Kopenhagenska Metelkova

Slovenska subkulturna dediščina Metelkova, unikatni ljubljanski fenomen, je vsekakor paša za oči in ušesa za mnoge turiste, pa tudi vsestranske umetnike, radovedneže odprtega duha in mlade po duši. Dobrih tisoč kilometrov severno od te kulturne mešanice pa domuje njegova sestra. Na Danskem se v glavni prestolnici Kopenhagen nahaja Christiania, avtonomna kulturna cona in  pravi multikulturni raj. Gre za predel mesta, ki je v marsičem podoben našemu Metelkova mestu. V mnogih rečeh pa se tudi razlikujeta. Ob turističnem vodenju lokalnega poznavalca po Christianii sem izvedela veliko zanimivosti. Med večkratnimi obiski, sprehajanjem in udeleževanjem kulturnih dogodkov pa sem doživela pravo podobo in živo atmosfero mesta.

Simboli: ime, zastava, kolesa
Christiania je dobila ime po odmevnem in zelo prizadevnem  kralju  Christianu IV.,  rojenem v 16. stoletju, ki je dal napraviti nasipe, kjer se danes nahaja njeno ozemlje. Avtonomna cona ima tudi svojo neuradno zastavo, ki je rdeče barve in ima tri rumene pike. Te predstavljajo tri črke i, ki se nahajajo v imenu Christiania. Ena izmed posebnosti  Christianie so vsekakor  kolesa: od leta 1984 dalje oblikujejo svojevrstna široko nosilna kolesa, ki so dandanes so znana po vsem Kopenhagnu in drugod po svetu. Izdelujejo jih številni privatniki v skupnosti.

Zgodba o Christianii
Christiania je neodvisna, avtonomna skupnost v Kopenhagnu z lastno samoupravo, ki  je nastala leta 1971 po prevzetju zapuščenega ozemlja ministrstva za obrambo. Država se je takrat soočala z velikimi stanovanjskimi problemi za mlade družine, študente in mnoge druge. Ti so si tako priborili 34 hektarjev v centru mesta, ki so obdani z veliko naravne površine.

Umetnost
Christianio opisujejo kot življenje, obdano z umetnostjo. Ta je prisotna vsepovsod. Večina hiš, ki so jih zgradili bivši in sedanji prebivalci in so last skupnosti, so prave umetniške storitve. Povsod lahko naletiš na slike, skulpture, posebno oblikovane stole, z grafiti prekrite hiše vseh oblik. Skupnost ima tudi številne galerije in velik teater z gledališko skupino ter občasnimi predstavami. Glasba je velik in pomemben segment v kulturi Christianie. Že od samega začetka tu ustvarjajo raznorazni glasbeniki, odvijajo se mednarodni glasbeni dogodki. Je prostor, kjer se iščejo nove smeri v glasbi, postavljajo inštalacije, prepletata današnja postmoderna glasba in glasba prejšnjega stoletja. Razni jam sessioni, jazz večeri, prosto igranje in uradni glasbeni programi so dnevni repertoar. Glasbeniki Christianie so do danes  izdali številne glasbene plošče. V klubih, kot so Den Gr? Hal (the Grey Hall),  Drageklubben (the Dragon Club ) Hang-glider (Dragon-flying), The Opera, Fredens Eng (the Meadow of Peace), se  izvajajo različne glasbene zvrsti. Poleg tega so na voljo  podzemni odri za velike koncerte, kjer so nastopali številni znani glasbeniki, kot so Blur, Greenday, Rage Against the Machine ter najboljše hip hop skupine.
Socialna mreža in organizacija
Dolžnost prebivalcev Christianie je, da so aktivni pri skupnih vsakodnevnih opravilih ter odgovorni za skupnost. Socialna mreža med ljudmi je visoko razvita in je posebnost te skupnosti. Dobri sosedski odnosi so življenjsko pomembni za preživetje Christianie. Večina članov se med seboj pozna in si pomaga. To območje je varno za njihove otroke. Prebivalci imajo štiri institucije za dnevno oskrbo, ki jih plačuje celotna skupnost. Glavni je mestni svet, na katerem razpravlja osemsto prebivalcev. 
Od svojega rojstva se Christiania upira prevladujočemu sistemu, zasnovala je nove oblike demokracije in samouprave. Na osnovi ideje o zagotovitvi čim več svobode in moči posamezniku se je Christiania organizirala v številne svete oz. koncile. Mestni svet je najvišje vladajoče telo, kjer vsi prebivalci obravnavajo vse, kar zadeva skupnost. Odločitve niso sprejete po večinskem ali volilnem sistemu, ampak s konsenzom, kar pomeni, da mora vsakdo doseči soglasje o obravnavani temi. Tako sprejete odločitve so vsekakor izpeljane na enostaven način, kar vodi k visoki stopnji zadovoljstva. Način organizacije je osrednji pomen tega družbeno-političnega eksperimenta, brez katerega  Christiania ne bi preživela. Življenja ljudi v tej skupnosti so raje osnovana na zdravorazumski način kot pa z zakonskimi predpisi. Christiania nima nobenih zakonov, so le nekatere prepovedi: nobenih trdih drog, nič orožja, nič nasilja, nič trgovanja z nepremičninami ali stanovanjskimi površinami, prepoved raket in eksplozivov, prepoved avtomobilov.
Prebivalci Christianie  plačajo skupnosti samo 215 evrov  na prebivalca za stroške bivanja,  kot so elektrika, ogrevanje, davek na zemljo, otroški vrtec. Za hišo ali stanovanje, kamor se vselijo ali so v njej rojeni, ne plačajo niti najemnine. Lahko jo prenavljajo, obnavljajo, vendar ni njihova last, ampak last skupnosti.  Prebivalci se na mestnem svetu lahko odločijo, da od posameznika zahtevajo izselitev, če menijo, da ne spada več v skupnost. Christiania  je odgovorna tudi za vse potrebno vzdrževanje, kar vključuje celotno infrastrukturo – voda, odpadki, ceste, elektrika, pokrajina in telekomunikacija. Za prebivalce je na voljo tudi reciklažni center, kjer zbirajo raznorazne že uporabljene materiale za vnaprejšnjo uporabo v gradnji, obnovi itd. Christiania je en izmed prvih krajev na Danskem, ki je bil oskrbljen s hitro internetno  povezavo po nizki ceni. Razvite so tudi obrtne dejavnosti – od tesarjev, čevljarjev, računalniških servisov, kolesarskih centrov do restavracij, barov in ostalih operativnih stavb. Imajo številne lastne proizvode, kot so ekološko predelana hrana, časopis, simbolne nalepke njihove zastave, naravna kozmetika, zeliščni čaji, pasta za zobe, kruh, piškoti in številni drugi.
Avtomobili v Christianii niso dovoljeni. Osmina prebivalcev  jih sicer ima, a jih parkirajo zunaj območja skupnosti. Leta 2005 so na mestnem svetu sprejeli odločitev, da so avtomobili dovoljeni samo za parkiranje, ne pa za vožnjo po ulicah. Tako je nastalo prvo parkirišče na tem ozemlju za okoli  petnajst avtomobilov.

Droge
Marihuana je bil bistveni del  skupnosti že od vsega začetka. V 90. je postala multimilijonarski posel. Leta 2004 je danska vlada prepovedala prodajo in zasedla veliko preprodajalcev na znani ulici, kjer se je marihuana stalno prodajala. Kar pa ne pomeni, da se je trg marihuane zaprt, samo prestavil se je na druge konce Kopenhagna. Ob sprehodu skozi uličice mesta tako ob lepih zvokih glasbe in pogledih na lepo obarvano okolico zaduhate marsikatere omamne dišave. Sicer pa so prebivalci Christianie strogo proti trdim drogam in se z raznimi prepovedmi, nadzorom in reklamni panoji borijo proti njihovemu širjenju v skupnosti.

Trenutno stanje Christianie
Christiania  je v veliki nevarnosti, da bo izumrla, saj vlada trenutno uveljavlja novi zakon, s katerim bo privatizirala vse nepremičnine v državi ter vse stavbene objekte. V Christianii  ni nihče lastnik hiše ali stanovanja, v katerem živi, saj so stavbni objekti last skupnosti. Hišo ali stanovanje določi posameznikom skupnost, objekti se ne dedujejo na potomce; ta človeška raznolikost dela skupnost tako posebno in drugačno. Z novim zakonom bo ta fenomen vsekakor propadel in v hiše se bodo vselili bogati ljudje, saj jih bo vlada zaradi ugodne lege v središču mesta in zaradi veliko naravnih površin prodala po zelo visoki ceni. Tako se bo struktura in podoba C izgubila. Preden se zgodi “apokalipsa” te skupnosti, vam vsekakor priporočam ogled in sprehod skozi prvovrsten fenomen človeške ustvarjalnosti in inovativnega duha.  

Urša Cehner

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.