Že 10 let v boju za knjigo

Letos praznuje Študentska založba 10. obletnico svoje razvejane in živahne knjižne dejavnosti. Čeprav gre za eno manjših in mlajših slovenskih založb, pa je s svojim izbranim domačim in prevodnim knjižnim programom – leposlovnim, esejističnim in humanističnim – postala eno osrednjih stičišč in izvirov literarnega življenja.

V desetih letih se je pod okriljem Študentske založbe razvilo in uveljavilo pet knjižnih zbirk. Med njimi je prav gotovo najbolj prepoznavna leposlovna zbirka Beletrina, ki je v zadnjih letih postavila nove standarde kakovosti na področju izdajanja leposlovja. Izredno kakovosten in intelektualno vznemirljiv program najdemo v zbirkah Koda, Claritas, Scripta, prav tako v  Časopisu za kritiko znanosti, ki izhaja že več kot trideset let in je najstarejša zbirka Študentske založbe.
Pod založbino streho sta zrasla tudi dva vrhunska literarna festivala: mednarodni pesniški festival Dnevi poezije in vina – Medana, ki že 10 let konec avgusta popestruje dogajanje v Goriških Brdih in obiskovalcem prestavlja mlade pesnike in pesnice s celega sveta, ter Festival zgodbe – Fabula, ki je letos zaživel s popolnoma novim konceptom. Trajal je skoraj mesec dni, če upoštevamo še nekatere dogodke, ki so bili del festivala, tudi dlje. Tujih gostov je bilo manj, a so bili zato toliko bolj izbrani in prav vsakemu se je namenjena posebna pozornost. Posebno draž je festival dobil tudi z Dnevnikovo Fabulo – nagrado za najboljšo zbirko kratke proze.
Ker deseta obletnica ni čas za tarnanje, čeprav knjigi grozijo višji davki in nižja subvencijska podpora kot kdajkoli prej, je Igor Brlek, direktor Študentske založbe, okrogli jubilej pospremil z naslednjimi besedami: “Pred desetletjem se je v prvem katalogu s simboličnmim imenom “Zrno”, zapisalo, da si želimo, da bi iz zrna, ki smo ga zasejali, zraslo drevo, katerega krošnja bi dala prijetno senco bralcu, ljubitelju literature. Veseli nas, da je drevo zraslo in razvilo bogato krošnjo, na kateri danes rastejo in cvetijo številne knjižne izdaje, ki predstavljajo vrhunski bralski užitek.”
Po dveh okroglih jubilejih v času svojega delovanja – 100. knjigi leposlovne zbirke Beletrina in 10. obletnici založbe – lahko Študentsko založbo imenujemo stalnica na založniškem trgu. Do sedaj so izdali skoraj 500 naslovov, predvsem pa se, kot se za študentsko založbo spodobi, zavzemajo za to, da imajo na voljo zmeraj ugodne študentske nakupe. Ravno ob svoji 10-letnici ustanavlja Študentska založba knjižni klub z namenom omogočiti bralcem svojih knjig 20% cenejši nakup in aktualne informacije o knjižnih novostih. Klub ne bo zavezoval k nobeni obveznosti, nudi le kopico ugodnosti. Korenito so tudi posodobili svojo spletno stran, ki zdaj nudi izčrpne informacije o vseh naslovih, avtorjih, dogajanjih v zvezi z založbo in omogoča nakup preko spleta. Več na www.studentskazalozba.si

Nina Kokelj

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.