Zakaj stojim: Jonathan Isaac o tem, zakaj je stal med ameriško himno (Why I Stand)

Why I Stand je knjiga košarkarja Jonathana Isaaca, ki je stal med ameriško himno
Why I Stand je knjiga košarkarja Jonathana Isaaca, ki je stal med ameriško himno

Jonathan Isaac je ameriški košarkar, ki v ligi NBA igra za ekipo Orlando Magic. Šesti izbor iz leta 2017 je izjemen talent, a ima kar nekaj težav s poškodbami, ki so mu do sedaj omogočile le 147 tekem od skoraj 500, na katerih bi lahko nastopil. Ko se je liga NBA v času koronavirusa preselila v mehurček, prav sredi Orlanda, se je nad ZDA zgrnila nevihta. Gibanje Black Lives Matter je doseglo vsak košček družbe preko Atlantika in politično so se angažirali tudi košarkarji najmočnejše košarkarske lige na svetu. Eden od ukrepov je bil klečanje med državno himno. Jonathan Isaac se je odločil, da bo med himno vseeno stal. S to odločitvijo si je nabral veliko nasprotnikov, a tudi veliko pripadnikov. Svojo odločitev je razložil v avtobiografiji Why I Stand.

Jonathan Isaac, NBA košarkar, ki se je pripravil na val kritik

»Tudi v varnosti mehurčka sem dobro vedel, da bo to, kar bom storil, sprožilo eksplozivno reakcijo. Usedli prah se ne bi dotaknil samo moje ekipe, Orlando Magic ali lige NBA; novica o mojih dejanjih bi hitro odmevala po vsem svetu,« nam v uvodu pojasni Jonathan Isaac. Medtem, ko so vsi njegovi soigralci klečali med ameriško himno in nosili majice z napisom »Black Lives Matter« je Isaac v belo modrem dresu stal in sprožil val.

Jonathan Isaac v dresu svoje ekipe Orlando Magic
Jonathan Isaac v dresu svoje ekipe Orlando Magic Foto: on nba

Hitro nam poda svoje razumevanje in sprejem kritik, ki so se usule proti njemu in po tekmi zahtevale njegovo razlago. To je takrat tudi ponudil, v knjigi pa je lahko šel še globlje v srčiko celotnega dogajanja. Kako je njegova odločitev razdelila navijače in ekipo? Isaac igrivo pove, da je bralec knjigo najverjetneje izbral, ker ga to zanima, a da bo moral za to najprej predstaviti ozadje odločitve in pot, ki ga je vodila do te odločitve.

»To knjigo sem napisal, da bi vam pomagal najti pogum in vztrajati, tudi ko stojite sami,« pravi in nas pošlje na potovanje po njegovem življenju, kjer mu ni bilo ravno postlano z rožicami.

Čeprav gre za vrunskega športnika, tu ne gre za športno biografijo. Začuda bi lahko zapisal, da gre veliko bolj za knjigo z versko tematiko, saj je fant iz Bronxa v življenju našel vero ob pravem času. Predan kristjan, za kar pravi, da je v njegovem življenju na prvem mestu, je še uspešen košarkar, mož, pridigar in po novem tudi podjetnik (slednje tematike v knjigi ni). Prav vero postavlja na prvo mesto pri soočanju s kritikami zaradi odločitve o stanju med himno in odločitvijo samo.

»Ali verjamete v to, kar sporoča ‘Black Lives Matter’?«

»Niste nosili majice z napisom ‘Black Lives Matter’ in niste klečali med himno. Ali verjamete v to, kar sporoča ‘Black Lives Matter’?« je bilo prvo vprašanje na novinarski konferenci po tekmi, ki je priletelo v njegovo smer. Njegov odgovor smo seveda videli v posnetkih, svoje misli pa je podal v knjigi. Vprašanja so se stopnjevala, kritike pa niso pojenjale niti na družbenih omrežjih, kjer mu je marsikdo želel žalega. Se pa je pojavilo tudi veliko podpornikov, saj Isaac izpostavi, da je njegov profil na Instagramu v le nekaj urah zrasel od 90 do 220 tisoč sledilcev. Tudi njegovi soigralci so imeli svoja mnenja, v knjigi pa se Isaac izogiba imenskemu poimenovanju tistih, ki so jih izrazili. »Podprli so me ljudje, ki ljubijo boga in našo državo,« pojasni Isaac in pri koncu knjige ponovno poudari svojo vero skozi trenutke zadnjih let. Med drugim je bil eden redkih NBA košarkarjev, ki je imel v zadnjih desetletjih pogovor s papežem.

Jonathan Isaac je odločitev, da bo med ameriško himno stal, podrobno opisal v knjigi Why I Stand
Jonathan Isaac je odločitev, da bo med ameriško himno stal, podrobno opisal v knjigi Why I Stand

Zakaj sem stal je na prvem mestu knjiga o veri do boga

Jonathan Isaac je v knjigi Zakaj sem stal (Why I Stand, op. p.) podrobno opisal svojo odločitev, ki pa hitro stopi v ozadje njegovi življenjski poti in predvsem veri. Večkrat poudari, kako hitro lahko zgodbo obrnemo v svojo korist, če se ne potrudimo pri iskanju njenega ozadja in preverjanja informacij iz prve roke.

»Živel sem življenje, ki se ga nisem nadejal. Bog želi isto zate,« so zaključne besede Jonathana Isaaca, ki mu poškodbe ne dajo miru – statistika iz uvodnega odstavka. Vse prepreke, ki mu jih življenje postavi na pot zna preskočiti z vero in zaupanjem družine, prijateljev in mentorjev. Verjetno eden najboljših vzornikov, ki jih imajo lahko mladi košarkarji.

Jonathan Isaac Doesn't Kneel During National Anthem | July 31, 2020

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKatere srednješolske abonmaje se splača imeti?
Naslednji članekTeorije zarote: Od pristanka na Luni do preverjanja informacij

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.