenju:

2. Avto

six, russian car, parking

Ferrari, Lamborghini, Mercedez … Če sanjaš o čim podobnem – ne, ni potrebno zapraviti denarja (sploh če ga nimaš 😉) za tovrstne luksuzne avtomobile. A ob nakupu avta raje daj kak evro več za avto, ki bo zanesljiv in varen, kot da se odločiš za najcenejšo izbiro vprašljive kakovosti in porekla. Dolgoročno boš tako privarčeval, saj boš imel z avtom manj sprotnih stroškov in ti bo dlje časa služil, najverjetneje pa bo imel tudi nižjo porabo goriva.

1. Potovanja

luggage, travel, sunlight
Foto: stux iz Pixabay

Vsi vemo, da so potovanja lahko zares draga. A hkrati ustvarjajo neprecenljive spomine in nepozabne izkušnje. Kasneje lahko obžaluješ, da si se odpovedal potovanju, ki si si ga zares želel. Zato izkoristi priložnosti, ki se ti ponudijo: kot študent boš z različnimi ugodnostmi tudi precej ceneje potoval kot kadarkoli kasneje.

VIRAlux
Prejšnji članekZa dobro fotografijo ne potrebujete drage opreme. Dovolj je že (dober) telefon
Naslednji članekNaprave, ki ti pomagajo spati in izboljšajo spanec

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.