Dan boja proti okupatorju

26. april 1941. Deset dni nazaj jugoslovanska vlada podpiše vdajo Tretjemu rajhu in Nemci so v Sloveniji že slaba dva tedna. V hiši književnika Josipa Vidmarja se zberejo predstavniki levih političnih organizacij in kulturniki. Naslednji dan, 27. aprila, je rojena Protiimperialistična fronta, kasneje preimenovana v Osvobodilna fronta slovenskega naroda.

Zastava OF.
Zastava OF.

Tisto noč je nastala ena najbolje organiziranih osvobodilnih gibanj v okupirani Evropi. Cilj osvobodilne fronte je bil da iz Slovenije izžene vse okupatorje in kolaborante ter da ponovno vzpostavi slovensko kulturo in pridobi nazaj izgubljena ter okupirana ozemlja.

Razdeljeno ozemlje, akcije in podpora ljudstva

Zaradi ogroženosti obstoja Slovenije, saj se je izvajala popolna razdelitev in priključevanje slovenskega ozemlja okupatorskim državam, je Osvobodilna fronta v Sloveniji uživala največjo podporo prebivalstva v celotni Jugoslaviji.

Razdeljena Slovenija.
Razdeljena Slovenija.

OF je kasneje med drugo svetovno vojno postal del Jugoslovanskega partizanskega gibanja a je ohranil svojo komandno strukturo in obdržal slovenščino kot uradni jezik gibanja do konca druge svetovne vojne. Večino partizanov je bilo Slovencev a so bili v njihovih vrstah tudi pripadniki drugih narodov ( Italijani, Kočevski Nemci…).

OF je bil tudi eden glavnih akterjev pri povzdigovanju slovenske kulture. Veliko podporo prebivalstva jim je seveda prinesla uporaba slovenskih simbolov kot so Triglav, triglavke, slovenska trobojnica in slovenščine. Pozitivno so bili videni tudi zato ker so v njihovih vrstah skorajda enako vlogo igrale ženske.

Partizanska kapa- triglavka.
Partizanska kapa- triglavka.

Slovenski partizani so sodelovali v različnih bojnih akcijah in osvobodili skorajda celoten del današnje Slovenije. Sodelovali so v bitki za Trst, prišli do Koroške, osvobodili Ljubljano in pomagali nešteto zavezniškim borcem pri vrnitvi domov iz okupatorskega ozemlja.

Slovenski partizani 1942.
Slovenski partizani 1942.

S puško ali besedo

Dan danes teče razprava o tem kdo se je zares bil za Slovenijo med drugo svetovno vojno in vojnih zločinih, ki so se dogajali po in med njo. V tem članku tega ne bom opisoval. Treba pa je priznati, da moramo biti ponosni na to, kar smo dosegli med drugo svetovno vojno, da nismo bili več odvisni od milosti tujih sil.

In na današnji dan ne praznujemo samo dosežke OF. Praznujemo vsako borbo Slovencev, naj bo to s puško ali besedo, proti kateremu koli okupatorju. Borbo za slovenski obstoj in kulturo skozi tisočletje v katerem so nas želeli poteptati.

Prejšnji članekKako si pravilno umivati obraz?
Naslednji članekInstagram brez všečkov?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.