Naprave, ki ti pomagajo spati in izboljšajo spanec

Serene beautiful woman sleeping with hand under cheek on soft pillow, young female wearing white pajamas resting under warm blanket in comfortable bed in bedroom or in hotel, enjoying sweet dreams
Foto: fizkes iz iStock

Spanje je pomembno za naše zdravje in dobro počutje, zato obstajajo različne vrste tehnologije, ki sledijo našemu spanju. Tovrstna tehnologija zajema raznovrstne sledilnike, aplikacije in ostale pripomočke, tako da dobro premisli, zakaj želiš slediti svoj spanec in katera vrsta tehnologije je za to najprimernejša. Naprava, ki jo izbereš, mora namreč ustrezati tvojemu življenjskemu slogu, zato smo zate pripravili nekaj priporočil za nakup naprave, ki ti bo pomagala spati.

1Najboljši sledilnik spanja

Oura Ring Gen 3
Oura Ring Gen 3 Foto: on ouraring

Oura Ring Gen 3 je boljša alternativa uri, saj je udobnejši in neopazen, zato ga lahko nosiš na vseh dogodkih. Z njim si boš pomagal optimizirati spanje, poleg tega pa spremlja tudi tvojo telesno aktivnost, temperaturo, srčni utrip in kisik v krvi. Tako imaš vsako jutro na voljo celovit vpogled v svojo regeneracijo in pripravljenost, saj prejmeš poročilo o kakovosti spanja in cilj dnevne aktivnosti. Pove ti, kako spanec vpliva na tvoj dan in tvojo sposobnost spopadanja s stresom. Je to pravi dan za spopadanje z izzivi ali bi moral tvoj dan potekati bolj umirjeno? Prstan vključuje tudi funkcije, ki pripomorejo k tvojemu dobremu počutju, saj ima funkcije vodenih meditacij in možnost poslušanja zvokov, ki ti pomagajo zaspati. Ko si poškodovan ali bolan, pa imaš možnost vklopa načina za regeneracijo.

2Najboljša pametna ura s sledenjem spanja

Google Pixel Watch
Google Pixel Watch Foto: on theverge

Google Pixel Watch je ura prve generacije, a vseeno omogoča spremljanje spanja in nudi celo primerjanje tvojega spanja s spanjem ostalih ljudi, ki so tvoje starosti in spola. Poleg podrobnosti o meritvah spanja, ti zagotavlja tudi dobro sledenje tvoji aktivnosti in poda oceno tvoje dnevne pripravljenosti. Ura je priporočljiva in uporabna za tvoj vsakdan, saj ima zmogljivost brezstičnega plačevanja, prejemanja obvestil in nastavitve alarmov. Natančnost, življenjska doba baterije in podrobno merjenja spanca so njena velika prednost.

Če si skeptičen glede Googlovih ur in si uporabnik Androida, je Samsung Galaxy Watch 5 dobra izbira zate, saj so ji v zadnjem letu izboljšali funkcije spanja, ki pa vseeno niso tako zelo natančne.

Za uporabnike iOS je Apple Watch na splošno najboljša pametna ura, a ima njena funkcija sledenja spanju še veliko prostora za izboljšave. Na njej si lahko nastaviš urnik spanja, ki se sinhronizira z načinom Focus na tvojem telefonu.

3Najboljši merilnik spanja za športnike

Whoop 4.0
Whoop 4.0 Foto: on whoop

Whoop 4.0 je najboljša naprava za športnike, ki se ukvarjajo z intenzivnimi športi, saj spremlja odziv tvojega telesa in srca na obremenitve ter ima specifično zaznavanje spanca. Osredotoča se na pomanjkanje spanca in na to, ali tvoj spanec zadostuje za uspešen trening. Whoop 4.0 ti omogoča, da beležiš, kako določeni dejavniki vplivajo na tvoj spanec, lahko namreč beležiš celo vpliv cepiva in magnezija, ki ga zaužiješ. Sicer ti ne omogoča prejemanja obvestil ali drugih pametnih funkcij, a to k večjemu pomeni dobro življenjsko dobo baterije. Za uporabo naprave pa je treba plačevati mesečno naročnino v višini 30 dolarjev.

V primeru, da si običajen športnik ali pa ti je naročnina predraga, bi lahko razmislil o sledilniku ali pametni uri Garmin, saj boš prav tako deležen dolge življenjske dobe baterije in vadbenih funkcij, ki pri regeneraciji upoštevajo kakovost tvojega spanca. Kljub temu da ni najbolj natančen merilec spanja, bo ta manko nadomestila odlična funkcija vpogleda v tvojo aktivnost, sploh če je tvoj cilj izboljšanje spanja z namenom boljše telesne vadbe.

4Najugodnejši merilnik spanja

Withings Sleep
Withings Sleep Foto: on amazon

Withings Sleep je dolga pravokotna podlaga s senzorji in tkaninsko prevleko, ki jo zatakneš pod svojo vzmetnico. Zanjo boš odštel 99,95 dolarja, zato je to dobra in cenovno dostopna možnost, sploh če si ne želiš nositi pripomočkov za spanje. Poleg tvojega srčnega utripa in ciklov spanja spremlja tudi smrčanje in dihalne motnje. Withings Sleep je ena izmed najboljših možnosti, če si želiš ugotoviti dolgoročne vzorce spanja, saj si lahko ustvariš avtomatski in obsežen dnevnik spanja, ki ti pomaga ugotoviti trende spanja.

5Najboljša tehnologija za regulacijo temperature med spanjem

Eight Sleep
Eight Sleep Foto: on eightsleep

Eight Sleep Pod 2 Pro Cover je prevleka za tvojo vzmetnico in uravnava temperaturo na obeh straneh postelje preko vodne črpalke. Sama prevleka ima tudi senzorje za sledenje spanju in dobro spremlja doslednost in navade spanja, čeprav to ni njen glavni namen. Če te med spanjem pogosto zebe ali ti je vroče, je to idealna izbira zate!

6Najboljša svetilka za simulacijo sončnega vzhoda

Amazon Halo Rise
Amazon Halo Rise Foto: on amazon
Amazon Halo Rise je hkrati pametna budilka, pametna svetilka in brezstični merilnik spanja, ki deluje na Alexi. Zasnovana je tako, da te zbudi postopoma in nežno z uporabo svetlobe, zato je prijetnejša od uporabe budilke. Pomaga ti izvedeti več o tvojem idealnem okolju za spanje, saj spremlja vlažnost, temperaturo in motnje svetlobe med spanjem, med tem ko tvojo kakovost in faze spanja beleži kar z nočne omarice. Omogoča pa tudi nastavitev pametnega alarma, ki te zbudi v lahkem spancu.
Monika Martinc

Junior novinar

VIRThe Verge
Prejšnji članek5 stvari, za katere je vredno zapraviti denar
Naslednji članek5 napetih filmov, ki zahtevajo tvojo pozornost
Monika Martinc

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.