Eden najstarejših srednjeveških gradov po 20 letih ponovno zaživel

V središču vasi Preddvor se nahaja srednjeveški grad Dvor, ki zaradi slabega stanja že od leta 1996 ne obratuje. Grad ima pestro zgodovino lastnikov, vendar je že od 14. stoletja v lasti občine Preddvor. Na začetku letošnjega leta sta grad prevzela nova najemnika, ki se imenujeta »grof in grofica«. Florjan Sušnik in Tanja Šubelj sta se odločila, da s pomočjo občine Preddvor prenovita grad in poskrbita za njegovo oživitev.

Župan podprl njuno idejo

»Zelo sem vesel, da je prišlo do tega srečanja in sodelovanja. Spoznal sem njuno zgodbo in pristop k ohranjanju grajske dediščine, da je treba najprej določiti vsebino, nato pa se šele lotiti obnove,« je o sodelovanju z »grofom in grofico« povedal župan Rok Roblek. Grad, ki je imel v preteklosti že veliko različnih namembnosti, od samostana pa do zavoda za sirote, bo imel sedaj čisto drugačno vlogo. Edino sprejemljivo dejavnost namreč predstavlja turizem, ki bo finančno nadomestil obnovo gradu. Po besedah župana so sicer sprva razmišljali o domu za ostarele, vendar bi s tem izgubili zgodbo gradu in parka, ki sta pri trenutni prenovi izrazito v ospredju.

neohranjen grad Dvor
Neohranjena zunanjost gradu Dvor.

 

Prostovoljna pomoč

Skupina delavcev, pšrostovoljcev
Prostovoljke pri prenovi gradu. Foto: Facebook profila Grad Dvor Preddvor

Na pomoč pri prenovi gradu so odprtih rok priskočili krajani in lastnikovi prijatelji. V gradu zato že nekaj mesecev potekajo dela, ki bodo obnovila grad, a ohranila njegovo vsebino in srednjeveški videz. Na pomoč pri prenovi je priskočila tudi Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani, ki je preverila vse statične elemente. Poleg tega je pred začetnimi deli grad pregledal tudi Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki je sondiral zgodovinske elemente, kot so kurišča, okna in prehodi.

Pomen vsebine

Ključnega pomena prenovljenega gradu bo vsebina. »Največji problem obnov gradov je pogosto namreč prav to, da se sicer obnovijo po zadnjih strokovnih in modnih trendih, pozabi pa se na vsebino, nato pa je treba namenjati veliko sredstev za to, da gradovi živijo,« je povedal župan. Najemnika želita v gradu odpreti trgovino iz prejšnjih časov, kavarnico, galerijo ter obnovljeno kapelo s poročno dvorano. Obnovil in uredil bi se tudi grajski park, na katerem bi lahko obiskovalci posedali ob kavi.

valvalorjeva slika gradu
Valvasorjeva upodobitev gradu iz knjige Slava vojvodine Kranjske. Današnja podoba gradu je rezultat prizidav v 18. in 19. stoletju.

Cilj obnove gradu Dvor je predvsem opominjanje slovenskega naroda o dojemanju kulturne dediščine. Grad po prenovi ne bo več le osamljeno dvonadstropno poslopje, vendar bo z večjim številom srednjeveških elementov spominjal na njegovo primarno obliko in vsebino.

VIRSTA
Prejšnji članekKako preverite raven nasičenosti s kisikom
Naslednji članekV kratkem volitve rektorja Univerze v Ljubljani

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.