In Slovenia We Don’t Say …

Instagram je trenutno poln profilov, ki ustvarjajo izključno objave tega tipa: »In _____ we don’t say _________ , we say ________, and I think that’s beautiful.« Na primer: In Slovenia we don’t say »He’s very successfull«, we say »Ziher ma kakšne veze«, and I think that’s beautiful. V prevodu bi to bilo: V Sloveniji ne rečemo »Zelo je uspešen«, rečemo »Ziher ma kakšne veze«, in to se mi zdi čudovito.

Od kod to izvira?

Tovrstni profili obstajajo za mnoge jezike, države in regije. Po poročanju španskega časopisa El Pais naj se bi vse skupaj začelo leta 2013 na Tumblrju, kjer je profil Werepuppyscott objavil naslednje:

In France, they don’t say ‘I Love You’. They say instead “cet homme a volé un peu de pain et je vais le chasser pour le reste de sa vie avant de sortir avec lui, je veux dire le mettre en prison (V Franciji ne rečejo »Ljubim te«. Namesto tega rečejo »Ta moški je ukradel kruh in iskala ga bom do konca življenja, da bi šla z njim ven, oziroma da bi ga spravila v zapor«).

Zapis se nanaša na Los miserables in je navdihnil mnoge prihodnje zapise, ki so se prav tako nanašali na knjige, filme in TV serije, vedno pa so vsebovali angleški »I love you«. Trend se je razširil v druge države ter na Twitter, kjer je bil nekaj časa priljubljen račun »In Portugal We Don’t«. Leta 2015 so se tovrstni zapisi začeli pojavljati brez »I love you«, poleg tega pa se niso več nanašali na knjige in filme, temveč na različne jezike in narečja.

Sčasoma so profili, namenjeni izključno takšnim objavam, romali še na Instagram: In Spain, In Italy, In Russia in tako dalje. Nad tem trendom so očitno zelo navdušeni tudi Srbi, saj ima srbski profil skoraj 70 tisoč sledilcev. Bosanski profil jih ima 40 tisoč, Turški pa kar 173 tisoč.

Slovenski profili

Medtem ko imajo nekatere države celo več takšnih profilov (za isti jezik), mnogi so tudi že zamrli, so ti v Sloveniji trenutno izjemno priljubljeni. Splošni slovenski profil »In Slovenia We Don’t Say« ima v času pisanja kar 34,6 tisoč sledilcev, pojavil pa se je šele v začetku aprila letos.

Seveda pa v Sloveniji poznamo veliko narečij, zaradi česar se je vsem prebivalcem težko poistovetiti z vsako objavo. Najverjetneje je posledično prišlo do nastanka profilov za različne regije, pokrajine, mesta in naselja. Na Instagramu lahko najdeš:

Najbolj priljubljena je Štajerska, sledita pa ji Primorska in nato Ljubljana.

Ali že slediš svoji regiji, mestu ali pokrajini? Ustvarjalci profilov so vedno veseli kakšnega novega predloga. Piši jim in nas nasmej!

Prejšnji članekKolektiv 22 – kjer se praži najboljša kava
Naslednji članekV italijanski jami odkrili fosilne ostanke devetih neandertalcev

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.