Kako so v Franciji spodbudili kulturno življenje med mladimi

Po novem bo vsak Francoz oziroma Francozinja, ki dopolni 18 let, pridobil oziroma pridobila t. i. kulturno prepustnico (culture pass), to je pravico do 300 evrov, ki jih lahko v roku dveh let porabi za kulturo.

Sredstva lahko mladi porabijo za vstopnice za kino, muzeje in gledališče. Kupijo lahko knjige, umetniške materiale, plesne tečaje, inštrumente in naročnine na francoske spletne kanale.

Dostop do sredstev si zagotovijo prek posebne aplikacije za pametne telefone, so poročali na Delu.

Ideja letos še posebno dobrodošla

Idejo je francoski predsednik Emmanuel Macron predstavil že v svoji predvolilni kampanji leta 2017. Zdaj jo je končno uresničil ter naznanil s 30-sekundnim videom na omrežjih TikTok in Instagram.

Emmanuel Macron in Roselyne Bachelot dajeta izjavo
Emmanuel Macron in Roselyne Bachelot 21. maja 2021 l Foto: AFP

Uresničitev je še posebno dobrodošla po letu, ki je za nami. Pandemija je kulturo prizadela po celem svetu. V Franciji so med popolnim zaprtjem vrata morali zapreti muzeji, galerije, gledališča in druge dvorane.

Marca so se kulturniki podali na ulice. Na protestih so vladi očitali, da je kulturo spregledala. Čez nekaj dni pa jih je presenetila ministrica za kulturo Roselyne Bachelot, ki se je z njimi pogovorila odprto.

Učinki so spodbudni

Predsednikovo idejo so najprej preizkusili v 14 francoskih departmajih, zdaj bo prepustnica na voljo 18-letnikom po celi državi.

Iz Francije poročajo o pozitivnih učinkih preizkusa. Med 150.000 mladimi iz 14 departmajev jih je 32 odstotkov prvič v življenju obiskalo muzej. 73 odstotkov jih je odkrilo nove kulturne aktivnosti, izmed kulturnih proizvodov so najbolj množično kupovali knjige.

Louvre v Parizu
Louvre
Prejšnji članekZakaj bi sploh hodil v gledališče?
Naslednji članekNova kriptovaluta $STOPELON

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.