Zakaj so YA knjige tako popularne?

Žanr mladinske literature oziroma young adult ali YA na kratko, je izredno popularna zvrst. Od Harry Potterja do Iger Lakote, knjige za mlade navdušujejo vse več bralcev in kraljujejo na lestvicah najbolje prodajanih romanov.

Raziskava kaže, da je kar polovica bralcev YA odraslih. Zakaj pa bi odrasli sploh brali knjige, kjer so glavni junaki najstniki? Deloma zaradi nostalgije, ker se je pač prijetno spominjati bolj preprostih časov, ko še nismo bili zagrenjeni odrasli. Večina YA knjig pa je fantazijskih ali znanstveno fantastičnih in beremo jih tudi zato, da pobegnemo pred turobnim vsakdanom.

Žanr se je sicer razširil v zadnjih 50 letih, predvsem z uspešnostjo J. K. Rowling (kateri so rekli, da nihče ne kupuje otroških knjig). Potem je nastopil Somrak, nad katerim so omedlevale vse najstnice. Igre lakote so poskrbele za bolj kakovostno branje in razmah post apokaliptičnih serij. John Green pa je zadovoljil želje čudaških piflarjev, ki so obsedeni z lepimi dekleti.

John Green
John Green običajno piše o nerodnih fantih in lepih dekletih.

Za razliko od bolj dolgočasne odrasle literature je mladinska zabavna, napeta, polna akcije in mešanica različnih elementov. Skoraj povsod se znajde ljubezenska zgodba, ne manjkajo niti dobri prijatelji, boj med dobrim in zlim, osebna rast in smešni dialogi. Osredotočajo se na tukaj in zdaj, kar odraslim manjka, ker razmišljajo samo še o pokojnini.

Najboljše zgodbe so tiste, v katerih bralec odrašča skupaj z glavnim junakom (smo ponosna Harry Potter generacija). Univerzalnost in skorajda enostavnost zgodbe je tista, ki nas potegne noter. Pa še običajno se dobro odnesejo na velikem platnu.

Harry Potter za vedno
Harry Potter bo vedno ostal v naših srcih.

Kritiki in profesorji književnosti znajo še vedno kritizirati YA, ampak se že najdejo tudi taki, ki priznajo, da jim je všeč. Moj profesor književnosti na fakulteti je bil popolnoma navdušen nad Harry Potterjem in kar ni mogel dojeti, kako je lahko nekdo ustvaril tako fascinantno zgodbo. Če to reče nekdo, ki je študiral v Kanadi, potem veš, da je knjiga res vredna vse pohvale.

Kaj pa ti rad bereš?

Urednica revije Študent

Prejšnji članek5 norih adrenalinskih doživetij
Naslednji članekStreet Food Market Maribor 2019

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.