Zakaj so e-knjige praktične?

Si tudi ti med tistimi, ki trdijo, da »branje z ekrana« ni za njih in da nujno rabijo list papirja pred sabo, ko berejo? Potem spadaš med ljudi, ki jim digitalizacija branja ne diši najbolj, kljub temu da verjetno z odprtimi rokami sprejemaš sodobno tehnologijo, ki ti olajša ostale vidike našega vsakdana.

Vseeno pa preberi, zakaj vse so e-knjige bolj praktične in katere prednosti nosijo s seboj.

Manj papirja

E-knjige pomagajo pri zmanjšanju porabe papirje, kar je še kako dobrodošlo v današnjem času. Naša draga Zemlja potrebuje tudi nekaj pomoči!

Lažji prenos

Prvič je e-bralnik (lahko pa tudi katerakoli druga prenosna naprava: pametni telefon, tablica, računalnik) lažje prenosljiv, kot velike, težke tiskane knjige, ki hkrati zavzamejo veliko prostora. Samo pomisli, kako lažje bi bilo, če bi na potovanje tokrat vzel samo e-bralnik (ali druge prenosne naprave) in ne kupa knjig, ki bodo romale s teboj v dobri veri po počitniškem učenju, ampak bodo na koncu najverjetneje ostale nedotaknjene v kovčku.

Drugič, e-knjige (oziroma digitalne vsebine za branje) lahko hitro preneseš na svoj bralnik, saj lahko praktično vse opraviš iz domačega kavča.

E-knjige si lahko izposodiš!

Prav tako kot tiskane, si lahko v knjižnici izposodiš tudi e-knjige. Vsebine in celo e-bralniki so dostopni brezplačno. Več si lahko prebereš na spletni strani Mestne knjižnice Ljubljana. S tem se izogneš tudi morebitni uničenosti tiskanih knjig, ki so zamenjale že veliko lastnikov.

E-bralniki ponujajo široko paleto naprednih funkcij

Res je, da lahko e-knjige bereš na različnih napravah, vendar se moraš zavedati, da ekrani telefonov, tablic in računalnikov niso prilagojeni za dolgotrajno branje. Zato so naše oči lahko hitro utrujene in zato si na koncu rečeš, da tak način branja ni zate. Vendar obstajajo e-bralniki, ki so posebej prilagojeni za branje in nudijo cel kup dodatnih nastavitev, kot so nastavitev svetlosti, velikosti črk, omogočajo beleženje sprotnih opomb, imajo direktno povezavo na splet in slovar ipd. Kupiš samo enega in prek njega lahko bereš vse, kar ti srce poželi. Lahko si ga celo deliš z družinskimi člani in jih prosiš za delitev stroškov pri nakupu, če se ti zdi (pre)drag.

Izberi e-knjige!

Resda nam dajo tiskane knjige poseben občutek lastništva, celo njihov vonj je lahko svojevrstno doživetje in nič ni narobe s tem, da včasih odkorakamo v knjižnico ali knjigarno in na mizo vržemo pravo buklo.  Ampak tudi e-knjige so nekaj posebnega, predvsem pa so praktične, sploh takrat, ko želimo prihraniti čas in nekaj energije z nošenjem težkih knjig naokoli. Zato razmisli o njihovih prednostih in jih za začetek vsaj preizkusi.

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Prejšnji članekSmučarska sezona v polnem teku
Naslednji članekTo je Jordanija – 1. del

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.