To je Jordanija – 1. del

Spectacular view of two beautiful camels in front of Al Khazneh (The Treasury) in Petra. Petra is a historical and archaeological city in southern Jordan.
Foto: Travel Wild iz iStock

Čas od 27.11. do 5.12. sem preživela v Jordaniji. Tja me je, povem iskreno, povabila poceni letalska karta, ki je znašala zgolj 65 €. Tako poleg absolventskega statusa res nisem imela dobrega izgovora, da karte ne kupim. Ker sva s fantom karti kupila že v aprilu, sva imela do odhoda več kot dovolj časa za planiranje celotnega potovanja.

Veš kje je Jordanija?

No jaz pred nakupom letalske karte ne bi dala ravno roke v ogenj za točno lokacijo te države. Vse za kar sem vedela o Jordaniji je bilo mesto Petra, da je muslimanska država in da je blizu vojnih nemirov v Siriji.

Uradno se država imenuje Hašemitska kraljevina Jordanija. V načelih ustavne monarhije jo upravljata kralj in ministrski predsednik.

Brez zgodovine ne gre…

Prvi vzpon jordanskega naroda se beleži v čas med letom 400 pr.n.št. in 106 n.št., ko so ozemlju vladali Nabatejci, takratni arabski nomadi. Njihovo kraljestvo z glavnim mestom v Petri se je obdržalo vse do zmage Rimskega imperija. Z razdelitvijo Rimskega imperija na vzhodni in zahodni del, je ozemlje Jordanije od leta 395 pripadlo Bizantinskemu cesarstvu. V začetku leta 700 so ozemlje preplavili Muslimani in Jordanija je postala del Islama. Kasneje v letu 1516 si je to ozemlje podredilo Otomansko cesarstvo in vztrajalo vse do prve svetovne vojne, ko je dokončno razpadlo. Po prvi svetovni vojni je bilo ozemlje dodeljeno Veliki Britaniji kot protektorat. Osamosvojitev so Jordanci dočakali v letu 1946, a so še nekaj časa v nemirih čakali na priznanje. Precej pestra preteklost je pomembno vplivala na značilnosti dananšnje jordanske podobe.

Brez zanimiv dejstev pa še manj!

  1. Od slabih 10 miljonov prebivalcev jih je kar dobra tretjina migrantov, predvsem iz Palestine in Sirije.
  2. Poleg Egipta so edina muslimanska država, ki se je zavezala k mirnim odnosom z Izraelom.
  3. Jordanija ima najnižje ležečo točko na zemlji. Ta se nahaja okoli 420 m pod oceansko gladino in se z leti niža.
  4. Ostankov iz časa Rimljanov je tukaj v izobilju!
  5. Kava s kardamomom ima v družbi poseben simbol. Je znak sprave, prijateljstva, gostoljubnosti in sprejemanja, zato je tisti, ki mu je ponujena, ne sme nikoli zavrniti.
  6. Falafel, humus, tahini… prav zares izvrstna dežela za ljubitelje te kuhinje!
  7. Umetnost jih definira predvsem z mozaiki, lončenimi izdelki, ročnimi pleteninami iz kozjih dlak in vezeninami.
  8. Kljub neizprosni naravi imajo v bližini Mrtvega morja tudi nekaj naravnih vrelcev s topo mineralno vodo.
  9. Film Indiana Jones je posnet v Petri.
  10. Jordanija ima manj morske obale (zgolj 26 km ob Rdečem morju) kot Slovenija!

Pričelo se je z…

…dolgočasnim čakanjem na let. Ko se odločiš za potovanje prijazno študentski denarnici, enostavno raje malce dlje čakaš oziroma se voziš dlje. No ja, res je, da potem vsakič razmišljam o tem, kako bi bilo bolje dodati tistih 50 € in prihraniti na času, a kaj ko bi na koncu vse skupaj naneslo na vsoto, ki bi jo lahko porabila za naslednje potovanje!
V Amman sem prispela v poznih večernih urah in se namestila v hotelu, ki to ni bil niti približno. Vedela sem, da hotelski standard ni primerljiv z našim, a sem bila vseeno kar malo šokirana nad stanjem. Še dobro, da nisem plačala 50 € več za prevoz in sem bila tako preveč utrujena za zgražanje.

Prvi in drugi dan v Ammanu

Prihodnje jutro se je dogodivščina zares pričela. Najprej sva si za zajtrk privoščila falafel, ki je bil večino potovanja najino gorivo. Ta je precej drugačen od takšnega, ki smo ga navajeni pri nas. Te zanima razlika? To ti zaupam v drugem delu potopisa! 🙂

Prejšnji članekZakaj so e-knjige praktične?
Naslednji članekPredstavili novi Honor 20 View s kamero z 48MP

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.