Dve udarni premieri v Mladincu

Če je 8. februar za nekatere dan nagrajevanja, ko se vsi politiki naključno ali načrtno spomnijo na kulturo, da bi potem za eno leto nanjo lahko pozabili, je v »Mladincu«, gledališču, v katero je vtetovirana najmočnejša doza eksperimenta in iskanj, ta mesec posvečen intenzivnemu študiju dveh predstav: Šumi in Hej, Slovani (delovni naslov).
Konec februarja in začetek marca bosta tako v Slovenskem mladinskem gledališču zaznamovala dva udarna gledališka dogodka. Oba sta povezana s političnim v najširšem smislu besede. In pa z uporom proti stereotipom.
Najprej se bo po več kot dvajsetletnem premoru na dramsko prizorišče vrnil prezgodaj umrli velikan slovenske sodobne dramatike Peter Božič, začetnik drame absurda na Slovenskem, katerega drame so odpirale teatrska obzorja. Šumi (2009), igra, ki nosi ime po slovitem lokalu, v katerem se je zbirala ljubljanska kulturniška in študentska alter-elita, je posvečen slovenski boemi in sli po svobodi. Njegovo zadnjo igro, ki se osredotoča na odnos med očetom in sinom, na poti in stranpoti sodobnega človeka, sinovo obsedenost z očetovo zgodbo, bo na oder postavil Vinko Möderndorfer, večkrat nagrajeni režiser in dramatik, ki je v Slovenskem mladinskem gledališču gledalce in kritiko prepričal z radikalno postavitvijo Razdejanih Sarah Kane.
Radikalno se v avtorskem projektu z delovnim naslovom Hej Slovani! gledališča loteva tudi mladi hrvaški režiser Oliver Frljić, ki je lansko leto navdušil ljubljansko in tudi druge evropske publike z reško predstavo Turbofolk. Če je bila tema njegove prejšnje predstave turbodemokracija, se z igralci SMG loteva ljubezni in sovraštva do gledališča, spleta norosti in bolečine, ki se mu skupaj prepustijo tisti na odru in tisti v dvorani. Okvir za to preizpraševanje meja umetniške in civilne svobode so fragmenti zgodbe o razpadu II. Jugoslavije, simbolni prostor, v katerega se naseljujejo igralke in igralci z dilemami, s katerimi se srečujemo vsi, a si pred njimi pogosto zatiskamo ušesa in zastiramo oči. Videli bomo skratka osvobodilno fronto Oliverja Frljića.
več informacij o predstavah na www.mladinsko.com

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.