10 galerij v Sloveniji, ki jih mora obiskati vsak

Ljubljana, Slovenia - December 29, 2017: Facade of Slovenian National Gallery on 100th anniversary. Building of National Gallery of Slovenia with 100th anniversary sign in front. Narodna galerija
Foto: RobertAx iz iStock

Umetniške galerije so javnosti odprti prostori, katerih cilj je promocija, razstavljanje in prodaja del vnaprej izbranih umetnikov. Galerije so polne umetniških in kulturnih raziskav. Prostor, kjer se ljudje zbirajo, spoznavajo umetnost in tudi širijo ideje.

Za vas sem pripravila seznam desetih galerij po Sloveniji, ki si jih morate ogledati. Vrstni red je naključen, saj bi bilo zaradi raznolikosti težko izbrati, katera galerija je najboljša.

Narodna galerija

Narodna galerija, ki se nahaja v Ljubljani, je bila ustanovljena leta 1918 in je osreednja nacionalna ustanova za starejšo umetnost. V njej hranijo umetnine iz slovenskega ozemlja, ki segajo v visoki srednji vek. Poleg stalne zbirke se v galeriji menjavajo začasne razstave, ki si jih je vredno iti ogledat, ko ste v Ljubljani.

Narodna galerija
Foto: on narodna galerija

Mednarodni grafični likovni center

V osrčju parka Tivoli v Ljubljani se nahaja Grad Tivoli, v katerem domuje MGLC. Sam grad ima zelo bogato zgodovino, ki sega v 13. stoletje. Danes je v njem galerija, ki na vsake dve leti gosti Grafični bienale, vmes pa začasne razstave najrazličnejših umetnikov. Seveda, kot lahko že iz imena sklepate, se umetnost v MGLC-ju osredotoča predvsem na grafiko.

Mednarodni grafični likovni center
Mednarodni grafični likovni center Foto: on mglc

Cukrarna

Cukrarna je odprla svoja vrata septembra 2021 in s tem Ljubljano še dodatno obogatila s prostori za razstavljanje sodobne umetnosti. V Cukrarni si lahko ogledate vse od slik in fotografij do performansov in mešanih tehnik, odvisno od aktualnih razstav.

Cukrarna
Cukrarna Foto: on cukrarna

Škuc

Galerija Škuc se od leta 1978 predstavlja z razstavami sodobne umetnosti v evropskem kontekstu. V njej večinoma razstavljajo mladi umetniki, ki se ukvarjajo z alternativnimi subkulturnimi temami. Poleg razstav se v Škucu izvajajo tudi najrazličnejši dogodki od predavanj, delavnic, koncertov, festivalov do izobraževanj in literarnih pogovorov.

Galerija Škuc
Foto: on škuc

Ulična galerija TAM-TAM

Ulična galerija TAM-TAM deluje v Ljubljani, Mariboru in Kranju. Kar jo razlikuje od drugih galerij so razstave na mestnih plakatih, po prej omenjenih mestih. S tem ko umetnost iz galerijskih prostorov prestavijo v mesto, jo približajo največjemu krogu občinstva, torej vsakemu, ki se ozre na njihove plakate.

Galerija TAM-TAM
Foto: on tam-tam

Mestna galerija Nova Gorica

V Mestni galeriji Nova Gorica je posebna zaradi svojega krožnega razstavnega prostora, ki ponuja zanimiv pristop k razstavljanju umetniških del. Mlajše in srednje generacije likovnih umetnikov na področju vizualne umetnosti predstavljajo na skupinskih razstavah. Razstave se v galeriji menjavajo na približno en mesec in ponujajo širok izbor umetniških del.

Mestna galerija Nova Gorica
Foto: on kd nova gorica

Galerija Tkalka

Mlajša galerija, ki se je odprla leta 2023 v Mariboru, ponuja razstavne prostore mlajšim umetnikom. V njej razstavljajo projekte kontemporarne, site-specific in vizualne umetnosti.

Tkalka galerija
Foto: on tkalka

Umetnostna galerija Maribor

V UGM-ju imajo zbirko več kot 7000 umetniških del od konca 19. stoletja do danes. V galeriji si je možno ogledati pomembne slovenske umetnike z območja Štajerske, Koroške in Prekmurja. Poleg zbirke imajo tudi razstave na področju različnih vizualnih umetnosti in tudi prvo zbirko video umetnosti v Sloveniji. V glavnem, če boste v Mariboru, si nujno oglejte razstavo tudi v Umetnostni galeriji.

Umetnostna galerija Maribor
Foto: on visit maribor

Galerija Božidar Jakac

V nekdanjem samostanu v Kostanjevici na Krki se nahaja galerija. Poleg razstav se tam odvijajo tudi koncerti, kulturni dogodki, gledališke in operne predstave. V galeriji so stalne razstave del slovenskih ekspresionistov ter občasne razstave slovenskih in tujih umetnikov. V neposredni okolici galerije se nahaja tudi več kot 100 skulptur, ki so nastale na kiparskih simpozijih Forma viva.

Galerija Božidar Jakac
Foto: on galerija bj

Hiša kulture v Pivki

Galerija veliko pozornosti namenja mladim in neodvisnim umetnikom, ki se ukvarjajo z aktualnimi družbenimi vprašanji. Na samostojnih razstavah, ki potekajo vsak mesec od oktobra do maja prikazujejo dogajanje na področju vizualnih umetnosti. Na skupinskih razstavah, ki potekajo od junija do septembra, pa se obravnavajo različne teme ali vprašanja iz področja aktualnosti, neodvisnosti, kritičnosti ter svobode.

Hiša kulture v Pivki
Foto: on hiša kulture pivka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.